skip to content
 
 
 
20/10/2017

Zaposlitvena delavnica Priložnost.EU

V Hiši EU se je odvila zaposlitvena informacijska delavnica Priložnost.EU, ki je osvetlila temo zaposlovanja mladih. Udeleženci so dobili konkretne informacije z naslovi in kontakti kam, kako in na koga se obrniti pri iskanju službe v EU sferi.

Evropski poslanec Franc Bogovič in Alenka Blazinšek Domenis.
Evropski poslanec Franc Bogovič in moderatorka dogodka Alenka Blazinšek Domenis

 

 

Delavnico je pripravila Informacijska pisarna Evropskega Parlamenta v Sloveniji v sodelovanju z Zavodom Nefiks, namenjena pa je bila vsem mladim, ki jih zanima kariera v  evropskih institucijah in v drugih državah članicah. 

Po uvodnemu nagovoru mag. Klemna Žumra, vodje IPEP se je mladim pridružil g. Franc Bogovič (EPP), evropski poslanec, ki je delil informacije iz prve roke in bil na voljo za vprašanja. "Zanimajo nas mladi, ki bi radi občutili delovanje ustroja EU, vstopili na neznan prostor in izpolnili svoj čas z novimi izkušnjami. Ne zanimajo nas le študenti specifičnih področij," je poslanec nagovoril mlade.

Udeležencem so bili v nadaljevanju predstavljene zaposlitvene možnosti v institucijah EU, potek izbirnega postopka in primeri računalniškega testa. Glede le-teh je mag. Žumer podal tudi nekaj konkretnih napotkov iz lastnih izkušenj in odgovarjal na zastavljena vprašanja, ki so se nanašala na možnosti napredovanja, tip življenjepisa, plačni sistem, lobiranja za delovno mesto, uradne jezike in časovne omejitve pripravništva.

Mateja Grajzar, svetovalka mreže EURES, je podrobno predstavila zaposlitveni portal EURES in opozorila na ostale možnosti iskanja delovnih mest ter orisala finančne podpore, ki so na voljo ciljnim skupinam: "Mlade zelo spodbujamo in si želimo, da mladi iskalci zaposlitve posegajo po tej pomoči."

Zadnji nastop je imela direktorica Zavoda Nefiks, Martina Mrakovčić, ki je predstavila možnosti neformalnega izobraževanja znotraj programa Erasmus+, ki pa je s seboj pripeljala posebnega gosta, Eduarda Silva, španskega študenta, ki trenutno na Zavodu Nefiks opravlja prostovoljno delo v sklopu EVS (European Voluntary Service).

Dogodek je povezovala Alenka Blazinšek Domenis.

Fotografije z dogodka si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta mag. Klemen Žumer
Vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta mag. Klemen Žumer

 

 

Gradivo z delavnice je dostopno tukaj: