skip to content
 
 
 
02/10/2019

Zaslišanje komisarskega kandidata Janeza Lenarčiča

Odbor za razvoj je v sredo zvečer zaslišal slovenskega kandidata za evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča. Koordinatorji političnih skupin v odboru so se srečali kmalu po zaslišanju in bodo še danes podali prvo oceno uspešnosti komisarskega kandidata.

Janez Lenarčič je v svoji uvodni izjavi dejal, da je človekoljubna pomoč ključna za odziv Evropske unije na krize in naravne nesreče, saj “stabilizira prizadete družbe, krepi vodilno vlogo EU ter gradi povezave na podlagi evropskih vrednot.” Med prednostne naloge svojega delovanja je uvrstil krepitev odzivanja EU na krize s povezovanjem človekoljubne pomoči z razvojno in okoljsko politiko. Kot je dodal, “bomo tako zagotovili učinkovito razdeljevanje pomoči, še zlasti ranljivim skupinam, kot so otroci, dekleta in ženske."

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so kandidata vprašali, kako bo zagotovil, da bo Unija človekoljubno pomoč namenjala skladno z vrednotami EU ter načelom nepristranskosti in ne na podlagi zunanjepolitičnih ciljev. Prav tako jih je zanimalo, kakšne ukrepe kandidat načrtuje za zaščito civilistov, za varnost humanitarnih delavcev v kompleksnih krizah, za učinkovit odziv na nacionalne nesreče ter na katastrofe, ki jih povzroči človek, kot tudi na posledice podnebnih sprememb.

Kandidat Lenarčič je odgovarjal tudi na vprašanja o tem, kako bo zagotovil, da bo Evropska komisija uresničila zaveze iz Svetovnega humanitarnega vrha (2016).

Kot pridruženi odbor je na zaslišanju kandidata Lenarčiča sodeloval tudi odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane.

Videoposnetek zaslišanja si lahko ogledate tukaj.

Izjava za medije

Po zaslišanju je imel predsednik odbora Tomas Tobié (EPP, Švedska) izjavo za medije. Oglejte si jo tukaj.

Naslednji koraki

Konferenca predsednikov bo na podlagi priporočil odborov 17. oktobra odločala, ali je Evropski parlament prejel dovolj informacij za sklenitev procesa zaslišanj. V tem primeru bodo evropske poslanke in poslanci na plenarnem zasedanju 23. oktobra v Strasbourgu glasovali o novi Evropski komisiji.

Dodatne informacije

Zaslišanje komisarskega kandidata Janeza Lenarčiča

Spletna stran Janeza Lenarčiča

Spletna stran z informacijami o zaslišanjih

Potrditev Evropske komisije

Odbor za razvoj

Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane