skip to content
 

Dobili smo nove ambasadorje Evropskega parlamenta

24/06/2020

Program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta je v sezoni 2019/2020 v Sloveniji potekal že četrto leto zapored, v njem pa je sodelovalo kar 60 srednjih šol.

Izobraževalni program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) je namenjen ozaveščanju in izobraževanju dijakov in učiteljev o Evropski uniji ter usposabljanju za aktivno državljanstvo.

V okviru programa so dijaki osvojili širok nabor evropskih vsebin, se med seboj pomerili v preizkusu znanja in debatnem tekmovanju Evrošola, pripravili informacijsko točko o EU na svoji šoli, organizirali evropski dogodek ter izpolnili še vrsto drugih nalog, s čimer so njihove šole pridobile naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, oni in njihovi mentorji pa so postali naši ambasadorji, na katere smo izjemno ponosni.

In kdo so naši letošnji najambasadorji?

Da bi projektu dodali nekaj tekmovalnosti, smo v letošnjem letu posamezne aktivnosti šol tudi ocenjevali ter tako sestavili lestvico tistih, ki so se najbolje odrezale. In katera slovenska srednja šola je postala Najšola ambasadorka Evropskega parlamenta? V skupnem seštevku je največ točk in prvo mesto osvojila Gimnazija Nova Gorica, sledita ji Gimnazija Slovenske Konjice ter Ekonomska in trgovska šola Brežice.

Iskrene čestitke prvouvrščenim, obenem pa tudi vsem ostalim sodelujočim šolam, dijakom in učiteljem, ki so letos izvrstno opravili svoje delo. Navkljub izrednim razmeram zaradi pandemije covida-19 so namreč v veliki večini vztrajali do konca, uspešno izpolnili vse obveznosti in zaključili program z odličnimi rezultati.

Tako si je naziv ambasador Evropskega parlamenta uspešno prislužilo 667 dijakov in 112 mentorjev iz 52 slovenskih srednjih šol in drugih izobraževalnih ustanov.

Najboljših 18 šol potuje v Strasbourg

Kot smo že omenili, so se dijaki v okviru tekmovanja Evrošola pomerili v debati in testu o poznavanju Evropske unije. Tekmovali so v šestih tematskih skupinah, najboljše tri ekipe v vsaki skupini pa so osvojile udeležbo na mednarodni simulaciji Evropskega parlamenta v Strasbourgu Evrošola/Euroscola.

Tam se dijaki skupaj z vrstniki iz vse EU za en dan prelevijo v evropske poslance ter razpravljajo in glasujejo o predlogih, ki jih prej pripravijo v odborih.

Bi se nam pridružili? Veseli vas bomo!

Se tudi vam zdi pomembno, da se dijaki seznanijo s svojo širšo, evropsko domovino? Vas zanima sodelovanje v dinamičnem in razgibanem izobraževalnem projektu na to temo? Ste dijak ali učitelj in bi se tudi vi v prihodnosti udeležili simulacije Evrošola v Strasbourgu? Pridružite se nam v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta v šolskem letu 2020/21!

Okvirni interes za pridružitev programu EPAS nam lahko pošljete na EPljubljana@ep.europa.eu, nato pa vas bomo kontaktirali ob začetku prihodnjega šolskega leta, ko se začne nov prijavni rok. Če vas zanima več, smo vam za dodatna pojasnila na voljo na elektronskih naslovih andrej.miholic@ep.europa.eu in tjasa.bozic@ipm.si.