Τι είναι η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020 (SOTEU) πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να καθορίζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Διανύουμε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, μια εποχή μεγάλης αναταραχής, καθώς η οικονομία τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει πληγεί σοβαρά από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κορυφαία στιγμή στο πλαίσιο της υποχρέωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λογοδοτεί στους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εστιάζει σε σημαντικά ζητήματα, όπως η επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή, η ανεργία των νέων και οι εξελίξεις στο μέτωπο της μετανάστευσης. Η ετήσια αυτή διαδικασία συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ. Αποτελεί μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να έλθει πιο κοντά στους πολίτες της και να αναδείξει τους σημαντικότερους άξονες της δράσης της, καθώς και τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Στο επίκεντρο της μοναδικής αυτής συζήτησης στην ολομέλεια βρίσκονται τα δικαιώματα των πολιτών και η δημοκρατική διαδικασία στη λήψη των αποφάσεων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, μία ακριβώς ημέρα πριν από την επίσημη συζήτηση στην ολομέλεια, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας.

Τρόποι συμμετοχής

Η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ είναι μια ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το μέλλον της ΕΕ από τους βουλευτές που έχετε εκλέξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δείτε το πρόγραμμα, συμμετάσχετε στις κατά τόπους εκδηλώσεις, επικοινωνήστε με τους ευρωβουλευτές σας και παρακολουθήστε ζωντανά τις συζητήσεις.

Μάθετε περισσότερα για τους ευρωβουλευτές που σας εκπροσωπούν και επικοινωνήστε μαζί τους.

Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου!