Što je rasprava o stanju Europske unije?

Rasprava o stanju Europske unije (SOTEU) 2020. odvija se u doba neizvjesnosti. Unija proživljava jednu od najgorih godina u svojoj povijesti dok pandemija koronavirusa i dalje negativno utječe na sve aspekte društva.

Vrijeme je dalekosežnih promjena i velikih prevrata jer i europsko i globalno gospodarstvo još trpe posljedice mjera ograničenja.

Rasprava o stanju Europske unije ključan je trenutak da pokažemo da je Europska komisija odgovorna demokratski izabranim predstavnicima Unije. Težište rasprave bit će važna pitanja poput gospodarskog oporavka, klimatskih promjena, nezaposlenosti mladih i migracijskih tokova. Ovaj je godišnji događaj važan za promicanje transparentnije demokratske Unije, a ujedno i prilika da se Europska unija približi građanima i da se istaknu ključne aktivnosti i izazovi ove godine. Prava građana i demokratski procesi temelj su ove jedinstvene plenarne rasprave.

Dan prije rasprave, 15. rujna, ključni akteri u Europskom parlamentu raspravljat će o prioritetima Europske unije i odgovarati na vaša pitanja i prijedloge.

Uključite se

Rasprava o stanju Europske unije prilika je da doznate više o budućnosti Unije i zastupnicima u Europskom parlamentu koje ste izabrali. Pročitajte program, sudjelujte u lokalnim događanjima, javite se svojim zastupnicima i pratite debate uživo.

Doznajte više o zastupnicima u Europskom parlamentu koje ste izabrali i obratite im se.

Budite u tijeku sa svime što Parlament radi!