Wat is de Staat van de Europese Unie?

Het debat over de Staat van de Europese Unie 2020 (SOTEU) vindt plaats in een periode van onzekerheid. De coronaviruspandemie blijft de samenleving op alle vlakken beïnvloeden en er staat Europa één van haar moeilijkste jaren tot nog toe te wachten.

De COVID-19-maatregelen hebben zowel de Europese als de mondiale economie zwaar getroffen en een tijd van verregaande veranderingen, een grootschalige omwenteling, ingeluid.

Het debat over de Staat van de Europese Unie is een sleutelmoment voor de Europese Commissie om de democratisch verkozen vertegenwoordigers van de EU te tonen dat zij haar verantwoordelijkheid neemt. Tijdens het debat komen belangrijke onderwerpen aan bod zoals het toekomstig economisch herstel, klimaatverandering, jongerenwerkloosheid en migratiestromen. Dit jaarlijkse evenement speelt een belangrijke rol in de bevordering van een transparantere en democratischere Unie. Het is een gelegenheid om de afstand tussen de Europese Unie en de burgers te verkleinen en de voornaamste actiepunten en uitdagingen onder de aandacht te brengen. Burgerrechten en het democratisch proces staan centraal in dit unieke plenair debat.

De dag vóór het debat, op 15 september, zullen vooraanstaande spelers van het Europees Parlement de prioriteiten van de Europese Unie bespreken en reageren op jouw vragen en ideeën.

Deelnemen

De SOTEU is een kans om meer te weten te komen over de toekomst van de EU en over de leden van het Europees Parlement, die jij hebt verkozen. Bekijk het programma, doe zelf mee aan evenementen bij jou in de buurt, neem contact op met jouw Europarlementsleden en volg de debatten live.

Kom meer te weten over de door jou verkozen Europarlementsleden en neem contact met hen op.

Blijf op de hoogte van wat het Parlement doet!