skip to content
 
 
 

Multilingüisme

El multilingüisme al Parlament Europeu

Al Parlament Europeu, totes les llengües oficials tenen la mateixa importància: tots els documents parlamentaris es publiquen en totes les llengües oficials de la Unió Europea (UE) i cada diputat té dret a expressar-se en la llengua oficial de la seva elecció. Amb això es garanteix que tots tingui accés als treballs parlamentaris i puguin seguir-lo.

Amb cada adhesió d’un nou Estat membre a la UE ha anat augmentant el nombre de llengües oficials.

 

 

Llengües oficials de la UE des de ...

  • Alemany, francès, italià i neerlandès: 1958
  • Danès i anglès: 1973
  • Grec: 1981
  • Espanyol i portuguès: 1986
  • Finès i suec: 1995
  • Txec, eslovac, eslovè, estonià, hongarès, letó, lituà, maltès i polonès: 2004
  • Búlgar, irlandès i romanès: 2007
  • Croata: 2013

Les llengües oficials de la UE estan recollides en un reglament, que es modifica després de cada adhesió per afegir les noves llengües oficials. Totes les llengües oficials gaudeixen del mateix estatut.

Les 24 llengües oficials permeten un total de 552 combinacions possibles, atès que de cada llengua pot traduir-se a altres 23. Per afrontar aquest repte, el Parlament Europeu té uns serveis d'interpretació, traducció i verificació d'actes legislatius altament eficients. S'han establert normes molt rigoroses per garantir el bon funcionament d'aquests serveis i que els costos segueixin sent raonables.

El català és llengua de comunicació entre els ciutadans i les institucions europees, però no gaudeix del rang de llengua oficial. Per tant, els diputats no poden expressar-se en aquest idioma en les comissions o en la sessió plenària del Parlament Europeu i han d'utilitzar qualsevol de les 24 llengües oficials a la UE, per a les quals s'ofereix servei de traducció i interpretació.

Per tal que una llengua sigui declarada oficial, cal que el govern d'un Estat membre ho sol·liciti de forma expressa i que rebi el vistiplau del Consell de la UE per unanimitat, tal com ho estableix l'article 342 del Tractat.

El Parlament Europeu, a través de la seva oficina a Barcelona, fa ús del català com a llengua de comunicació amb els ciutadans. L'oficina utilitza el català en les seves campanyes d'informació, publicacions, comunicats de premsa, pàgina web i xarxes socials.