skip to content
 
 
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
09/05/2021

9 de maig, Dia d’Europa: Diàleg sobre el futur d’Europa i el paper de la cultura

Les representacions de les institucions europees a Barcelona, el consolat general de Portugal i l’Institut Camões celebren el dia 9 de maig a les 12h00 el Dia d’Europa amb un acte institucional amb els escriptors Lana Bastašić i José Luis Peixoto moderat per la periodista i traductora Pilar del Río que es podrà seguir per streaming a www.youtube.com/parlamenteuropeu

L’acte comptarà amb un diàleg sobre el futur d’Europa, i específicament sobre el paper de la cultura, amb la participació dels escriptors Lana Bastašić (Zagreb, 1986), premi de literatura de la Unió Europea 2020, i José Luis Peixoto (Galveias, 1974), premi Llibre d’Europa 2013. El diàleg, moderat per la periodista i traductora Pilar del Río, presidenta de la Fundació José Saramago, versarà al voltant de temes com la identitat europea, el paper de la cultura en la integració europea o la participació democràtica. L’acte clourà amb la interpretació de l’himne d’Europa a càrrec del quartet de corda Altimira.

El públic podrà fer preguntes al debat a través de la plataforma Sli.do entrant el codi #DiaEuropa2021

Dia d'Europa i Declaració Schuman

El Dia d’Europa commemora l’aniversari de la coneguda com a Declaració Schuman. El 9 de maig de 1950, just cinc anys després de la signatura de l'armistici de la Segona Guerra Mundial, el ministre d'Exteriors francès Robert Schuman va proposar, a partir d'una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l'acer -elements necessaris per a la construcció d'armament- sota el control d'una autoritat única i supranacional.

Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d'integració europea que ha acabat edificant l'actual Unió Europea.