skip to content
 
 
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
17/11/2020

Dimarts 17 de novembre: Diàleg “Cap a una política exterior feminista”, amb Cristina Gallach, Ernest Urtasun i Rosa Maria Calaf

Amb motiu de la recent aprovació del primer informe del Parlament Europeu que crida la UE a prioritzar la igualtat de gènere en la seva política exterior i de seguretat, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona organitza una trobada telemàtica amb el ponent, el vicepresident del grup dels Verds/ALE Ernest Urtasun, la secretària d’Estat d’Afers Exteriors i per a Iberoamèrica i el Carib, Cristina Gallach, i la periodista Rosa Maria Calaf. El diàleg tindrà lloc dimarts 17 de novembre, de 18.30 a 19.45, i es podrà seguir a youtube.com/parlamenteuropeu i preguntar a través de sli.do. L’acte serà en castellà.

El 23 d’octubre passat el Parlament Europeu va aprovar una resolució que demana integrar sistemàticament la perspectiva de gènere en la política exterior i de seguretat de la UE i fixa una sèrie de mesures polítiques, institucionals i de finançament. L’informe també destaca que les dones exerceixen un paper fonamental com a intermediàries de la pau en països assolats per conflictes.

La resolució posa de manifest que les dones continuen estant en gran mesura infrarepresentades i infravalorades en la política i els processos de presa de decisions a la UE i a tot el món, especialment en els àmbits de la política exterior i la seguretat internacional. Dins de la UE, sis dones ocupen el càrrec de ministra de Defensa i només tres dels 27 ministres de Relacions Exteriors són dones. Al Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) les dones només representen el 31,3% dels llocs directius intermedis i el 26% dels d'alta direcció.

Ponents del diàleg “Cap a una política exterior feminista”

Cristina Gallach: Secretària d’Estat d’Afers Exteriors i per a Iberoamèrica i el Carib. En la seva experiència professional, entre d’altres càrrecs, ha estat alta comissionada del Govern d'Espanya per a l'Agenda 2030, alta funcionària de la Unió Europea, responsable de l’Oficina Igualtat Oportunitats al Consell de la UE, secretària general adjunta a Nacions Unides, cap de Relacions Públiques i portaveu al Consell de la UE, portaveu del Govern Espanyol durant la presidència rotatòria del Consell del 2010, portaveu i directora de Comunicació de l’Alt Representant de la UE per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC), assessora de comunicació i portaveu del secretari general de l'OTAN.

Ernest Urtasun: Diputat al Parlament Europeu des de 2014 i membre de la comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere, aquesta legislatura és vicepresident del grup dels Verds/ALE i ha estat el ponent de l’informe sobre la igualtat de gènere en la política exterior i de seguretat de la Unió.

Rosa María Calaf: Periodista i corresponsal internacional amb 26 anys de carrera a l'exterior. Va obrir la corresponsalia de TVE a Moscou, per a la Unió Soviètica, i la de Hong Kong, per a l’Àsia-Pacífic. Ha estat corresponsal a Nova York, per als Estats Units i el Canadà; a Buenos Aires, per a l’Amèrica del Sud; a Roma, per a Itàlia i el Vaticà; a Viena, per als països de l'est, i a la Xina durant l’any olímpic. Ha informat per a TVE des de 93 països. L’any 2007 va rebre el premi Women Together de les Nacions Unides per la seva lluita a favor de la igualtat.

L’audiència podrà enviar preguntes en directe durant la celebració del debat a través de sli.do amb el codi #PEBarcelona o escanejant el següent codi QR: