skip to content
 
 
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
18/11/2019

Esmorzar de premsa amb el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov, Premi Sàkharov 2018

L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya organitzen el dilluns 18 de novembre a les 9h30 un esmorzar de premsa amb el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov, Premi Sàkharov 2018 del Parlament Europeu. Sentsov va ser detingut al 2014, condemnat a 20 anys de presó per planificar “actes terroristes" contra les autoritats pro-russes de Crimea i alliberat el passat 7 de setembre en un intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna. El cineasta serà a Barcelona en el marc de la projecció del documental "The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov" al XVI Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona.

La trobada, que compta amb la col·laboració de l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) i el Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya, tindrà lloc a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes (Rambla Catalunya, 10) a les 9h30 del matí.

Es prega confirmar assistència indicant nom, cognom i mitjà de comunicació a epbarcelona@ep.europa.eu o trucant al 93 272 20 44. L'aforament és limitat. L’acte comptarà amb interpretació del rus.

Oleg Sentsov va ser detingut al maig de 2014 i condemnat a l’agost de 2015 a 20 anys de presó per planificar “actes terroristes" contra les autoritats pro-russes de Crimea. Al 2018 va protagonitzar una vaga de fam durant 145 dies, exigint a Rússia que alliberés tots els presos polítics ucraïnesos. El passat 7 de setembre va ser alliberat en un intercanvi de presoners entre Ucraïna i Rússia.

Oleg Sentsov va ser guardonat amb el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència 2018, en la seva 30ª edició. Representants del cineasta ucraïnès van rebre al desembre el Premi Sàkharov en una cerimònia a l'hemicicle del Parlament Europeu a Estrasburg. Després del seu recent alliberament, Sentsov rebrà el Premi de mans del president de la institució, David Sassoli, el 26 de novembre durant la sessió plenària que tindrà lloc a Estrasburg.

El Parlament Europeu atorga anualment el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència des de 1988, que es concedeix a persones que han contribuït de manera excepcional a la lluita pels drets humans a tot el món i crida l'atenció sobre les violacions dels drets humans, a més de donar suport als guardonats i la seva causa.