skip to content
 
 
Oficina d'informació a BarcelonaInauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
04/05/2018

El Pilar Social Europeu sis mesos després de la cimera de Göteborg: Diàleg amb les entitats socials

L’Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona, acull el divendres 4 de maig pel matí una jornada de debat amb entitats sobre l’aplicació del Pilar Europeu de Drets Social amb la diputada Maria João Rodrigues, qui fou ponent de la resolució del Parlament Europeu al respecte. Organitzen l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya. Es prega confirmació prèvia. Aforament limitat.

 .

Sis mesos després de la proclamació del Pilar Social, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya, organitzen una jornada de debat amb entitats socials el divendres 4 de maig, de 9h15 a 13h30, que serà presentada i moderada per la periodista Milagros Pérez Oliva.

La jornada començarà amb una taula institucional amb la participació de la Maria João Rodrigues, membre de la comissió d’Ocupació i Afers Socials i vicepresidenta del grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu (S&D); i la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Francina Alsina.

Després d’aquesta taula institucional tindran lloc els debats amb les entitats socials. La primera taula se centrarà en igualtat d’oportunitats i hi participaran la Mireia Martínez, responsable de l’Àrea Laboral de la Federació ECOM, agrupa més de 140 entitats de persones amb discapacitat física a Espanya; i l’Anna Güell, vicepresidenta de la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT).

A la segona taula, sobre condicions laborals justes, hi participaran el Joan Muntané, membre de la Junta Directiva de Confederació - Patronal del Tercer Sector Social a Catalunya; i la Desirée García, responsable del programa d’Inserció Socio-Laboral de Càritas Barcelona.

La tercera taula, sobre protecció social i inclusió, comptarà amb la participació del Jesús Ruiz, director del centre d’acollida ASSIS i membre de la junta directiva de l’ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social); i Joan Muntané, membre de la Junta Directiva de Confederació - Patronal del Tercer Sector Social a Catalunya.

Finalment, les conclusions i la cloenda de la jornada aniran a càrrec del president de l’European Anti-Poverty Network a Espanya (EAPN), Carlos Susías, i la vicepresidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya Sònia Fuertes.

La jornada comptarà amb interpretació activa del portuguès al català i del català/castellà al portuguès.

 

Es prega inscripció a través del següent formulari: http://www.tercersector.cat/el-pilar-social-europeu-sis-mesos-despres-de-la-cimera-de-goteborg-dialeg-amb-les-entitats-socials

 

CONTEXT

El Parlament Europeu va aprovar el 19 de gener de 2017 una resolució sobre un pilar europeu de drets socials, del qual en va ser ponent la diputada Maria João Rodrigues, en vistes a la Cimera Social de la UE que se celebraria a Göteborg el passat 17 de novembre, en què es van proclamar els 20 drets i principis del pilar social estructurats en tres capítols: igualtat d’oportunitats i accés al mercat de treball; condicions de treball justes; i protecció i inclusió social.

“Hem de garantir que els ciutadans europeus, independentment d’on treballin o visquin, a tots els Estats membres, puguin comptar amb una poderosa convergència social i econòmica ascendent, perquè encara tenim moltes desigualtats, i sense una cohesió més forta no hi ha futur per al projecte Europeu. Ara, després de la proclamació (del Pilar Social Europeu), és l’hora de donar resultats”, va afirmar Rodrigues en sessió plenària el passat 13 de desembre al debat sobre l’aplicació del pilar social.

La Proclamació va ser un moment històric perquè va suposar un primer pas fonamental: tornar els drets socials a l'agenda de la UE. Va ser un compromís polític al més alt nivell, comprometent a la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Consell i tots els països de la UE. No obstant això, la Proclamació és només el principi, la primera pedra del Pilar. Ara, el Pilar Social s'ha d'implementar a través d'iniciatives legislatives i instruments financers. 

 .