skip to content
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
17/11/2021

Dimecres 17 de novembre, 18h00: Idoia Villanueva participa a les jornades “Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya”

En el marc del cicle de jornades online (via Zoom) sobre "Aigua, Sòl i Aliments a Catalunya", el dimecres 17 de novembre, a les 18h00 tindrà lloc una sessió a càrrec de l’eurodiputada Idoia Villanueva (GUE/NGL) sobre la reutilització de l’aigua per a rec agrícola. Organitzen l'acte el Col·legi d’Economistes de Catalunya i la Institució Catalana d’Estudis Agraris, amb la col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Villanueva va ser ponent alternatiu per part del grup de L’Esquerra sobre el reglament relatiu als requisits mínims per a la reutilització de l'aigua, aprovat el 13 de maig de 2020. L’objectiu d’aquesta legislació és establir paràmetres harmonitzats per garantir la seguretat de la reutilització de l'aigua al reg agrícola, amb l'objectiu de fomentar aquesta pràctica i ajudar a afrontar les sequeres i l'estrès hídric. També pretén contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, en particular a l'Objectiu 6 sobre la disponibilitat d'aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tots, i l'Objectiu 12 sobre consum i producció sostenibles.

Aquesta jornada, centrada en agricultura periurbana i urbana, també comptarà amb la participació del president de la comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Francesc Reguant; la professora adjunta de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura - de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) Marian Simon; la geògrafa especialista en agricultura periurbana Montserrat Lligades Sorribas; i el professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Oscar Alfranca. Moderarà la sessió Xavier Recasens Gràcia, Dr. enginyer agrònom.

Us hi podeu inscriure aquí.

Sobre la jornada

L'agricultura periurbana i urbana és una opció en la política de gestió dels territoris pròxims al teixit urbà. La visió dels espais periurbans ha anat variant des d'espais en espera de ser essencials per a la sostenibilitat de les ciutats. Prop de les ciutats existeixen sòls agraris que no només ofereixen productes agraris, també produeixen diferents serveis ecosistèmics (paisatge, biodiversitat, manteniment del patrimoni) dels quals gaudeix la ciutadania. L'agricultura en els espais periurbans es veu doblement pressionada per la pressió humana i per la pressió urbana.

Dins de l'agricultura urbana i periurbana podem diferenciar entre l'agricultura professional, on el principal objectiu és la comercialització de la seva producció, i l'agricultura no professional on es persegueixen altres objectius com són l'oci, l'autoconsum, o les finalitats educatives. Dins de l'agricultura periurbana es poden incloure tot tipus de produccions agrícoles, ja siguin aliments, la producció de plantes ornamentals o flor tallada, la producció ramadera i la transformació agro-industrial (cellers, formatgeries, ...).