skip to content
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
01/07/2022

AJORNAT: “La deriva del règim de Daniel Ortega a Nicaragua”, amb Sergio Ramírez i Javier Nart

L’escriptor, polític i advocat nicaragüenc Sergio Ramírez i Javier Nart, vicepresident primer de la delegació del Parlament Europeu per a les Relacions amb els països d’Amèrica Central, conversaran sobre la situació política a Nicaragua i el règim de Daniel Ortega, qui al gener va jurar el seu cinquè mandat de cinc anys. El diàleg forma part del cicle “Processos Democràtics. Democràcies en Procés”, que organitza Casa Amèrica Catalunya a la seva seu, amb la col·laboració de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Per motius de salut d'un dels ponents, aquest diàleg tindrà lloc més endavant

 

Sergio Ramírez va ser vicepresident de Nicaragua durant el primer mandat sandinista de Daniel Ortega (1985-1990). Ramírez és doctor en Dret per la Universitat Nacional Autònoma de León (Nicaragua). Va ser el primer nicaragüenc i centreamericà guardonat amb el Premi Cervantes de Literatura (2017). És autor d’obres com Margarita, está linda la mar (Alfaguara, 1998), Mil y una muertes (Alfaguara, 2004) i Tongolele no sabía bailar, (Alfaguara, 2021), la seva darrera novel·la, censurada a Nicaragua. Ramírez es troba exiliat a Espanya des de novembre de 2021, després que el govern de Daniel Ortega dictés la seva detenció. En una entrevista realitzada a Casa Amèrica Catalunya al febrer va afirmar que el règim nicaragüenc està acorralat internacionalment, sense opcions internes, i que se sosté exclusivament per la repressió policial i paramilitar.

Javier Nart (Renew Europe) és diputat al Parlament Europeu des de 2014 i aquesta IX legislatura és el vicepresident primer de la delegació per a les Relacions amb els països de Centreamèrica. Nart va ser corresponsal de guerra a Nicaragua, el 1979, durant l’últim any de la dictadura d’Anastasio Somoza Debayle. Nart també va formar part de la missió d’eurodiputats a El Salvador i Hondures del 23 al 28 de febrer de 2020. Els eurodiputats es van reunir amb membres de l’oposició nicaragüenca a El Salvador, davant la negativa del govern nicaragüenc d’autoritzar una visita de la delegació al país. L’informe de la missió està disponible aquí.

El desembre de 2021, el Parlament Europeu va condemnar la “farsa electoral” a Nicaragua, després de les eleccions generals celebrades al novembre, i va rebutjar la legitimitat dels resultats. També va recordar l’informe de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) segons el qual  «a Nicaragua s’ha establert un Estat policial a través de la repressió, la corrupció, el frau electoral i la impunitat estructural.»

L'acte tindrà lloc el divendres 1 de juliol, a les 18h00, a la seu de Casa Amèrica Catalunya (C/ Còrsega, 299, entresol). La trobada també es podrà seguir a través dels enllaços al canal de YouTube i al Facebook Live de Casa Amèrica Catalunya.