skip to content
 
03/05/2022

Premi Daphne Caruana Galizia de Periodisme: presentació de candidatures

• Un premi anual al periodisme de qualitat que promou o defensa els valors fonamentals de la UE
• El treball guanyador serà elegit per un jurat independent compost per representants de la premsa i la societat civil
• Dotat amb 20.000 euros en metàl·lic
• La cerimònia de lliurament tindrà lloc a mitjan octubre, coincidint amb l’aniversari de l’assassinat de Daphne Caruana Galizia

El Premi Daphne Caruana Galizia promou el periodisme de qualitat que defensa els valors de la UE ©AFP/STRINGER
El Premi Daphne Caruana Galizia promou el periodisme de qualitat que defensa els valors de la UE ©AFP/STRINGER

Aquest 3 de maig el Parlament Europeu ha anunciat l’obertura del termini per a presentar candidatures al Premi Daphne Caruana Galizia de Periodisme.

El premi recompensa cada any el periodisme de qualitat que promou o defensa els principis i valors fonamentals de la Unió Europea, com la dignitat, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’estat de dret o els drets humans.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha assenyalat: «El missatge del Parlament Europeu és clar: Europa està amb aquells que cerquen la veritat. La ploma de Daphne va ser silenciada perquè estava revelant la veritat, i no hem de permetre mai que els periodistes es converteixin en objectius o víctimes. Amb aquest premi, el Parlament continua defensant la llibertat d’expressió, la pluralitat informativa i el periodisme de qualitat, i ajuda a transmetre aquests valors a les noves generacions».

El premi està obert a periodistes professionals i equips de periodistes professionals de qualsevol nacionalitat, que poden presentar reportatges d’investigació que s’hagin publicat o emès per mitjans radicats en un dels vint-i-set estats membres de la Unió Europea. L’objectiu és donar suport i destacar la importància del periodisme professional per a salvaguardar la llibertat i la igualtat.

Un jurat independent compost per representants de la premsa i de la societat civil dels vint-i-set estats membres europeus i per representants de les principals associacions europees de periodisme serà l’encarregat d’elegir l’obra guanyadora. La cerimònia de lliurament del premi tindrà lloc al voltant del 16 d’octubre, data en la qual Daphne Caruana Galizia va ser assassinada.

El premi i els 20.000 euros són un recordatori del ferm suport del Parlament Europeu al periodisme d’investigació i a la importància de la premsa lliure. Els darrers anys al Parlament Europeu ha advertit sobre els intents, tant a la UE com en altres zones, de soscavar la pluralitat informativa. Els eurodiputats han denunciat els atacs contra periodistes, sobretot per part de polítics, i han demanat a la Comissió que presenti legislació contra les demandes abusives. El 27 d’abril es va anunciar una proposta per a fer front als litigis malintencionats contra periodistes i activistes.

Els periodistes han d’enviar els seus treballs a través del web https://daphnejournalismprize.eu/ abans del 31 de juliol a las 24.00 (CET).

Qui va ser Daphne Caruana Galizia?

La maltesa Daphne Caruana Galizia va ser una periodista, bloguera i activista anticorrupció. Va informar exhaustivament sobre la corrupció, el blanqueig de diners, el crim organitzat, la venda de passaports i els vincles del govern de Malta amb els papers de Panamà. Després de patir assetjament i amenaces durant un temps, va ser assassinada amb un cotxe bomba el 16 d’octubre de 2017. Les protestes per com les autoritats van gestionar la investigació de l’assassinat van provocar la dimissió del primer ministre Joseph Muscat. El desembre de 2019, els eurodiputats van criticar les errades de la investigació i van demanar a la Comissió Europea que prengués mesures.