skip to content
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
11/11/2016

“Qualitat de l’aire: reducció d’emissions contaminants a Europa”, debat a Barcelona divendres 11 de novembre

L’Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona, acull el divendres 11 de novembre pel matí un debat amb eurodiputats, autoritats públiques, científics i agents socials sobre el paquet legislatiu de la qualitat de l’aire, que actualment està tramitant el Parlament Europeu. Concretament, l’acte se centrarà en la reducció d’emissions contaminants a Europa, proposta de directiva de la qual és ponent l’eurodiputada britànica Julie Girling, que hi participarà juntament amb l’eurodiputat Francesc Gambús, ambdós membres de la comissió de Medi Ambient i de Salut Pública. Organitza l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, amb la col·laboració del CSIC i ISGlobal. Es prega confirmació prèvia. Aforament limitat.

Debat Qualitat de l'aire - Barcelona, 11 de novembre
Debat Qualitat de l'aire - Barcelona, 11 de novembre
 .

El director del Laboratori d’Investigació Atmosfèrica de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua del CISC, Xavier Querol, farà una introducció a la jornada, que s’estructurarà en dues parts: un intercanvi de punts de vista de les administracions públiques i un diàleg dels eurodiputats amb els interlocutors tècnics, científics i socials.

En la primera part hi participaran els eurodiputats Julie Girling (CRE) i Francesc Gambús (PPE); la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius; la tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona responsable de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; i el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antoni Poveda.

La segona part serà el diàleg dels eurodiputats amb les interlocutors tècnics, científics i socials presents a l’acte.

L’eurodiputada Julie Girling i la investigadora de l’Institut de Salut Global de Barcelona Cathryn Tonne faran les paraules de cloenda d’una jornada que serà moderada per la meteoròloga Míriam Santamaria.

La jornada anirà de les 9h30 a les 13h45 a la seu de les institucions europees a Barcelona, a Pg Gràcia, 90, davant La Pedrera, i comptarà amb interpretació català-anglès.

 

* Es prega confirmar assistència per correu electrònic a epbarcelona@europarl.europa.eu o per telèfon al 93 272 20 44.

 .

Proposta de Directiva sobre la reducció de les emissions nacionals de determinats contaminants atmosfèrics [2013/0443 (COD)]

La directiva proposada substitueix les normes vigents sobre límits màxims d'emissió nacionals (Directiva 2001/81/CE), encara que els nivells establerts a l'antiga directiva seguiran sent aplicables fins al 2019. S’estableixen nous compromisos nacionals de reducció d'emissions, aplicables a partir de 2020 i 2030, per als sis principals contaminants de l'atmosfera: el diòxid de sofre, els òxids de nitrogen, els compostos orgànics volàtils, l'amoníac, les partícules (pols fina) i el metà.

En particular, la nova directiva proposta:

  • Requereix que els Estats membres limitin les seves emissions anuals d'aquests sis contaminants per complir els seus compromisos de reducció aplicables a partir del 2020 i 2030.
  • Indica quines fonts d'emissions no s'han de tenir en compte.
  • Obliga als Estats membres a adoptar, aplicar i actualitzar periòdicament programes nacionals de lluita contra la contaminació atmosfèrica (PNLCA) que descriguin com compliran els seus compromisos de reducció.
  • Exigeix ​​als Estats membres que vigilin les emissions de contaminants atmosfèrics i elaborin i actualitzin inventaris i projeccions d'emissions nacionals.
  • Obliga als Estats membres a monitoritzar, sempre que sigui possible, els efectes adversos de la contaminació atmosfèrica sobre l'aigua i els ecosistemes.
  • Promou la cooperació amb països no pertanyents a la Unió Europea i organitzacions internacionals per afrontar millor la contaminació atmosfèrica a escala mundial.
 

Enllaços

 

Contacte de premsa

Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

Sergi BARRERA
Tel.: +34 93 272 20 46
Mòbil: +34 679 896 498
sergi.barrera@europarl.europa.eu
Twitter: @Europarl_CAT