skip to content
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
03/03/2017

‘El Brexit: procés i conseqüències per a la UE’, amb Josep-Maria Terricabras i l’investigador del CIDOB Pol Morillas

El divendres 3 de març, a les 12h00, tindrà lloc el primer debat del cicle ‘Europa i el món: una mirada des del Parlament Europeu’, que coorganitzen l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el CIDOB. El cicle, que es composarà de cinc debats, se celebrarà a l’Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona (Pg Gràcia, 90). Es prega confirmar assistència indicant nom i cognom i DNI a epbarcelona@ep.europa.eu o al 93 272 20 44.

Invitació al cicle "Europa i el món"
Invitació al cicle "Europa i el món"

El CIDOB i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, en el marc de les seves activitats d’informació i comunicació, organitzen cinc debats sobre el paper de la Unió Europea i del Parlament Europeu en els principals temes d’actualitat de l’agenda internacional. Els actes comptaran amb la participació d’eurodiputats i experts, moderats per un/a periodista de prestigi i coneixedor/a de la matèria.

En el primer debat, ‘El Brexit: procés i conseqüències per a la UE’, analitzarà els efectes que podria tenir la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i serà un diàleg entre l’eurodiputat Josep-Maria Terricabras (Verds/ALE) i l’investigador principal del CIDOB per Europa, Pol Morillas. Moderarà la periodista i investigadora associada del CIDOB Carme Colomina.

Terricabras és president del grup parlamentari de l'Aliança Lliure Europea i, en tant que això, vicepresident del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea. D'altra banda, és membre titular de la comissió d'Afers Constitucionals (AFCO), la qual és la comissió competent per liderar el posicionament del Parlament Europeu sobre el possible acord de sortida del Regne Unit de la UE. El Ple del Parlament Europeu haurà de donar el seu consentiment a l’acord de sortida entre la UE i el Regne Unit.

Previsiblement, al mes de març el govern britànic invocarà l’article 50 del Tractat de la Unió Europea (TUE) -el qual fixa el procediment de sortida-, mitjançant la notificació oficial al Consell Europeu de retirar el Regne Unit de la UE. El 23 de juny de 2016 es va celebrar al Regne Unit un referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea. Amb una participació del 72,2%, el 51,9% dels votants es van posicionar a favor de la sortida i el 48,1% a favor de la continuïtat.

 

El següent debat del cicle serà el dijous 9 de març, a les 18h30, sobre les relacions UE-Turquia, amb l’ex eurodiputat Ernest Maragall (Verds/ALE), qui va ser membre de la delegació en la Comissió Parlamentària Mixta UE-Turquia, i l’investigador del CIDOB Eduard Soler. Moderarà la periodista Anna Bosch.