skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 

Comunicats de premsa

©AdobeStock/vmargineanu
El Parlament va exigir dijous investigar a fons les irregularitats destapades pels papers de Pandora comeses en jurisdiccions de la UE
El Parlament Europeu condemna l'intent de soscavar la primacia del dret de la UE i demana al Consell i la Comissió que actuïn immediatament per protegir els polonesos i la Unió.
El PE va confirmar dijous un canvi legislatiu per garantir millor protecció i tracte igualitari als ciutadans implicats en accidents de carretera i en assegurar vehicles a la UE.
Els eurodiputats insten a accelerar l'esforç global en la lluita contra el canvi climàtic i mantenir a la UE al capdavant.
El Parlament ha acordat concedir al polític opositor i activista anticorrupció rus Alexéi Navalni el Premi Sàkharov 2021 a la Llibertat de Consciència.
El PE va presentar els seus plans per produir aliments més sans, garantir la seguretat alimentària i uns ingressos justos a agricultors i ramaders i reduir la petjada ambiental del sector.  
Els diputats es reuneixen en sessió plenària per analitzar el desafiament que suposa la sentència del Tribunal Constitucional polonès a l'ordenament jurídic de la UE, així com per proposar mesures concretes que resolguin la massiva evasió fiscal destapada pels papers de Pandora. A més, votaran l'acord per modificar la legislació sobre assegurances d'automòbils de manera que es protegeixi millor les víctimes, i fixaran la seva posició sobre l'estratègia “De la granja a la taula” i sobre l'estratègia a seguir en la conferència climàtica de Glasgow (COP26).
El Premi Daphne Caruana de Periodisme ha estat concedit aquest dijous 14 d'octubre de 2021 als periodistes del Projecte Pegasus, un projecte coordinat pel consorci Forbidden Stories. El President del Parlament Europeu, David Sassoli, va inaugurar la cerimònia i el secretari general de la Federació Internacional de Periodistes, Anthony Bellange, va fer lliurament del premi dotat amb 20.000 euros als representants del consorci, Sandrine Rigaud i Laurent Richard.
La posició de la UE davant la COP26, la llibertat i el paper dels mitjans de comunicació, i la proposta per prorrogar la normativa del roaming sense recàrrecs addicionals quan es viatja a un altre país de la UE, són alguns dels temes destacats de la setmana. A més, se seleccionen els tres finalistes al Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència 2021 i s'atorgarà el premi de periodisme Daphne Caruana Galizia.
El PE va detallar dijous les seves prioritats per a la reforma de la política europea contra pràctiques fiscals nocives i per a la creació d'un nou sistema d'examen de les polítiques nacionals.
Els dies 8 i 9 d'octubre, entre 3.000 i 4.000 joves, entre ells 43 grups procedents d'Espanya, es reuniran a Estrasburg i en línia per compartir idees i fer la seva aportació als debats sobre el futur d'Europa.
El PE aposta per l'autonomia estratègica de la UE i reclama una major coordinació amb els Estats Units respecte a la Xina per evitar tensions com la de l'acord AUKUS.
Els eurodiputats van expressar indignació i repulsió unànime davant les revelacions dels «papers de Pandora» i van criticar la inadequada resposta dels Governs durant anys.
Les disputes per la custòdia dels fills constitueixen una forma de violència de gènere quan un progenitor violent les utilitza per continuar danyant a les seves víctimes, segons el PE.
L'ús de la intel·ligència artificial en el treball policial requereix garanties sòlides, segons el Parlament, que busca prevenir la discriminació i garantir el dret a la privacitat.
La UE ha d'imposar mesures més estrictes, com limitar la velocitat a 30km/h i aplicar tolerància zero amb l'alcohol, per acabar amb les morts en la carretera el 2050.
Els diputats debatran la setmana que ve a Estrasburg sobre l'increment dels preus en l'energia, les relacions Unió Europea- Estats Units, i l'ús policial de la intel·ligència artificial. També proposaran mesures de seguretat viària per disminuir els accidents i analitzaran la política de ciberdefensa de la UE -com reforçar la seva capacitat militar i civil en aquest àmbit-.
Les polítiques socials i d'ús de la zona euro -i la situació econòmica d'aquesta-, les noves directrius de finançament de projectes de les xarxes transeuropees d'energia, o el balanç de la lluita contra els delictes financers a la UE, són alguns dels temes destacats de la setmana. A més, es presenten els candidats al premi Sàkharov 2021 i es reuneix el tercer Panell de Ciutadans de la Conferència sobre el Futur d'Europa.
Cinc dies abans de la celebració del Dia Europeu de les Llengües, l'oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Espai Societat Oberta van presentar el dimarts 21 de setembre el projecte “Veus europees”, sis diàlegs entre eurodiputats i activistes que combinen un total de set llengües. L'esdeveniment va comptar amb la participació de Maria Marcet, activista climàtica; Paqui Perona, activista gitana; Carmen Juares, coordinadora de Mujeres Migrantes Diversas; i Sonia Ros, de Stop Mare Mortum. Els diàlegs estan disponibles als canals de YouTube de l’oficina del Parlament Europeu a Barcelona i de l’Espai Societat Oberta.
El Parlament vol que la violència de gènere, tant en línia com fora d'ella, sigui tractada com «un delicte particularment greu i amb dimensió transfronterera».
Els repartidors han de tenir garantida una assegurança d'accidents.
El Parlament reclama que les persones que treballen per a plataformes de treball digitals, com ara els repartidors de menjar, tinguin els mateixos drets que els empleats tradicionals.
La UE ha de respondre les agressives polítiques russes, alhora que posa les bases per a la cooperació amb un futur govern democràtic al país, va assenyalar el Parlament dijous.
Els eurodiputats van discutir els reptes més urgents de la UE amb la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, en el debat anual sobre l'Estat de la Unió.
La presidenta von de Leyen durant el discurs de l’any passat.
El dimecres 15 de setembre, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, pronunciarà el seu segon discurs sobre l'estat de la Unió al Parlament Europeu a Estrasburg. La sessió, presidida pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, començarà a les 9h del matí.
La Unió Europea ha de suprimir tots els obstacles que troben les persones LGBTIQ a l'hora d'exercir els seus drets bàsics, segons el Parlament.
El ple del Parlament acull dimecres el debat anual sobre l'estat de la Unió amb la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. A més, els diputats debatran i votaran sobre la situació a l'Afganistan, els drets LGBTIQ en la Unió, la possibilitat d'incloure la violència de gènere com a delicte en els tractats i sobre la reforma de la directiva que permet contractar nacionals de tercers països molt qualificats per treballar i residir a la UE.
Quatre de cada cinc enquestats en el darrer Eurobaròmetre creu que la UE només hauria de destinar fons a estats membres que compleixin amb les valors democràtics i l’estat de dret.
Les comissions parlamentàries reprenen la seva activitat després de la pausa estival. La situació a l'Afganistan, l'Estat de Dret dins de la Unió, l'acord de visats amb Cap Verd i la demora de les propostes sobre els recursos propis, són alguns dels temes destacats de la setmana. A més, es reprenen les audiències amb els ministres eslovens per presentar les prioritats de la presidència de torn en els seus respectius àmbits.
L’Oficina del Parlament Europeu, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i el Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) inaugurem avui el I curs d’estiu sobre la UE, que se celebrarà fins divendres. Les tres sessions tractaran: la resposta de la UE a la pandèmia, la Conferència sobre el Futur d’Europa i el Pacte Verd Europeu. El curs, híbrid (presencial i online) i gratuït, va exhaurir les places presencials a la setmana de convocar-se i s’hi han apuntat 621 persones.
Aquesta setmana els diputats es reuneixen en comissions per debatre sobre la proposta de la Comissió sobre la reducció d’emissions per al 2030, els drets humans i LGTBIQ i la suposada violació de drets fonamentals per part de Frontex. També es votarà la definició de la violència de gènere com a nou àmbit delictiu i es debatrà sobre els drets dels passatgers aeris, a més d’analitzar la política de la UE respecte Rússia i la Xina i la protecció de dades per part de l’aplicació TikTok.
El Parlament va declarar en 2021 la UE zona de llibertat LGBTIQ ©ATTILA KISBENEDEK / AFP
El Parlament condemna en els termes més durs la recent llei anti-LGBTIQ aprovada a Hongria i el desmantellament de la democràcia i l'Estat de dret al país.
@AdobeStock_den-belitsky
Dimarts, el Parlament va aprovar el programa actualitzat del Mecanisme «Connectar Europa» i va desbloquejar nous fons per a projectes de transport, digitals i energètics per a 2021-2027
© Samuel/AdobeStock
Els eurodiputats van recolzar dimarts un Reglament temporal perquè els proveïdors de serveis web puguin continuar lluitant voluntàriament contra la pornografia infantil a Internet.
Els diputats debatran i votaran la setmana vinent a Estrasburg sobre la situació de les persones LGBTIQ a Hongria i Polònia, així com sobre la derogació de la clàusula de confidencialitat de les comunicacions per lluitar contra l'abús sexual infantil en internet. L'impuls de la connectivitat regional a Europa i les prioritats de la presidència eslovena són uns altres dels temes destacats.
Les directrius per protegir l'Estat de Dret i el pressupost de la Unió, les lliçons extretes de la gestió de la pandèmia, l'ampliació del mandat del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, i el risc d'insolvència a l'Eurozona, són alguns dels temes que els diputats tractaran en comissió parlamentària al llarg de la setmana. A més, els grups polítics es reuneixen per preparar la sessió plenària del 5-8 de juliol.
Els eurodiputats insten els Estats membres a protegir i millorar la salut i els drets sexuals i reproductius de les dones en un informe aprovat dijous.
©AdobeStock/Marcinjozwiak
La nova Llei del Clima de la UE eleva l'objectiu de reducció de les emissions per al 2030 des del 40% fins, com a mínim, el 55%. Amb els nous embornals de carboni, pot arribar fins el 57%.
El Parlament va aprovar dimecres tres fons europeus, dotats amb un total de 243.000 milions d'euros, per reforçar la cohesió econòmica, social i territorial a la Unió.
En el ple d'aquesta setmana, els diputats es pronunciaran definitivament sobre la nova llei europea del Clima i sobre els fons de desenvolupament i cooperació regional. A més, debatran i votaran un informe sobre drets i salut reproductiva de les dones i prepararan les seves reivindicacions de cara al Consell Europeu del 24-25 de juny. A més, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, participarà dijous en sessió solemne a l'hemicicle.
El 22 de juny, el Parlament Europeu va inaugurar oficialment el lloc web i va publicar la convocatòria de candidatures per al Premi Daphne Caruana Galizia de Periodisme. La convocatòria romandrà oberta fins al 31 d'agost.
La sessió inaugural del Ple de la Conferència sobre el Futur d’Europa va tenir lloc dissabte 19 de juny a Estrasburg © EP
Dissabte 19 de juny es va celebrar a Estrasburg el ple inaugural de la Conferència sobre el Futur d’Europa.
La sessió inaugural del Ple de la Conferència sobre el Futur d’Europa va tenir lloc dissabte 19 de juny a Estrasburg © EP.
La sessió plenària inaugural tindrà lloc demà, dissabte 19 de juny, a Estrasburg.
Els diputats es reuneixen aquesta setmana per tractar, entre altres temes, la violència de gènere com a nou àmbit delictiu, les recomanacions de l’OLAF per salvaguardar el pressupost comunitari i la seva posició per modernitzar les regles de gestió del trànsit aeri. A més, la setmana s'obre dilluns amb la conferència d'Alt Nivell sobre Migració i Asil i es tanca dissabte amb el primer ple inaugural de la Conferència sobre el Futur d'Europa.
La cria d’animals en gàbies a les granges de la Unió Europea pot arribar a la seva fi el 2027, ha assenyalat aquest dijous el Parlament.
A fi d'accelerar el desplegament de les vacunes al món, el ple demana suspendre temporalment els drets de propietat intel·lectual sobre les vacunes contra la COVID-19.
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, va lliurar el guardó a “Collective”, una coproducció de Romania i Luxemburg, en una cerimònia el 9 de juny a Estrasburg.
El Parlament ha completat avui el procés legislatiu sobre el Certificat COVID Digital de la UE, l'objectiu de la qual és facilitar els desplaçaments en la Unió i la recuperació econòmica.
Els eurodiputats es pronunciaran sobre el certificat COVID digital així com sobre la possibilitat de suspendre les patents de les vacunes com a mesura per donar suport als esforços globals de lluita contra la pandèmia. La detenció del periodista Raman Pratasevich, la possibilitat de prohibir la cria d'animals en gàbia, com incentivar el rol de les dones en la ciència i les enginyeries i el possible ús de menors en la crisi migratòria a Ceuta, són uns altres dels temes destacats. Dimecres, a més, es coneixerà el guanyador del Premi del Públic LUX.
L’última enquesta del PE mostra que el suport a la UE es manté alt en un moment en què més de la meitat dels europeus ha percebut l’impacte econòmic de la COVID-19.
La sessió plenària inaugural de la Conferència tindrà lloc el 19 de juny © EP
El Comitè Executiu ha aprovat avui el calendari dels plens i els panells europeus de ciutadans, un seguit d’esdeveniments que se celebraran a partir del proper mes.
El nou Pacte europeu sobre migració i asil, els fons d’ajuda post-Brexit, l’estratègia europea a favor de la diversitat o els suposats atacs als drets dels treballadors per part d’Amazon, són alguns dels temes destacats de la setmana.
Els negociadors del Parlament i el Consell van aconseguir dijous un acord provisional per a un certificat digital UE Covid per facilitar el lliure moviment durant la pandèmia.
La UE ha de dotar-se d'un marc comú per a la migració legal, per fomentar una migració més ordenada, atreure treballadors, combatre els traficants i facilitar la integració.
Els eurodiputats volen el bloqueig immediat de la transmissió il·legal d'esdeveniments esportius en directe i que es reforcin els drets dels organitzadors.
El ple va adoptar dimarts la nova edició d'Erasmus+, el programa insígnia de la UE per a l'educació, la formació, la joventut i l'esport, així com el nou programa europeu de voluntariat, el Cos Europeu de Solidaritat, que per primera vegada comptarà amb pressupost propi.
La Cambra va donar el seu vistiplau a un desemborsament de 397,5 milions d'euros per ajudar 17 Estats membres i tres candidats a l'adhesió a fer front a l'emergència sanitària. Espanya rebrà 36,6 milions d'euros, que, sumats a una bestreta de 16,84 milions, eleven la quantitat total a 53,48 milions. Després d'aprovar nous ajuts, el ple va demanar dimarts a la Comissió simplificar el Fons de Solidaritat per assegurar la resposta al canvi climàtic i els freqüents desastres naturals.
El Fons de Transició Justa ajudarà els països de la Unió a alleujar l’impacte socioeconòmic de la transició a la neutralitat climàtica.
La setmana pròxima els diputats debatran la possibilitat de suspendre les patents de les vacunes contra la COVID-19, proposta que ja recolza Estats Units. A més, donaran el seu vistiplau al programa Erasmus+ i es pronunciaran sobre el Fons de Transició Justa i sobre la seva posició respecte a la reforma de les regles de migració legal, la responsabilitat mediambiental de les empreses i la retransmissió il·legal d'esdeveniments esportius.
Les mesures per protegir els mitjans de comunicació i la societat civil dels anomenats “plets estratègics”, la deterioració dels drets sexuals i reproductius o les presumptes violacions de drets fonamentals per Frontex, són alguns dels temes que es tracten aquesta setmana en les comissions parlamentàries. Els diputats també es reuneixen per preparar la sessió plenària de la setmana que ve.
L’acte inaugural va celebrar l’inici del procés participatiu organitzat conjuntament pel Parlament, el Consell i la Comissió.
Judy Dempsey, periodista especialitzada en temes europeus amb una llarga trajectòria al Financial Times, The Economist o l’International Herald Tribune, ha guanyat el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2021, que concedeix l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) i que s’anuncia avui coincidint amb el Dia d’Europa.
L’Oficina del Parlament Europeu i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona impulsen a través de la revista d’articles de reflexió “El Món de Demà” una sèrie de podcasts dedicats a la Conferència sobre el Futur d’Europa i que portarà per nom “L’Europa de Demà”. El primer podcast s’ha publicat avui, 7 de maig.
A dos dies de l’inici de la Conferència sobre el Futur d’Europa, el Parlament Europeu publica els resultats d’una enquesta de l’Eurobaròmetre centrada en la qüestió.
Les representacions de les institucions europees a Barcelona, el consolat general de Portugal i l’Institut Camões celebren el Dia d’Europa amb un acte institucional que consistirà amb un diàleg sobre el paper de la cultura en el futur d’Europa amb els escriptors Lana Bastašić i José Luis Peixoto moderat per la periodista i traductora Pilar del Río. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, clourà l’acte que es podrà seguir per streaming a www.youtube.com/parlamenteuropeu
La presidenta de la comissió de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat, s’ha reunit aquest matí a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona amb el president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, i el seu director, Alfons Barti, per tractar l’impacte de la COVID-19 en el comerç de proximitat a la ciutat.
Amb motiu dels actes commemoratius del Dia d’Europa, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i Casa Amèrica Catalunya ha convocat avui, dilluns 3 de maig, a la seu de les institucions europees a Barcelona una trobada entre el cos consular llatinoamericà i el copresident de l’Assemblea Parlamentària Euro-Llatinoamericana (EuroLat) per part del Parlament Europeu, Javi López.
El Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (COLPIS) i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona han signat avui un acord de col·laboració entre totes dues entitats per a la IX legislatura del Parlament Europeu (juny 2024). L’acord té com a objectiu coordinar i impulsar línies de treball conjuntes, com ara l’organització d’actes sobre temes d’interès comú, incloent conferències, presentacions o debats, entre d’altres.
Gràcies a la nova normativa aprovada dijous pels eurodiputats, els passatgers de tren estaran més protegits davant retards i cancel·lacions o en cas de discriminació.
El Parlament Europeu ja té una postura negociadora clara sobre la proposta de certificat per reafirmar el dret a la llibertat de circulació a Europa durant la pandèmia.
El Parlament ha aprovat per àmplia majoria l'acord que regularà les relacions entre la UE i el Regne Unit.
El programa de recerca i innovació 2021-2027 ajudarà a preparar els sistemes sanitaris de la Unió davant futures pandèmies, i a la indústria a reduir les seves emissions, digitalitzar-se i impulsar la innovació.
El ple debatrà i votarà sobre la creació d'un certificat verd, amb informació sobre vacunació, proves i immunitat de cada persona per facilitar els viatges, així com sobre l'acord de les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit. Altres temes de debat inclouen la votació del programa de recerca Horitzó Europa, les relacions amb Rússia, Ucraïna i Turquia, els drets dels passatgers ferroviaris o una legislació per retirar fàcilment continguts terroristes d'internet.
La plataforma central de la Conferència, presentada avui pels copresidents del comitè executiu, permetrà als ciutadans participar en la configuració del futur de la Unió Europea.
La Filmoteca de Catalunya acollirà al mes de maig la projecció gratuïta de les pel·lícules finalistes del Premi del Públic LUX 2021 del Parlament Europeu. Els dies 6, 13 i 20 de maig, a les 19:30 hores a la sala Chomón, es projectaran ‘Corpus Christi’, ‘Collective’ i ‘Otra ronda’. Entrades disponibles només a taquilla, màxim dues per persona.
El llançament de la plataforma ciutadana per a la Conferència sobre el Futur d'Europa, un possible acord en la llei europea del clima, les relacions amb Turquia i la nova proposta legislativa sobre intel·ligència artificial, entre els temes destacats de la setmana.
Les comissions parlamentàries es reuneixen aquesta setmana a Brussel·les per tractar, entre altres qüestions, el certificat de vacunació i el procediment accelerat per aprovar les noves versions de les vacunes per a les variants de la COVID-19. Els diputats organitzen la primera audiència de la iniciativa ciutadana que demana prohibir la cria d'animals en gàbies en tota la UE i estudiaran tres peticions espanyoles.
En una reunió aquest dimecres, el Consell Executiu de la Conferència sobre el Futur d’Europa ha continuat amb les preparacions per a l’inici de la Conferència.
L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona ha creat una sèrie de filtres d’Instagram amb l’objectiu de divulgar i fer pedagogia de la Unió Europea i, en especial, del Parlament Europeu, sobretot entre els més joves.
El Parlament reclama una aplicació més estricta de la legislació europea sobre qualitat de l'aire i fixar noves restriccions a substàncies ara no regulades però que afecten la salut.
El Parlament adverteix a la Comissió que prendrà mesures legals si continua retardant l'aplicació del mecanisme de condicionalitat del pressupost al respecte de l'Estat de dret.
Criteris comuns per a viatges segurs i nets, un certificat de vacunació únic i un segell higiènic per a les empreses són les recomanacions del PE per a la recuperació del turisme.
El PE va decidir dijous accelerar la tramitació parlamentària del nou certificat verd digital per facilitar els viatges durant la pandèmia, amb vista a la seva adopció abans de l'estiu.
El ple debatrà i votarà aquesta setmana sobre la tramitació del certificat verd digital que permetria prescindir -a l'hora de viatjar- de les PCR i les quarantenes durant la pandèmia, sobre la implementació i possible reforma de la directiva de la qualitat de l'aire i sobre la possibilitat de restringir encara més els plàstics d'un sol ús que afecten el sector pesquer. A més, els diputats es pronunciaran sobre un informe de turisme sostenible en temps de pandèmia, i debatran i votaran tres reglaments que permeten implementar la reforma dels recursos propis de la Unió així com finançar el pla de recuperació.
Les variants de la COVID-19 i l'efectivitat de les vacunes, l'impacte de la intel·ligència artificial en la cultura, els suposats abusos a menors a les Balears, Frontex i la revisió del reglament de protecció de dades, són alguns dels temes destacats de la setmana. A més, els diputats preguntaran a Lagarde sobre les revisions que el BCE preveu dur a terme per afrontar la pandèmia.
En resposta a la reculada en els drets LGBTIQ en alguns països de la UE, sobretot Polònia i Hongria, el ple va declarar dijous la UE «zona de llibertat per a les persones LGBTIQ».
En una resolució aprovada dimecres, els eurodiputats demanden més facilitats per a les persones amb diversitat funcional en el lloc de treball i un accés real al mercat laboral
El Parlament aplana el camí per adoptar nova legislació a la UE que obligui les empreses a respectar estàndards mediambientals i de drets humans en les seves cadenes de producció.
La sessió inaugural del Ple de la Conferència sobre el Futur d’Europa va tenir lloc dissabte 19 de juny a Estrasburg © EP.
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, el primer ministre de Portugal, António Costa, en nom de la Presidència del Consell, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, han signat avui la Declaració conjunta relativa a la Conferència sobre el Futur d'Europa. 
El ple va aprovar dimarts el programa «UE per la Salut» per a 2021-2027, amb l'objectiu de preparar millor els sistemes sanitaris de la UE enfront de futures pandèmies i amenaces per a la salut.
Els eurodiputats van aprovar dimarts el nou programa InvestEU, que mobilitzarà capital públic i privat i simplificarà l'accés al finançament.
Una enquesta a escala de la UE indica que els europeus donen suport a la posada en marxa de la Conferència sobre el Futur d’Europa.
En el Dia Internacional de la Dona, la Mesa del Parlament Europeu va acordar donar el nom de l’espanyola Clara Campoamor i el de l’alemanya Sophie Scholl a dos dels edificis que té a Brussel·les.
L’Oficina del Parlament Europeu, la Representació de la Comissió Europea, el Consolat General de Portugal i el Centre de Llengua Portuguesa de Barcelona presenten, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, un vídeo protagonitzat per poetesses i músiques catalanes i portugueses. La iniciativa vol retre homenatge a la contribució de les dones a la cultura i reivindicar el seu paper en tots els àmbits de la societat.
El Parlament vota el nou programa d'inversions públic-privades així com el nou programa europeu per a la salut. A més, els diputats commemoraran el Dia Internacional de la Dona amb la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern. D'altra banda, dimecres es llança el procés de la Conferència sobre el futur d'Europa, després de la signatura de la declaració conjunta per part del president Sassoli i els altres líders.
Aquesta setmana els diputats es reuneixen en comissions parlamentàries i els grups polítics ultimen els preparatius de cara a la sessió plenària de la setmana que ve. A continuació es detallen alguns dels temes destacats de la setmana.
Els diputats es reuneixen aquesta setmana a Brussel·les i en remot en comissions parlamentàries. Els informes sobre l'aixecament d'immunitat a tres diputats espanyols, la producció de vacunes i l'informe sobre l'estratègia europea per al turisme en temps de COVID, entre els temes destacats aquesta setmana al Parlament. A més, avui comença la Setmana Parlamentària Europea, amb eurodiputats i parlamentaris nacionals debatent sobre els diferents reptes de recuperació.
El director de RNE, Ignacio Elguero, i el director de RNE-Ràdio 4, Vicenç Sanclemente, es van reunir dilluns amb representants de les institucions europees a Barcelona per a presentar el nou espai radiofònic de Ràdio 4 “Tot a Europa”, estrenat el 5 de gener.
La pandèmia de la COVID-19 ha reforçat la percepció ciutadana que desenvolupar solucions efectives per combatre els efectes de la crisi correspon a la Unió Europea.
El ple va donar suport a la revisió de les mormes sobre freqüències aeroportuàries i el retard de l'expiració d'alguns certificats, per ajudar al sector del transport a capejar la crisi.
Per reduir la desigualtat i la pobresa, el Parlament defensa el salari mínim, unes condicions laborals equitatives per als treballadors de les plataformes i la conciliació.
La demanda i ús de serveis sexuals oferts per víctimes de tràfic de persones han de tenir càstig penal, segons el PE, que reclama mesures més dures per combatre el tràfic de persones.
El Parlament va aprovar dimarts el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, dissenyat per ajudar els països de la Unió a fer front als efectes de la pandèmia de COVID-19.
Josep Borrell no hauria d’haver viatjat a Moscou, segons la majoria d'eurodiputats, que van criticar al Consell per la falta de resposta a l'agressivitat russa.
El Parlament vota dimarts el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, 672.500 milions d'euros per ajudar els Estats membres a sortir de la crisi provocada per la COVID-19. Les qüestions pendents en l'estratègia de vacunació i la situació dels opositors polítics a Rússia seran abordades en sengles debats amb Ursula von der Leyen i Josep Borrell, respectivament. A més, els diputats votaran propostes sobre com millorar la directiva contra el tràfic de persones i com avançar cap a una economia de la UE que sigui veritablement circular.
Els diputats es reuneixen aquesta setmana a Brussel·les i en remot en comissions parlamentàries. Vacunes i pressupost europeu, ingerència en les democràcies de la UE, sol·licitud de defensa de la seva immunitat de Carles Puigdemont, control de pesca i mecanisme d'ajust de carboni en frontera, són alguns dels temes destacats de la setmana. A més, continuen les compareixences dels ministres portuguesos per presentar el programa de la seva presidència en les comissions de Llibertats Civils, Assumptes Econòmics i Monetaris, Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, i Desenvolupament Regional.
L'autorització, disponibilitat i repartiment dels vaccins contra la COVID-19, la recuperació econòmica després de la pandèmia o la reforma del Pacte d'Estabilitat, són alguns dels temes que els diputats debatran aquesta setmana en les respectives comissions parlamentàries. També votaran l'avaluació de l'actual directiva contra el tràfic d'éssers humans. Per la seva part, en la comissió de Peticions es tractaran dues peticions espanyoles. A més, el Parlament organitza una cerimònia amb motiu del Dia Internacional de la Memòria de l'Holocaust.
Després d’examinar l’impacte de la pandèmia de la COVID-19 en les dones, el Parlament proposa mesures per a protegir-ne els drets i reforçar la igualtat de gènere durant i després de la crisi.
El Parlament reclama una legislació europea que garanteixi als treballadors el dret a desconnectar digitalment de la feina sense por de repercussions.
El Parlament vol que la UE reconegui l'accés a un habitatge digne i assequible com un dret humà i que adopti mesures perquè no hi hagi més persones sense llar.
L'ordre europea de detenció és un assoliment fonamental i un instrument indispensable per combatre els delictes més greus, segons el Parlament, que planteja alguns canvis per millorar-la.
La transparència en els contractes de compra de les vacunes contra la COVID-19, la situació als Estats Units després dels disturbis al Capitoli i les prioritats de la presidència portuguesa per als propers sis mesos són alguns dels temes destacats de la sessió plenària que comença dilluns. A més, es portarà a debat i votació l’informe que proposa la desconnexió digital com un dret fonamental,  així com un seguit de propostes per a avançar en la igualtat de gènere. El ple també debatrà i votarà sobre els desafiaments de l’ordre europea d’arrest (euroodre).
Després de l’acord de comerç i cooperació entre la UE i el Regne Unit, el Parlament Europeu comença a supervisar l’esborrany. Així mateix, la comissió de Medi Ambient debatrà amb la directora general de Salut de la Comissió Europea, la qual lidera les negociacions per a la contractació de vacunes contra la COVID-19. Per la seva part, la comissió d’Afers Jurídics organitza sengles audiències a porta tancada amb els eurodiputats espanyols Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí sobre les sol·licituds d’aixecament de la seva immunitat.