skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
07/10/2021

Acte Europeu de la Joventut 2021: perfilant el futur d’Europa

Els dies 8 i 9 d'octubre, entre 3.000 i 4.000 joves, entre ells 43 grups procedents d'Espanya, es reuniran a Estrasburg i en línia per compartir idees i fer la seva aportació als debats sobre el futur d'Europa.

  • Entre 3.000 i 4.000 participants els dies 8 i 9 d’octubre a Estrasburg.
  • Temes principals: medi ambient, democràcia, recuperació de la crisi de la COVID-19, drets humans i desigualtat social.
  • Les principals propostes es presentaran a la Conferència sobre el Futur d’Europa.
  • Un acte per a joves creat per joves.

Sota el lema «El futur és nostre», l’Acte Europeu de la Joventut (EYE) de 2021 oferirà nombroses activitats, debats i tallers, a més d’esdeveniments esportius, espectacles i concerts.

Les activitats en línia començaran dilluns 4 d’octubre. Divendres 8 i dissabte 9 arribaran a l’edifici del Parlament Europeu i a l’EYE Village, a Estrasburg, entre 3.000 i 4.000 participants, als quals caldrà sumar els que segueixin l’acte des de la plataforma EYE 2021. Serà la primera vegada que l’Acte Europeu de la Joventut se celebri en aquest format híbrid, després que la pandèmia va obligar a celebrar una edició telemàtica l’any passat.

Un futur verd per a Europa

Un dels temes centrals de discussió serà el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, amb la vista posada en la COP26 de novembre.

La sessió d’obertura tindrà lloc divendres a les deu del matí a l’hemicicle de l’Eurocambra. A continuació, hi haurà diverses taules rodones on els participants tindran l’oportunitat de debatre amb activistes, influencers i polítics a les dependències del Parlament, a l’EYE Village i en línia. Podran debatre amb comissaris, eurodiputats i diferents experts sobre la democràcia digital, la lluita contra la discriminació, el futur del mercat de treball després de la COVID-19, el Pacte Verd Europeu, les desigualtats socials o els preparatius de la COP26.

Els afers exteriors, els drets humans i els valors també ocuparan un lloc destacat a l’agenda de l’Acte Europeu de la Joventut. Els participants tindran l’oportunitat de conèixer Sviatlana Tsijanóuskaya, en representació de l’oposició democràtica bielorussa (Premi Sájarov 2020) i Oleg Sentsov, cineasta ucraïnès guardonat amb el Premi Sàkharov el 2018.

Les principals conclusions dels dos dies de debat es presentaran a la cerimònia de clausura, dissabte a les cinc de la tarda. Al programa es poden consultar més detalls sobre el calendari, els oradors i les activitats (que inclouen dos concerts a l’aire lliure divendres i dissabte a la nit).

Resultat dels debats

Amb l’Acte Europeu de la Joventut 2021 culmina el procés de consulta als joves per a la Conferència sobre el Futur d’Europa per part del Parlament Europeu. Des del maig de 2021, i amb la col·laboració d’organitzacions juvenils paneuropees, s’han estat recollint idees del jovent sobre el futur d’Europa a la plataforma youthIdeas.eu. Els participants a l’EYE2021 estudiaran aquestes idees en uns tallers d’ideació. Després d’una votació pública durant l’acte, les propostes s’inclouran en un informe i es presentaran als membres de la Conferència per tal que les incorporin al debat polític.

Eurobaròmetre Flash

Segons una enquesta de l’Eurobaròmetre realitzada al juny de 2021, els europeus d’entre 16 i 30 anys donen prioritat a la lluita contra la pobresa i la desigualtat (43%), el combat contra el canvi climàtic i les qüestions mediambientals (39%) i els esforços contra la desocupació i la manca de feina (37%). Fins al 85% assegura que discuteix sobre política amb amics o familiars almenys de manera ocasional i quasi la meitat (46%) va votar a les darreres eleccions locals, nacionals o europees.

Com participar-hi

L’EYE està obert a persones d’entre setze i trenta anys, tant estudiants de secundària com d’universitat, i també a aquells que ja estan treballant o als que formen part d’organitzacions juvenils. Poden assistir-hi individualment o acompanyats d’amics. Els actes seran accessibles a través de la plataforma d’esdeveniments, on també es podran consultar els programes de les activitats en línia o presencials.

Si vostè és periodista i vol assistir a l’Acte Europeu de la Joventut, haurà d’obtenir l’acreditació de mitjans de comunicació del PE, llevat que ja disposi de la targeta d’acreditació interinstitucional.

Pel que fa a la salut pública, durant l’acte s’aplicaran mesures de precaució.