skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 

Comunicats de premsa

Premi Sàkharov 2022: els nominats
Descobriu els nominats d’aquest any al Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència del Parlament Europeu.
Els eurodiputats preguntaran a la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, sobre la posició del BCE en el context d’una ràpida inflació després de la pujada de tipus d’interès. Així mateix, també tractaran qüestions com la situació logística a Ucraïna, la desinformació russa i xinesa i es prepararan per al ple de la setmana vinent.
Parlament Europeu a Brussel·les
Aquesta setmana no hi ha reunions parlamentàries a Brussel·les perquè està reservada per a les delegacions de les comissions, que portaran a terme visites relacionades amb l’àmbit de les seves responsabilitats.
L'informe del PE mostra com els esforços deliberats del govern hongarès han conduït a una «autocràcia electoral» ©Attila KISBENEDEK/AFP
El Parlament condemna els «esforços deliberats i sistèmics del govern hongarès» per a soscavar els valors comuns europeus i reclama resultats en el procediment de l’Article 7.
En l’examen periòdic dels drets fonamentals a la UE, el Parlament identifica nombrosos problemes i demana a diversos estats membres mesures per a defensar els valors comuns.
El Parlament Europeu va condemnar dijous «en els termes més enèrgics» la repressió i les detencions de membres de l’Església catòlica a Nicaragua i va reclamar-ne l’alliberament immediat.
Després d’un estiu de sequeres devastadores i incendis, el Parlament va adoptar dijous un seguit de recomanacions per a fer front a aquests i altres episodis climàtics extrems.
El Parlament Europeu demana mesures de solidaritat sobre els beneficis energètics per ajudar els europeus a pagar les factures © Praewphan_AdobeStock
Els eurodiputats van discutir dimarts què pot fer la UE davant l’encariment de l’energia amb la presidència txeca del Consell i la Comissió.
La presidenta Von der Leyen va avaluar amb els eurodiputats l'estat de la Unió Europea en un debat a Estrasburg © European Union 2022
Els eurodiputats van interrogar la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, sobre el resultat de la feina de l’últim any i les propostes en el debat sobre l’estat de la UE.
La nova legislació estendrà la protecció del salari mínim a tots els treballadors de la UE ©AdobeStock/Drazen
Els salaris mínims de tots els països de la UE han de garantir unes condicions de vida i de feina dignes, i els estats membres han de promoure la negociació col·lectiva salarial.
Amb les noves regles, els estats membres hauran de desenvolupar projectes transfronterers d'energies renovables © Kruwt_AdobeStock
L'any 2030, el Parlament Europeu vol estendre l’ús de les energies renovables, en paral·lel a la reducció considerable del consum d’energia.
Per a combatre el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, el PE vol que les empreses garanteixin que els productes venuts a la UE no procedeixen de terres desforestades o degradades.
Les naus de la UE podran continuar pescant tonyina en aigües de Maurici durant sis mesos en les mateixes condicions que fins ara.
El dimecres 14 de setembre a les 09h00, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, pronunciarà el seu tercer discurs sobre l'Estat de la Unió al Parlament Europeu a Estrasburg. Una vegada la presidenta von der Leyen finalitzi el seu discurs, s’iniciarà el debat parlamentari amb els membres del Parlament Europeu.
Els diputats participaran del debat sobre l’estat de la UE amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, discutiran la qüestió de l’escalada de preus de l’energia i l’impuls de les energies renovables. També debatran sobre el deteriorament de la democràcia a Hongria, sobre unes noves normes salarials per garantir uns sous dignes i rebran la primera ministra finlandesa, Sanna Marin.
Els eurodiputats continuaran debatent sobre el desenvolupament de vacunes i mesures terapèutiques durant la pandèmia de la COVID-19 i l'ús del programa d’espia de Vigilància Pegasus. Així mateix, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, participarà de la Conferència de Presidents del Parlament Europeu de cara a la preparació del debat sobre l'Estat de la Unió Europea i els diputats es prepararan pel ple de la setmana vinent.
Del dimecres 13 al divendres 15 de juliol les Representacions de les institucions europees a Barcelona i el CIDOB organitzen la segona edició del curs d’estiu sobre la UE, amb un centenar d’alumnes presencials i més de 500 online. El curs passa a dir-se “Curs d’estiu sobre la UE Sofia Corradi”, en homenatge a la pedagoga italiana que va impulsar el programa Erasmus fa 35 anys i també coincidint amb l’Any Europeu de la Joventut. El curs s’estructura en tres sessions monotemàtiques, en què es tractaran la governança econòmica i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència; innovació i tecnologia; i l’Europa geopolítica.
Els mitjans de comunicació són clau per informar a la ciutadania europea sobre les activitats de la Unió Europea i les seves institucions.
Els eurodiputats continuaran debatent sobre el paquet de mesures Fit for 55, les conseqüències de l'atac rus a Ucraïna i el programari Pegasus. Així mateix tractaran qüestions com la desforastació global, la COVID-19 i debatran amb el secretari general de l'ONU, Jens Stoltenberg, sobre la cooperació UE-OTAN
El Parlament ha desestimat una moció contra la inclusió de l'energia nuclear i el gas com a activitats econòmiques mediambientalment sostenibles.
Oli de cuina fet servir, combustibles sintètics i fins i tot hidrogen s'han de convertir gradualment en el combustible principal dels avions de la UE, segons el Parlament.
El ple condemna enèrgicament, un cop més, el retrocés en els drets de les dones i en els drets a la salut sexual i reproductiva als Estats Units i a alguns estats de la UE.
El nou codi normatiu digital de la UE estableix regles sense precedents per a garantir la rendició de comptes de les tecnològiques, dins d'un mercat digital obert i competitiu. 
Els eurodiputats volen que la Comissió i els països de la UE abordin les desigualtats que pateixen les dones, ara com les barreres del mercat laboral i l'accés a guarderies assequibles
Els eurodiputats reclamen mesures preventives enfront de l'estrès associat a la tecnologia i la sobreconnexió per a protegir la salut mental i aprofitar els avantatges de treballar a distància. 
Els diputats debatran sobre la Taxonomia Verda, la Llei de Serveis Digitals i les vies per protegir la salut mental en el teletreball. A més, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, s'adreçarà al ple.
Els eurodiputats continuaran debatent sobre el paquet de mesures Fit for 55, les conseqüències de l'atac rus a Ucraïna i l'ampliació de la UE. Així mateix tractaran qüestions com la situació migratòria a Grècia, la prevenció d'una crisi alimentària i es prepararan per al ple del 4 al 7 de juliol a Estrasburg
Els operadors d'emmagatzematge de gas hauran de comptar amb certificació per evitar riscos d'interferència © AdobeStock_sezer66
Aquesta llei sorgeix en resposta a la guerra a Ucraïna per a accelerar la reposició de les reserves estratègiques de gas a la UE abans de l'hivern i garantir un subministrament d'energia segur.
El Parlament Europeu reconeix la tasca de les iniciatives “Soc gran, no idiota” per demanar que es garanteixi l’atenció a la gent gran per part dels bancs, el telèfon 116000 que ofereix orientació i suport en casos de desaparició de menors, i el treball del xef espanyol José Andrés per alimentar als refugiats de la guerra a Ucraïna.
Els eurodiputats volen garantir que els europeus poden exercir el seu dret a la lliure circulació©AdobeStock_Alex-Bascuas
El ple del Parlament Europeu ha confirmat l'acord amb els Estats membres per estendre el marc legal del certificat COVID digital de la UE dotze mesos més.
El Parlament demana transparència en els ajuts a la recuperació, condicionar-los al respecte a l’estat de dret i garantir el màxim rendiment de les inversions.
Els líders de la UE han d'estar a l'altura de la seva responsabilitat històrica i enviar senyals polítics clars a Ucraïna, Moldàvia i Geòrgia, confirmant la seva perspectiva europea.
La Llei europea del clima compromet la UE amb la neutralitat climàtica per a 2050 ©Kampan/Adobe stock
El Parlament va fixar dimecres posició sobre tres lleis clau per a combatre el canvi climàtic, reduint emissions en almenys un 55% per a 2030, i protegir l'ocupació i les persones.
La guerra de Rússia contra Ucraïna ha reforçat el suport de l’opinió pública a la UE, segons els resultats de l’enquesta de l’Eurobaròmetre publicada avui.
Els diputats debatran sobre l'estatus de candidat per a Ucraïna amb el Consell Europeu, el Pacte Verd i l'emmagatzematge de reserves de gas, entre d’altres qüestions. A més, el primer ministre croat, Andrej Plenković s'adreçarà al ple.
Els eurodiputats preguntaran a la presidenta del Banc Central Europeu sobre les repercussions per al BCE de la guerra d'Ucraïna i celebraran una sessió plenària els dies 22 i 23 de juny en la qual debatran sobre l'estatus de candidat per a Ucraïna, el Pacte Verd i l'emmagatzematge de reserves de gas, entre d’altres qüestions. Així mateix, es farà públic l'Eurobaròmetre de primavera de 2022.
Les comissions del Parlament Europeu continuaran treballant en qüestions com el Pacte Verd, el certificat COVID de la UE i l'impacte de la guerra a Ucraïna. Igualment la comissió de Peticions debatrà una petició de l'associació Barcelona Comerç i la federació de comerciants Vitrines d’Europe sobre la creació d'una Capital europea del petit comerç.
L'amenaça sobre el dret a l'avortament als EUA pot tenir conseqüències a tot el món ©AFP_TIMOTHY-A-CLARY
El ple condemna el retrocés en la salut i els drets sexuals i reproductius de les dones al món, inclosos els Estats Units i alguns països de la UE, i reclama accés segur a l’avortament.
El Parlament va aprovar una resolució reclamant al Consell Europeu que doni inici al procés per a la revisió dels textos fundacionals de la UE.
Els eurodiputats donen suport a nous estàndards de CO2 per als turismes i furgonetes nous © AdobeStock_toa555
El Parlament dona suport a la revisió dels estàndards d’emissions de CO2 per a automòbils i vehicles comercials lleugers nous, part del paquet “Fit for 55” el 2030.
Els eurodiputats donen suport a nous estàndards de CO2 per als turismes i furgonetes nous © AdobeStock_toa555.
La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va lliurar el Premi del Públic LUX a la pel·lícula "Quo vadis, Aida?", de la directora bosniana Jasmila Žbanić, en una cerimònia a Estrasburg.
El ple va advertir dimarts que sense avenços clars i significatius en les reformes per a acostar-se a la UE és inconcebible reprendre les negociacions d’adhesió amb Turquia.
El Diari de Barcelona, amb la col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, organitza el dimarts 7 de juny una nova sessió del cicle ‘Esmorzars Europeus’, amb el president de la comissió d’Afers Jurídics, Adrián Vázquez (Renew Europe). La roda de premsa (híbrida) es podrà seguir des de l’aula 55.309 de l’edifici Tànger del campus del Poblenou de la UPF i en streaming a diaridebarcelona.cat.
Els eurodiputats debatran i votaran legislacions clau que formen part del paquet Fit for 55, destinat a reduir dràsticament les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i a aconseguir la neutralitat climàtica per al 2050, avaluar la situació a Ucraïna, revisar l'últim informe sobre Turquia i celebrar un torn de preguntes amb la Comissió.
El Diari de Barcelona, amb la col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, organitza el dijous 2 de juny una nova sessió del cicle ‘Esmorzars Europeus’, amb el president de la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d’Interior, Juan Fernando López Aguilar (S&D). La roda de premsa (híbrida) es podrà seguir des de l’aula 55.309 de l’edifici Tànger del campus del Poblenou de la UPF i en streaming a diaridebarcelona.cat.
Els eurodiputats continuaran analitzant els efectes de la invasió russa a Ucraïna i debatran sobre la proposta de la Comissió de classificar determinades energies del gas i nuclear com a activitats transitòries que contribueixen a la mitigació del canvi climàtic. Així mateix, avaluaran l'estat de l'ús del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i es prepararan per la sessió plenària a Estrasburg del 6 al 10 de juny.
Imatge de la ciutat de Bucha. Màxima indignació del PE per les suposades atrocitats comeses a Ucraïna. © Serguei SUPINSKY / AFP
Un tribunal internacional especial ha d'investigar les autoritats civils i els comandaments militars russos i els seus aliats per un possible crim d'agressió contra Ucraïna.
Els eurodiputats demanen ajuda per als ciutadans i empreses de la UE enfront dels efectes de la guerra a Ucraïna © AFP/JOE KLAMAR
Per a mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna, els eurodiputats plantegen usar el pressupost de la UE i cercar més fons, via per exemple la confiscació d’actius a oligarques russos.
Dijous el Parlament va donar suport a la proposta de la Comissió per a convertir en llei l’acord internacional que fixa un tipus mínim del 15% per a la fiscalitat corporativa.
La presidenta de la República de Moldàvia, Maia Sandu, intervindrà al ple sobre la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències al país, els eurodiputats debatran la proposta de la Comissió que implementa l'acord internacional sobre una taxa impositiva corporativa mínima global del 15% i continuaran analitzant qüestions com l'impacte energètic i els crims de guerra comesos a Ucraïna.
Amb motiu de l’Any Europeu de la Joventut, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Diari de Barcelona inicien una sèrie de podcasts que busquen apropar els projectes europeus als joves amb el seu propi llenguatge
Els eurodiputats continuaran analitzant els efectes de la invasió russa a Ucraïna i faran passos per aconseguir els objectius climàtics per al 2030. Així mateix, avaluaran l'impacte de la llei de Serveis Digitals (DSA) i la llei de Mercats Digitals (DMA) i celebraran una sessió plenària els dies 18 i 19 de maig.
Barcelona Comerç i Vitrines d’Europe presenten aquest dijous, 12 de maig, a les 16h30 a l’Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona, la iniciativa per crear la Capital Europea del Comerç de Proximitat. L’acte comptarà amb la participació de Dolors Montserrat, presidenta de la comissió de Peticions del Parlament Europeu, el secretari general del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. Confirmacions a premsa@eixosbcn.barcelona / 647365640
Llibert Ferri i Mateo, periodista amb una llarga trajectòria professional marcada per la seva cobertura com a periodista de TV3 de l’espai exsoviètic, majoritàriament des de Moscou, ha guanyat el XXVII Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, que concedeix l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) i que s’anuncia coincidint amb el Dia d’Europa.
La Conferència sobre el Futur d'Europa conclou la feina després d'un any de col·laboració entre ciutadans i polítics ©EU 2022 – EP
El Dia d’Europa, els presidents del Parlament, la Comissió i el Consell van rebre l’informe final amb propostes per a reformar la UE.
Els eurodiputats valoren l’ajuda dels operadors de transport i turisme als refugiats ucraïnesos, demanen a Rússia el retorn dels avions robats i a la UE que endureixi les sancions.
La UE ha de protegir les dones que fugen d'Ucraïna de la violència i el tràfic, segons el Parlament
La UE ha de protegir les dones que s’escapen d’Ucraïna de la violència i el tràfic de persones i garantir-los l’accés als serveis bàsics essencials, segons el Parlament.
El Parlament Europeu està d’acord a mantenir el certificat COVID digital de la UE un any més, fins al juny de 2023.
Les representacions de les institucions europees a Barcelona celebren el Dia d’Europa amb un acte institucional centrat en el jovent i el seu paper en el futur d’Europa. L’acte consistirà en una ponència del politòleg Pablo Simón i un diàleg entre la politòloga Nahi Drammeh, la periodista Margaryta Yakovenko i el filòsof Eudald Espluga. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, clourà l’acte, que es podrà seguir per streaming a www.youtube.com/parlamenteuropeu.
El ple del Parlament Europeu va donar dimecres la seva aprovació final a l'acord que atorga majors competències a l'agència policial Europol.
El Parlament dona suport a l'ambició de les propostes, basades en idees ciutadanes, del Ple de la Conferència sobre el Futur d'Europa per a la reforma de la UE.
Derrotar Putin i ajudar Ucraïna requereix unitat de la UE i suport als qui sofreixen els efectes de la guerra © European Union 2022
Els eurodiputats consideren que la unitat i la solidaritat internes de la UE són crucials ara i per a la futura reconstrucció d'Ucraïna.
Els dispositius electrònics portàtils hauran d'incloure una entrada USB tipus C © Engdao / AdobeStock
El Parlament està preparat per les negociacions sobre un carregador comú per a reduir els residus electrònics i fer més còmode l’ús dels diferents aparells electrònics.  
Amb les noves regles, a les eleccions al PE els europeus votarien candidats nacionals i paneuropeus ©Jonathan NACKSTRAND / AFP
El Parlament ha posat en marxa la reforma de l’Acta Electoral de la Unió per a convertir el que ja són vint-i-set eleccions amb normes pròpies en unes vertaderes eleccions europees.
A la reunió final, el ple de la Conferència va assolir un consens sobre el projecte final de propostes @EP
El ple de la Conferència sobre el Futur d’Europa va concloure la seva feina, amb els eurodiputats a favor del resultat i l’anunci que el PE planteja iniciar un procés de reforma de la UE.
Els diputats debatran la situació a Ucraïna i la resposta de la UE a la guerra, escoltaran el primer ministre italià, Mario Draghi, realitzaran el primer torn de preguntes amb el president del Consell Europeu, Charles Michel. Els eurodiputats també debatran i votaran les recomanacions finals de la comissió especial sobre Intel·ligència Artificial, els canvis en la llei electoral de la UE i discutiran sobre l'ús del programari Pegasus per part de governs de la UE.
Divendres 29 i dissabte 30 de abril, el ple de la Conferència sobre el Futur d'Europa es reunirà a Estrasburg per darrera vegada per a finalitzar les propostes.
Els eurodiputats continuaran analitzant l'impacte de la invasió russa a Ucraïna i votaran una proposta per a estendre la validesa del Certificat COVID Digital de la UE. Així mateix, el Banc Central Europeu presentarà el seu informe anual i la Conferència de Presidents debatrà a porta tancada amb el secretari general de l'OTAN.
Els eurodiputats debatran en comissió qüestions com la situació humanitària a Ucraïna, el context a Hongria respecte a les seves lleis LGTB i el projecte de llei que estableix un carregador comú. Així mateix, les recentment creades comissions sobre l'ús del programa de vigilància Pegasus i sobre la pandèmia de la COVID-19 iniciaran la seva activitat.
En el marc de l’Any Europeu de la Joventut, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona enceta una campanya anual en col·laboració amb Arrels Fundació de recollida de roba per a persones sense llar. Serà durant la setmana del Dia d’Europa i s’adreça als centres educatius de Catalunya que participen del programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu. Arrels Fundació va ser distingida el 2018 amb el Premi Ciutadà Europeu.
La Filmoteca de Catalunya acollirà al mes de maig la projecció gratuïta de les tres pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2022 del Parlament Europeu. Els dies 5, 12 i 19 de maig, a les 20h00 a la sala Chomón, es projectaran ‘Quo Vadis, Aida?’, ‘Great Freedom (Grosse Freiheit)’ i ‘Flee’. Entrades disponibles només a taquilla, màxim dues per persona.
El ple demana facilitar una sortida segura per als nens que fugen de la guerra d’Ucraïna i fer arribar ajuda als desplaçats interns i als que no poden abandonar les zones sota setge.
El ple de la sisena Conferència sobre el futur d'Europa es va reunir a Estrasburg.
El ple dona suport als plans per accelerar la reposició de les reserves estratègiques de gas a Europa, de manera que les llars i les empreses tinguin prou gas per al proper hivern.
El Parlament vol que sigui més fàcil reparar que comprar nous dispositius © AdobeStock/bnenin
Un nou “dret a reparar” ha d’abraçar el disseny de productes duradors que es puguin reparar, així com incloure més informació a l’etiquetatge i l’ampliació de les garanties.
El Parlament va expressar dijous indignació per les atrocitats atribuïdes a l’exèrcit rus i va reclamar que els autors de crims de guerra retin comptes.
El text busca alinear el desplegament de nova infraestructura energètica amb els objectius del Pacte Verd.
El Parlament Europeu va aprovar dimarts noves normes per a seleccionar quins projectes energètics poden rebre finançament europeu i alinear la legislació amb el Pacte Verd Europeu.
El Parlament vol obligar les empreses amb almenys cinquanta treballadors a ser transparents sobre la política de salaris i prendre mesures si hi ha diferència entre homes i dones.
La sessió plenària de la Conferència sobre el Futur d’Europa, que es reuneix el 8-9 d’abril, debatrà les propostes concretes dels grups de treball.
Els eurodiputats debatran la resposta de la UE a la invasió russa d'Ucraïna. També avaluaran el pla d'acció de la UE per a enfortir la seva política de seguretat i defensa per a 2030, els resultats del Consell Europeu del passat dia 24 i 25 de març i el resultat de la Cimera UE-Xina entre d'altres qüestions.
Els eurodiputats abordaran la resposta de la UE a la invasió russa d'Ucraïna i les conseqüències de la guerra per a la seguretat i també per a les dones refugiades. Així mateix, les comissions votaran qüestions com les normes electorals europea i es reunirà l'Assemblea Parlamentària ACP-UE. Els membres també es prepararan per la sessió plenària de la setmana vinent.
El Parlament va donar dijous llum verda a canalitzar fons regionals i d’asil als estats membres que acullin fugits d’Ucraïna després de la invasió russa.
Els eurodiputats reclamen ajuda alimentària a Ucraïna i una producció europea més independent de l'exterior
El Parlament Europeu demana ajuda alimentària immediata i quantiosa per a Ucraïna i insta la UE a treballar per augmentar la seva independència en la producció d'aliments.
El Parlament va donar a conèixer dijous la llista d’eurodiputats que conformaran les tres comissions parlamentàries creades el 10 de març sobre ingerència estrangera, COVID-19 i Pegasus.
La UE estendrà les regles que permeten utilitzar el mòbil sense càrrecs addicionals en viatjar a l'estranger per deu anys més, després de rebre el suport del Parlament.
Un gasoducte a prop de Kíiv. Els eurodiputats volen assegurar el subministrament a la UE després de la invasió russa d'Ucraïna © AdobeStock/tbell01
Els eurodiputats han avaluat aquest dijous l’acció conjunta proposada per la Comissió Europea per a aconseguir energia més barata, segura i sostenible.
Un mes després de l’atac rus sobre Ucraïna, els eurodiputats van condemnar de manera unànime la brutal invasió i van instar la UE a adoptar més sancions i a protegir l’economia europea.
Els eurodiputats es reuneixen en sessió plenària per a debatre amb la Comissió Europea i el Consell la definició d'una estratègia comuna i aconseguir així energia més assequible, segura i sostenible. També reclamaran mesures a nivell comunitari per a donar suport a la producció agrícola ucraïnesa i mitigar l'efecte de la guerra en els mercats i avaluaran la cimera del 10-11 de març i les prioritats per al Consell Europeu.
El ple de la Conferència es reuneix els dies 25 i 26 de març per a debatre les propostes preliminars, en un cap de setmana ple de debats entre els grups de treball.
El Parlament celebra els Dies de solidaritat amb Ucraïna amb diferents actes en els quals participaran el president de la Rada Suprema d'Ucraïna, Ruslan Stefanchuk, l'ambaixador d'Ucraïna davant la UE, Vsevolod Chentsov, i el guanyador del Premi Sàkharov 2017, Lorent Saleh. A més es votarà el full de ruta d'Intel·ligència Artificial per a 2030 i se celebrarà una sessió plenària per debatre qüestions com la invasió russa d'Ucraïna i la renovació de l'acord per al roaming.
L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Col·legi d’Economistes de Catalunya han signat avui un acord de col·laboració per donar visibilitat a l’agenda política de la institució europea en matèria econòmica, monetària i comerç internacional, així com reforçar la divulgació sobre la Unió Europea entre els professionals de l’economia i de l’empresa.
El ple de la Conferència, al qual van assistir ciutadans i diputats ucraïnesos, va dedicar una segona sessió a examinar les recomanacions dels panells ciutadans.
Els diputats debatran l'impacte de l'agressió russa a Ucraïna. Així mateix, fixaran posicions respecte al projecte de llei per a combatre la desigualtat salarial mitjançant mesures de transparència vinculants i abordarà la regulació de les criptomonedas. Els grups polítics també es preparen per a la sessió plenària del 23 al 24 de març, que tindrà lloc a Brussel·les.
Els eurodiputats volen que les noves regles també cobreixin les bicicletes elèctriques ©Bizoo_n/Adobe Stock
El Parlament està preparat per negociar amb els governs de la UE les noves normes sobre piles i bateries, que en regularan des del disseny fins al final de la seva vida útil.
Los eurodiputados quieren que las nuevas reglas cubran también las bicicletas eléctricas © Bizoo_n/Adobe Stock.
El Parlament posarà en marxa tres noves comissions sobre les lliçons apreses de la pandèmia, per analitzar la ingerència estrangera i per avaluar l’ús de programes espia per part de governs de la UE.
El PE demana una proposta legislativa per a prohibir la venda de la ciutadania europea i regular els "visats daurats" © AdobeStock/hamzeh
Preocupats per la mercantilització de la ciutadania europea, els eurodiputats proposen noves normes comunes per als programes de «ciutadania i residència per inversió».
Els europeus, polítics inclosos, no són en la seva majoria conscients de l'amenaça de la desinformació © DIGITALSHAPE / AdobeStock
L'absència d'unes mesures europees i de conscienciació davant el perill de la ingerència facilita les coses als agents estrangers malintencionats i posa en escac a la democràcia.
Els eurodiputats debaten el futur de la seguretat europea amb la primera ministra estoniana i Josep Borrell © European Union 2022
Després de la invasió russa a Ucraïna, els eurodiputats demanen més esforços de la UE en defensa i noves mesures per a reduir la dependència energètica d’Europa respecte al Kremlin.
Els eurodiputats demanen revisar els currículums educatius i incorporar al programa la història de las minories © Adobe Stock/Monkey Business
El Parlament demana utilitzar la política cultural, de mitjans, educativa i esportiva per combatre el racisme estructural i impulsar els valors europeus de tolerància i inclusió.
© Imatge utilitzada sonta llicència d'Adobe Stock
El ple del PE va recolzar dimarts concedir 2,8 milions d'euros a Espanya per fer costat a 450 treballadors que van perdre la seva ocupació pel tancament de la planta de Nissan a Barcelona.
Fins al 8 de març, més de dos milions de refugiats, la majoria dones i nens, han fugit d'Ucraïna © Nikolay DOYCHINOV / AFP
Amb més de dos milions de persones fugides d’Ucraïna en menys de dues setmanes, els eurodiputats adverteixen que la UE s’ha de preparar per continuar mostrant solidaritat.
Els eurodiputats es reuneixen en sessió plenària per debatre i votar sobre els resultats de la comissió especial sobre Ingerència Estrangera i Desinformació del Parlament, sobre les regles de la UE per a les ‘vises daurades’ i la prohibició dels ‘passaports daurats’ i votaran una resolució sobre les conseqüències de l'aval del TJUE al mecanisme de condicionalitat. També commemoraran el Dia Internacional de la Dona el 8 de març.
Les dones volen que l’Eurocambra combati el tràfic d’éssers humans i l’explotació sexual, la violència física i psicològica i la bretxa salarial de gènere.
Davant de la invasió d’Ucraïna, els eurodiputats demanden sancions més dures contra Rússia i redoblar els esforços per concedir a Ucraïna l’estatut de país candidat a la Unió.
© Imatge utilitzada sonta llicència d'Adobe Stock
La comissió de Pressupostos del PE va donar suport dilluns a dedicar 2,8 milions d’euros a fer costat a 450 treballadors que van perdre la feina pel tancament de la planta de la Nissan a Barcelona.
Els eurodiputats debatran amb els presidents Michel i Von der Leyen i el cap de la diplomàcia comunitària Josep Borrell la invasió russa d'Ucraïna i votaran una resolució.
La cambra celebrarà un ple extraordinari en el qual es debatran les accions de resposta de la UE a l'atac rus a Ucraïna i a aprovar una resolució. Així mateix, les diferents comissions del Parlament Europeu es reuneixen per a abordar aquesta qüestió i commemorar el Dia Internacional de la Dona i els grups polítics prepararan la sessió plenària del 7 al 10 de març
La presidenta del PE i els líders dels grups polítics han adoptat la següent declaració sobre l'atac militar rus sobre Ucraïna i anuncien un ple extraordinari per a dimarts.
La UE ha de prendre mesures urgents i específiques per mitigar l'impacte econòmic i social de la COVID-19 en la joventut, diuen els eurodiputats
Els eurodiputats demanen reforçar la normativa i la vigilància del mercat per a garantir la seguretat de les joguines venudes a la UE, també els importats i els comprats per internet.
Els eurodiputats demanen una acció més decidida de la UE contra el càncer © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
El Parlament va aprovar dimecres les recomanacions finals per a una estratègia global i coordinada de la UE per a lluitar contra el càncer.
Els eurodiputats van debatre dimecres els últims esforços per a contenir l'amenaça russa contra Ucraïna © European Union 2022 - EP
En un debat sobre la relació amb Rússia, la seguretat europea i l’amenaça militar russa contra Ucraïna, els eurodiputats van demanar una resposta unida i van traslladar el seu suport a Ucraïna.
Els eurodiputats destaquen que el cost de l'energia eòlica marina s'ha reduït dràsticament en les darreres dues dècades ©AFP/Eric Feferberg
Els eurodiputats formulen recomanacions per accelerar el desplegament de l’energia eòlica marina en un informe aprovat dimecres.
El president colombià, Iván Duque, va pronunciar un discurs davant del ple del PE a Estrasburg © European Union 2022 - EP
El president colombià, Iván Duque, va agrair davant del ple del Parlament el suport de la UE al procés de pau al país i l’acollida dels desplaçats veneçolans.
Els eurodiputats es reuneixen en sessió plenària per examinar la decisió del Tribunal de la UE sobre la demanda d'anul·lació del reglament que vincula el pagament de fons de la UE al respecte de l'Estat de dret. A més, analitzaran amb el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, els esforços per rebaixar la tensió entre Rússia i els països occidentals al voltant d'Ucraïna i commemoraran el vintè aniversari de l'euro amb la presidenta del BCE, Christine Lagarde.
L’Oficina del Parlament Europeu a Espanya organitza un seminari de premsa divendres que ve, 18 de febrer, sobre la nova directiva de transparència salarial, que contempla sancions per a qui incompleixi la igualtat retributiva als centres de treball. La comissió de Drets de les Dones del Parlament Europeu votarà el proper 28 de febrer l’informe sobre la proposta directiva. Al març el text es votarà al ple de l’Eurocambra. Al seminari hi participaran les eurodiputades María Eugenia Rodríguez Palop (L’Esquerra), Rosa Estarás (PPE) i Lina Gálvez (S&D).
La nova enquesta de l'Eurobaròmetre publicada aquest dimarts mostra que el suport dels ciutadans a la UE, i al PE en particular, ha crescut durant la pandèmia de la Covid-19.
Els grups polítics es preparen per a la sessió plenària del 14 al 17 de febrer i es reuneixen les diferents comissions per abordar qüestions com les expectatives de la inflació en la zona euro o la immersió lingüística.
Amb una població que suposa el 10% del total mundial, Europa registra un quart de tots els casos de càncer del món, segons un informe del Parlament Europeu que posa fi a un any de feina de la comissió especial de Lluita contra el càncer (BECA).
Aquesta setmana continuen les compareixences dels ministres francesos a les comissions parlamentàries per presentar les prioritats en el seu semestre al capdavant de la UE.
El Parlament Europeu i la Comissió publiquen avui un Eurobaròmetre especial sobre el futur d’Europa realitzat de forma conjunta.
El PE celebra un ple especial el Dia Internacional de Commemoració de l'Holocaust, 77 anys després de l'alliberament d'Auschwitz © EU 21
La supervivent de l’Holocaust Margot Friedländer intervindrà davant dels eurodiputats en un ple extraordinari dijous, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
Aquesta setmana les comissions parlamentàries escolliran els seus presidents i vicepresidents per a la segona meitat de la legislatura. A més, en la majoria hi compareixeran els ministres francesos competents per a presentar les prioritats de la Presidència francesa.
El president francès, Emmanuel Macron, va detallar dimecres davant del ple els objectius principals i l’estratègia política del semestre de presidència francesa de la UE.
Els eurodiputats van interrogar el president Macron sobre l'estratègia i prioritats de la presidència francesa.
Dimarts el Parlament va elegir els catorze vicepresidents per a la segona meitat de la legislatura, fins al 2024.
El ple del Parlament Europeu va triar dimarts a Roberta Metsola (PPE, Malta) presidenta del Parlament Europeu fins a 2024, amb 458 vots en la primera ronda de votació. Roberta Metsola és l'eurodiputada més jove a ser elegida per a la presidència.
La primera sessió plenària de l'any s'iniciarà dilluns a les 18.00 h amb l'homenatge al president David Sassoli, mort el passat 11 de gener. Durant dimarts i dimecres, els diputats elegiran el nou president, així com els catorze vicepresidents i cinc qüestors que conformaran la Mesa de la Cambra en la segona meitat de la legislatura. Així mateix, el ple es pronunciarà sobre la llei de Serveis Digitals i les condicions del transport animal.
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, va morir l'11 de gener. El Parlament li retrà homenatge en una cerimònia dilluns que ve a Estrasburg.
Aquesta setmana es reuneixen les comissions parlamentàries a Brussel·les per abordar una proposta legislativa que garanteixi la transparència en la publicitat política, debatre els nous “recursos propis” per al pressupost de la UE i analitzar l'accés a les vacunes contra la COVID-19 en països en vies de desenvolupament. A més, els grups prepararan la sessió plenària de la setmana que ve, en la qual s'elegirà al president, vicepresidents i qüestors per a la segona part de la legislatura.