skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 

Comunicats de premsa

Dimarts es publicarà una nova enquesta de l'Eurobaròmetre centrada en el suport dels ciutadans europeus a la democràcia i el coneixement de les eleccions. A més, aquesta setmana de comissions parlamentàries i reunions de grups polítics, els diputats tractaran aspectes com els efectes de l'alta inflació i les respostes de la política monetària a l'economia real, amb la presidenta del BCE, Christine Lagard, les devolucions en calent i el tràfic de persones, i les relacions amb Amèrica Llatina. A més, divendres tindrà lloc a Estrasburg l'European Youth Event del 2023, que reunirà 10.000 joves de tota la UE i comptarà amb més de 300 activitats.
L'objectiu és augmentar la capacitat de producció d'armes de la UE © Lionel Bonaventure/AFP
El Parlament Europeu va donar suport dijous a un projecte de llei per a augmentar la producció europea de municions i míssils.
Dijous, el Parlament Europeu va adoptar la seva posició de cara a les negociacions sobre les noves regles d'indicacions geogràfiques de la UE per a productes agrícoles.
Els eurodiputats demanen a la Comissió i als països de la UE acabar amb la «moda ràpida» i ajudar els consumidors a fer eleccions més sostenibles i èticament responsables.
Fan falta més mesures per a frenar l'assetjament sexual a la UE, segons els eurodiputats ©PeopleImages/AdobeStock
Després d'avaluar els avanços de les institucions i països de la UE contra l'assetjament sexual, el Parlament reclama facilitar les denúncies i oferir suport a les víctimes.
Els eurodiputats adverteixen que la ingerència en els processos democràtics augmentarà de cara a les eleccions europees Roibu/Adobe Estoc
El Parlament demana una estratègia coordinada per a augmentar la resiliència de la UE davant les ingerències estrangeres i la manipulació d'informació i protegir les eleccions europees.
El Parlament va adoptar dijous les seves recomanacions per a una resposta coordinada de la UE a les amenaces sanitàries que planteja la resistència als antimicrobians.
Les empreses hauran de considerar l'impacte de la seva activitat en els drets humans i el medi ambient © AdobeStock/Tinnakorn
El Parlament va aprovar dijous la seva posició sobre la proposta legislativa per a integrar els drets humans i l'impacte mediambiental en la governança de les empreses.
Al voltant de 10.000 joves de la UE i més enllà es reuniran a Estrasburg per a debatre sobre el futur d'Europa, amb la guerra a Ucraïna i les eleccions europees com a teló de fons.
El Parlament Europeu acull aquesta setmana a Brussel·les una sessió plenària i comissions parlamentàries, en què, entre altres temes, els diputats demanaran una estratègia coordinada contar la interferència estrangera en els processos democràtics europeus, adoptaran la seva posició sobre el lliurament de munició i missils a Ucraïna, i debatran i votaran un projecte de normativa sobre la diligència deguda de les empreses. 
Els eurodiputats, en aquesta setmana de comissions parlamentàries a Brussel·les, tractaran temes com la nova proposta de directiva sobre anticorrupció, la millora del mercat elèctric de la UE, normes per recuperar actius derivats del crim organitzat, o el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. A més, els diputats votaran, entre d’altres, una proposta sobre el nombre d’escons del Parlament Europeu amb vistes a les eleccions europees del 2024.
Després que els ambaixadors hagin fixat avui la data de les eleccions europees entre el 6 i el 9 de juny de 2024, Roberta Metsola, presidenta del Parlament Europeu, ha dit:
Delegacions parlamentàries viatjaran a Hongria i Polònia per tractar temes com la gestió del pressupost de la UE, les polítiques educatives, culturals i de mitjans, i es reuniran amb representants nacionals, periodistes, investigadors i organitzacions no governamentals. Dues delegacions també seran als Estats Units, on tractaran temes de política exterior i de cooperació en seguretat, així com d’aspectes tecnològics, com ara els fluxos transatlàntics de dades i la seguretat dels infants.
El PE vol impulsar la fabricació i la compra de productes més duradors i respectuosos amb el medi ambient ©AdobeStock_ Olivier Le Moal
Els eurodiputats van donar llum verd dijous al projecte de llei per a millorar l'etiquetatge i la durabilitat dels productes i acabar amb la publicitat enganyosa.
Dimecres, el Parlament Europeu va aprovar l'execució del pressupost de la UE per a 2021 per a la majoria de les institucions de la UE, excepte el Consell Europeu.
El Parlament va donar dimecres el vistiplau a l'adhesió de la Unió Europea al Conveni per a prevenir i combatre la violència contra les dones.
El Parlament va advertir dimecres de l'impacte dels costos de la recuperació al pressupost de la UE per a 2024, que posa en risc programes clau de la UE.
Fins a 400 alumnes de centres educatius d’arreu de Catalunya s’han reunit avui per celebrar el 9 de maig, Dia d’Europa, en una jornada festiva, pedagògica i participativa al Teatre Casinet d’Hostafrancs, a Barcelona.
El ple ha fixat posició sobre la proposta que busca reduir les emissions de metà del sector energètic per a aconseguir els objectius climàtics de la UE i millorar la qualitat de l'aire.
 © European Union, 2023 – EP
El canceller alemany Olaf Scholz va apel·lar davant del ple del Parlament per una Europa unida capaç de canviar per a assegurar el seu lloc al món de demà.
Un total de 303 treballadors acomiadats pel fabricant d'alumini Alu Ibèrica a Galícia rebran ajuts de la UE per a trobar una nova ocupació per un valor d'1,2 milions d'euros.
La comissió de recerca sobre Pegasus va aprovar dilluns el seu informe final i recomanacions, condemnant els abusos en diversos estats membres de la UE i assenyalant mesures pendents.
Aquesta setmana, en què el ple del Parlament Europeu celebrarà el 9 de maig, Dia d’Europa, els eurodiputats debatran amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i rebran el president portuguès, Marcelo Rebelo de Souza. Els diputats votaran, entre d’altres, noves mesures per fer productes més duradors, sobre la reducció de les emissions de metà en el sector energètic, i la ratificació del Conveni d’Istanbul de lluita contra la violència contra les dones.
L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona organitza per primer cop amb motiu del Dia d’Europa, el 9 de maig, una celebració conjunta amb els centres educatius catalans que participen del programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu. La jornada tindrà lloc de les 10h00 a les 13h00 al Centre Cívic Casinet d’Hostafrancs.
Amb vistes al 9 de maig, Dia d’Europa, les institucions de la UE organitzen actes per commemorar aquesta data. En aquesta setmana de comissions parlamentàries i grups polítics, els diputats prepararan el ple de la propera setmana a Estrasburg, es posicionaran sobre noves normes per reduir l’impacte dels envasos en el medi ambient, i debatran sobre nous requisits per a la classificació, etiquetatge i envasat de productes químics. Aquesta setmana també s’obrirà la convocatòria de candidatures per al Premi Daphne Caruana Galizia de Periodisme.
En aquesta setmana de comissions parlamentàries, els eurodiputats adoptaran la seva posició sobre una proposta per a la responsabilitat corporativa de les empreses en drets humans i medi ambient. També votaran, entre d’altres, ampliar la suspensió dels aranzels per als productes ucraïnesos, i sobre un nou instrument europeu per incentivar la compra conjunta de material de defensa.
El ple va aprovar dijous les primeres normes de la UE per a seguir el rastre dels criptoactius i prevenir el blanqueig de diners, així com regles de supervisió i protecció al client.
El ple va acordar dijous iniciar converses amb els estats membres sobre diversos dossiers relatius a la reforma de la política d'asil i migració.
El projecte legislatiu pretén millorar la sostenibilitat dels grans projectes d'infraestructura de transport, reduir els terminis i establir connexions amb Ucraïna i Moldàvia.
Els eurodiputats obriran converses amb el Consell de la UE sobre la reforma de la normativa contra el blanqueig de capitals per ajudar així a frenar el flux il·lícit de diners i actius.
Entre 1990 i 2020 es va perdre per desforestació una superfície més gran que la de la UE ©AdobeStock Richard-Carey
Per a combatre el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, la nova llei obliga les empreses a garantir que els seus productes no han provocat desforestació ni degradació forestal.
Aprovades cinc noves lleis per a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en almenys un 55 % per a 2030 ©AdobeStock/Schankz
L'Eurocambra ha aprovat la reforma de l'RCDE —incloent-hi els sectors marítim i de l'aviació—, el Mecanisme d'Ajust en Frontera per Carboni i un nou Fons Social per al Clima.
El Parlament Europeu va confirmar dimarts l'acord entre la UE i Kosovo per a l'eliminació dels visats de curta estada.
Els eurodiputats votaran lleis clau per als objectius climàtics del 2030 i fixaran una posició per a la reforma del sistema d'asil i migració i per garantir la traçabilitat de transferències de criptoactius. A més, avaluaran les relacions de la UE amb la Xina, debatran sobre els crims de guerra de Rússia i el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, exposarà al ple la seva visió sobre els reptes de futur de la UE.
L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona ha organitzat aquest matí una trobada centrada en els reptes i les prioritats de la UE per al darrer any de la IX legislatura, així com en el marc de les eleccions europees que tindran lloc el 2024 i la presidència espanyola del Consell de la UE per al segon semestre d’enguany.
Aquesta setmana de comissions parlamentàries, els eurodiputats es pronunciaran sobre la xarxa transeuropea de transport, sobre el marc de privadesa de dades entre la UE i els EUA, i la cooperació policial a la UE. A més, els diputats també prepararan la sessió plenària de l’abril a Estrasburg, en què es tractaran, entre altres temes, mesures destacades per a la reducció de les emissions a la UE.
Noves normes per a incrementar la transparència i acabar amb la bretxa salarial de gènere © AdobeStock_JBettencourt_peopleimage
La nova legislació obligarà les empreses de la UE a divulgar informació per a facilitar als treballadors la comparació de salaris i evidenciar possibles diferències de gènere.
Les noves regles garanteixen que tots els productes venuts a la UE, per internet o en botigues, són segurs © Marco / Adobe Estoc
La nova llei garantirà que els productes venuts a la UE, tant en internet com en botigues, compleixin els criteris de seguretat més exigents.
El Parlament detecta tendències preocupants a la vista de l'última anàlisi de la Comissió sobre estat de dret i destaca qüestions concretes que afecten Espanya, Grècia i Malta.
Els eurodiputats votaran sobre l'adopció de noves normes de transparència en matèria de bretxa salarial, i sobre mesures per garantir la seguretat dels productes venuts a la UE. A més, s'avaluarà l'informe anual sobre l'Estat de Dret a la UE i es commemorarà el 25 aniversari de l'acord de Divendres Sant. 
Aquesta setmana a Brussel·les, els eurodiputats de la comissió d’investigació sobre Pegasus rebran representants de la comissió de Defensa del Congrés dels Diputats i de la Comissió Europea. A més, en aquesta setmana en què també hi ha sessió plenària, es tractarà la seguretat dels consumidors en plataformes com Tiktok i Twitter, mesures contra el rentat de diners i contra la bretxa salarial, així com la legislació sobre el carregador únic. Els diputats votaran quatre propostes sobre el Pacte d’Asil i Migració i sobre el respecte als valors fonamentals de la UE als estats membres.
La Filmoteca de Catalunya acollirà al mes de maig la projecció gratuïta de les cinc pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2023 del Parlament Europeu. Els dies 2, 9, 16, 23 i 30 de maig, a les 20h00 a la sala Chomón, es projectaran ‘Alcarràs’, ‘Burning Days’, ‘Close’, ‘Will-O’-The-Wisp’ i ‘Triangle Of Sadness’. Entrades disponibles només a taquilla, màxim dues per persona.
Deu eurodiputats de la comissió del Parlament Europeu sobre els programes d'espionatge es van reunir a Madrid el 20 i 21 de març amb autoritats nacionals i regionals, periodistes i ONG.
Aquesta setmana de comissions parlamentàries, una missió d’eurodiputats serà a Madrid per conèixer més detalls sobre l’ús de Pegasus. A Brussel·les, compareixerà la presidenta del BCE, Christine Lagarde, per parlar sobre les mesures preses pel banc en el context econòmic actual. De forma remota ho farà el ministre de l’Interior del Govern d’Espanya, Fernando Grande Marlaska, per parlar dels incidents a la frontera entre Espanya i el Marroc a Melilla. Els diputats també examinaran diverses peticions espanyoles.
Una delegació de la comissió del Parlament Europeu que investiga l’ús de Pegasus viatja dilluns i dimarts a Madrid per reunir-se amb autoritats nacionals i regionals, diputats i periodistes.
El Parlament Europeu ha condemnat aquest dimecres l'enverinament de nenes en escoles de l'Iran i demana a la UE i l'ONU que actuïn per a combatre la repressió de les dones al país.
A partir de 2028, els edificis nous hauran de ser d'emissions zero, des de 2026 per als edificis públics © AdobeStock/Lichtwolke99
El Parlament va donar suport dimarts a un projecte de mesures per a augmentar la taxa de renovacions d'edificis i reduir-ne consum d'energia i les emissions contaminants.
La «Llei de Dades» persegueix impulsar la innovació eliminant les barreres que obstrueixen l'accés dels consumidors i les empreses a les dades.
Els eurodiputats plantegen abordar l'actual crisi del cost de la vida amb una nova llei per a modernitzar i reforçar els esquemes de renda mínima als estats membres.
El Parlament Europeu va confirmar les seves prioritats econòmiques, d'ocupació i socials per a enguany amb el focus posat en la reforma de la governança econòmica i la millora de la protecció social dels treballadors.
La Premi Nobel iraniana Shirin Ebadi i l'astronauta italiana Samantha Cristoforetti van parlar als eurodiputats del PE a Estrasburg.
En commemoració del Dia Internacional de la Dona, la Premi Nobel de la Pau iraniana Shirin Ebadi i l'astronauta italiana Samantha Cristoforetti van intervenir davant del ple del Parlament Europeu.
L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona ha visitat aquest dimecres, 15 de març, l’Institut Badia Margarit d’Igualada, un dels tretze centres educatius que participen en el programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya pel curs 2022/2023, set dels quals són de la província de Barcelona.
Tots els països de la UE tindran objectius vinculants per a 2030 de reducció d'emissions per ús de la terra © Focus finder/AdobeStock
La nova llei eleva l'objectiu per als embornals de carboni en el sector d'ús de la terra i la silvicultura per a reduir les emissions a la UE el 2030 fins a un 57 % respecte al 1990.
Tots els països de la UE han de reduir més les emissions del transport, els edificis i l'agricultura © AdobeStock - monticello
El nou Reglament de Repartiment de l'Esforç redueix el màxim d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle dels estats membres en el transport, els edificis i l'agricultura per a 2030.
Els eurodiputats votaran aquesta setmana un projecte de llei per impulsar l'eficiència energètica dels edificis, i tres lleis per lluitar contra el canvi climàtic. A més, l'hemicicle presentarà les seves prioritats pel Consell Europeu de primavera, debatrà sobre una resposta comuna europea en matèria de política migratòria i d'asil i commemorarà el Dia Internacional de la Dona.
L’INS Celrà, un dels tretze centres educatius que participen en el programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya pel curs 2022/2023, ha rebut aquest divendres la visita de l’eurodiputada Diana Riba, membre de la comissió de Cultura i Educació al Parlament Europeu.
Aquesta setmana els eurodiputats avaluaran l'estat de dret i la llibertat de premsa a Grècia, votaran un informe sobre la Capacitat de Desplegament Ràpid de la UE, i assistiran a una conferència de l'ONU sobre els drets de les dones. A més, analitzaran també la implementació del programa InvestEU, debatran sobre el programa espia Pegasus, i es prepararan per a la sessió plenària que tindrà lloc del 13 al 16 de març a Estrasburg.
Els diputats participen en una setmana de comissions parlamentàries del Parlament Europeu a Brussel·les.
El Parlament Europeu continua ferm en el seu suport indiscutible a Ucraïna © Ludovic Marin/ POOL/AFP
La UE ha de considerar seriosament el lliurament a Ucraïna d'avions de combat, helicòpters, sistemes de míssils adequats i també un increment substancial del subministrament de munició.
Els eurodiputats reclamen més reformes, sobre la base de les anunciades per la Conferència de Presidents, i posar en marxa ràpidament un òrgan independent per a qüestions d'ètica.
La UE ha de ser líder en tecnologies d'energia neta, millorar la seva base industrial i generar ocupació d'alta qualitat i creixement per a aconseguir els objectius del Pacte Verd, segons el PE.
El Parlament Europeu responsabilitza el règim dictatorial equatoguineà de la mort de Julio Obama Mefuman i exigeix el cessament de l'«acarnissada persecució» de l'oposició democràtica.
Els eurodiputats van donar suport dimarts a propostes per a millorar la situació dels ciutadans europeus que viuen en un altre estat membre en concórrer o votar en eleccions europees i locals.
El Conveni d'Istanbul continua sent una eina clau per a erradicar la violència de gènere © Pablo Mediavilla / Adobe Estoc
La Unió Europea ha de ratificar el Conveni sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones, en línia amb l'opinió del Tribunal de Justícia de 2021, insisteix el Parlament.
La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha homenatjat dimarts al ple el difunt expresident de la cambra José María Gil-Robles.
Després de les revelacions de suposada interferència estrangera i les investigacions en curs sobre corrupció al PE, la comissió especial té noves tasques assignades.
L'Eurocambra aprova unes normes ambicioses en matèria d'emissions de CO₂ per a turismes i furgonetes / Adobe Stock
El Parlament ha confirmat dimarts els nous objectius de reducció d’emissions de CO₂ per als turismes i vehicles comercials lleugers nous, una de les mesures del paquet «Objectiu 55».
El ple va aprovar mesures d'estalvi energètic, per a fer costat a les llars i finançar projectes transfronterers © agnormark / Adobe Estoc
El PE aprova la inclusió de mesures del pla REPowerEU en els plans nacionals de recuperació per a reduir la dependència de Rússia i la pobresa energètica i accelerar la transició verda.
Una nova xarxa de satèl·lits europeus de telecomunicacions IRIS² estarà operativa el 2024, després de rebre llum verda del Parlament el dimarts.
Els eurodiputats votaran una proposta legislativa per reduir a zero les emissions contaminants dels vehicles per a 2035, debatran sobre les mesures energètiques per  impulsar la independència del combustible rus i delinearan l'estratègia d'ajuda a Ucraïna un any després de la invasió russa del país.
El president ucraïnès, Volodimir Zelenski, es va dirigir al ple del PE dijous © European Union 2023 - EP
Dijous el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, va intervenir davant del ple del Parlament Europeu en una sessió extraordinària a Brussel·les.
Els diputats es reuneixen a Brussel·les per debatre i votar sobre l’eficiència energètica als edificis, l’impuls de les renovables en la producció de gas i sobre sistemes nacionals d’identitat digital. Addicionalment, la subcomissió de Drets Humans decidirà el seu nou president i rebran a representants de l’oposició russa contra la guerra a Ucraïna.
El ple va donar suport dijous a nombrosos canvis del projecte legislatiu sobre publicitat política per a garantir eleccions i referèndums més transparents i resistents enfront de les ingerències.
Els eurodiputats veuen Ucraïna com un futur membre de la Unió Europea © European Union 2023 – EP
Davant de la propera cimera UE-Ucraïna, els eurodiputats refermen el compromís amb l’adhesió del país a la UE i reiteren que haurà de complir amb els criteris establerts.
El Parlament va donar suport dijous a començar les negociacions sobre les noves mesures per a millorar les condicions dels treballadors de les plataformes digitals.
Els eurodiputats presentaran les seves prioritats en matèria de migració i asil amb vista al Consell Europeu del mes de febrer i debatran i votaran la seva posició sobre noves normes de publicitat política de cara a les properes eleccions de la UE. També discutiran sobre la necessitat de transparència a la publicitat política i la millora de les condicions de treball a les plataformes digitals i es prepararan per a la propera cimera UE-Ucraïna.
Els diputats debatran amb el cap de l'oficina del president de Ucraïna, Andrii Yermak, i l'exsecretari general de la OTAN, Anders Fogh Rasmussen, les propostes per augmentar el suport militar i financer a Ucraïna. Així mateix, tindrà lloc una sessió plenària en la qual debatran sobre la necessitat de transparència a la publicitat política i la millora de les condicions de treball a les plataformes digitals. També es prepararan per a la propera cimera UE-Ucraïna.
El president d'Israel, Isaac Herzog, es dirigeix als eurodiputats durant la sessió plenària per a commemorar l'Holocaust.
El president d’Israel, Isaac Herzog, demana als eurodiputats que treballin per a erradicar l’antisemitisme a Europa.
Dijous 26 de gener a les 10:30, el president d’Israel, Isaac Herzog, intervindrà davant del Parlament Europeu a Brussel·les amb motiu del Dia en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
Els eurodiputats debatran sobre les polítiques comercials de la UE, discutiran sobre el projecte de llei de llibertat de premsa i estudiaran les peticions d’aixecament de la immunitat dels eurodiputats implicats al “Qatargate”. El dijous, a la sessió plenària, es commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
El Parlament Europeu va condemnar dijous l’assalt de les institucions democràtiques al Brasil i va instar les autoritats marroquines a respectar les llibertats d’expressió i premsa.
Desafiant crítiques internacionals, l'Iran continua executant els detinguts durant les manifestacions recents © Bulent Kilic/AFP
Tots els responsables de violacions dels drets humans a l’Iran han de ser sancionats per la UE i la Guàrdia Revolucionària ha de ser incorporada a la llista de grups terroristes.
Els eurodiputats demanen que els comandaments polítics i militars russos retin comptes pel presumpte crim d’agressió comès pel règim de Putin sobre Ucraïna.
El Parlament vol millorar la protecció dels jugadors de videojocs de l’addicció i altres pràctiques manipuladores i fa èmfasi en el potencial d’innovació del sector.
El Parlament Europeu planteja posar en marxa un programa de la Capital Europea del Comerç de Proximitat per revitalitzar i modernitzar els models de negoci en el comerç minorista.
 El ple fixa posició sobre la revisió de les regles sobre trasllat de residus ©Parilov/AdobeStock
El Parlament va fixar dimarts la posició de cara a les negociacions amb els estats membres sobre un projecte de llei sobre procediments i mesures de control en el trasllat de residus.
En la tarda d'avui, dilluns 16 de gener, es presentarà en sessió plenària a Estrasburg el programa de la Capital Europea de Comerç de Proximitat, amb l'objectiu de contribuir a revitalitzar i modernitzar els models de negoci al comerç minorista. La iniciativa, sobre la qual els eurodiputats votaran demà dimarts, té el seu origen en una petició presentada davant la comissió de Peticions per part de la Fundació Barcelona Comerç i la federació d'associacions Vitrines d’Europe.
Els eurodiputats debatran la possibilitat d'establir un tribunal per a jutjar el crim d'agressió contra Ucraïna i el primer ministre de Suècia presentarà el programa de treball de la Presidència sueca. Així mateix, el ple escollirà un nou vicepresident del Parlament i votarà un informe que proposa la creació de la Capital Europea del Comerç de Proximitat.
Els eurodiputats debatran sobre l’impacte de l’augment de la inflació en el pressupost agrícola comú i intercanviaran punts de vista sobre l’Estat de dret a Espanya amb la ministra espanyola de Justícia, Pilar Llop. El Parlament Europeu celebrarà una cerimònia en memòria del president David Sassoli, un any després de la seva mort.