skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 

Comunicats de premsa

Les comissions parlamentàries es reuneixen aquesta setmana a Brussel·les per tractar, entre altres qüestions, el certificat de vacunació i el procediment accelerat per aprovar les noves versions de les vacunes per a les variants de la COVID-19. Els diputats organitzen la primera audiència de la iniciativa ciutadana que demana prohibir la cria d'animals en gàbies en tota la UE i estudiaran tres peticions espanyoles.
En una reunió aquest dimecres, el Consell Executiu de la Conferència sobre el Futur d’Europa ha continuat amb les preparacions per a l’inici de la Conferència.
L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona ha creat una sèrie de filtres d’Instagram amb l’objectiu de divulgar i fer pedagogia de la Unió Europea i, en especial, del Parlament Europeu, sobretot entre els més joves.
El Parlament reclama una aplicació més estricta de la legislació europea sobre qualitat de l'aire i fixar noves restriccions a substàncies ara no regulades però que afecten la salut.
El Parlament adverteix a la Comissió que prendrà mesures legals si continua retardant l'aplicació del mecanisme de condicionalitat del pressupost al respecte de l'Estat de dret.
Criteris comuns per a viatges segurs i nets, un certificat de vacunació únic i un segell higiènic per a les empreses són les recomanacions del PE per a la recuperació del turisme.
El PE va decidir dijous accelerar la tramitació parlamentària del nou certificat verd digital per facilitar els viatges durant la pandèmia, amb vista a la seva adopció abans de l'estiu.
El ple debatrà i votarà aquesta setmana sobre la tramitació del certificat verd digital que permetria prescindir -a l'hora de viatjar- de les PCR i les quarantenes durant la pandèmia, sobre la implementació i possible reforma de la directiva de la qualitat de l'aire i sobre la possibilitat de restringir encara més els plàstics d'un sol ús que afecten el sector pesquer. A més, els diputats es pronunciaran sobre un informe de turisme sostenible en temps de pandèmia, i debatran i votaran tres reglaments que permeten implementar la reforma dels recursos propis de la Unió així com finançar el pla de recuperació.
Les variants de la COVID-19 i l'efectivitat de les vacunes, l'impacte de la intel·ligència artificial en la cultura, els suposats abusos a menors a les Balears, Frontex i la revisió del reglament de protecció de dades, són alguns dels temes destacats de la setmana. A més, els diputats preguntaran a Lagarde sobre les revisions que el BCE preveu dur a terme per afrontar la pandèmia.
En resposta a la reculada en els drets LGBTIQ en alguns països de la UE, sobretot Polònia i Hongria, el ple va declarar dijous la UE «zona de llibertat per a les persones LGBTIQ».
En una resolució aprovada dimecres, els eurodiputats demanden més facilitats per a les persones amb diversitat funcional en el lloc de treball i un accés real al mercat laboral
El Parlament aplana el camí per adoptar nova legislació a la UE que obligui les empreses a respectar estàndards mediambientals i de drets humans en les seves cadenes de producció.
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, el primer ministre de Portugal, António Costa, en nom de la Presidència del Consell, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, han signat avui la Declaració conjunta relativa a la Conferència sobre el Futur d'Europa. 
El ple va aprovar dimarts el programa «UE per la Salut» per a 2021-2027, amb l'objectiu de preparar millor els sistemes sanitaris de la UE enfront de futures pandèmies i amenaces per a la salut.
Els eurodiputats van aprovar dimarts el nou programa InvestEU, que mobilitzarà capital públic i privat i simplificarà l'accés al finançament.
Una enquesta a escala de la UE indica que els europeus donen suport a la posada en marxa de la Conferència sobre el Futur d’Europa.
En el Dia Internacional de la Dona, la Mesa del Parlament Europeu va acordar donar el nom de l’espanyola Clara Campoamor i el de l’alemanya Sophie Scholl a dos dels edificis que té a Brussel·les.
L’Oficina del Parlament Europeu, la Representació de la Comissió Europea, el Consolat General de Portugal i el Centre de Llengua Portuguesa de Barcelona presenten, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, un vídeo protagonitzat per poetesses i músiques catalanes i portugueses. La iniciativa vol retre homenatge a la contribució de les dones a la cultura i reivindicar el seu paper en tots els àmbits de la societat.
El Parlament vota el nou programa d'inversions públic-privades així com el nou programa europeu per a la salut. A més, els diputats commemoraran el Dia Internacional de la Dona amb la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern. D'altra banda, dimecres es llança el procés de la Conferència sobre el futur d'Europa, després de la signatura de la declaració conjunta per part del president Sassoli i els altres líders.
Aquesta setmana els diputats es reuneixen en comissions parlamentàries i els grups polítics ultimen els preparatius de cara a la sessió plenària de la setmana que ve. A continuació es detallen alguns dels temes destacats de la setmana.
Els diputats es reuneixen aquesta setmana a Brussel·les i en remot en comissions parlamentàries. Els informes sobre l'aixecament d'immunitat a tres diputats espanyols, la producció de vacunes i l'informe sobre l'estratègia europea per al turisme en temps de COVID, entre els temes destacats aquesta setmana al Parlament. A més, avui comença la Setmana Parlamentària Europea, amb eurodiputats i parlamentaris nacionals debatent sobre els diferents reptes de recuperació.
El director de RNE, Ignacio Elguero, i el director de RNE-Ràdio 4, Vicenç Sanclemente, es van reunir dilluns amb representants de les institucions europees a Barcelona per a presentar el nou espai radiofònic de Ràdio 4 “Tot a Europa”, estrenat el 5 de gener.
La pandèmia de la COVID-19 ha reforçat la percepció ciutadana que desenvolupar solucions efectives per combatre els efectes de la crisi correspon a la Unió Europea.
El ple va donar suport a la revisió de les mormes sobre freqüències aeroportuàries i el retard de l'expiració d'alguns certificats, per ajudar al sector del transport a capejar la crisi.
Per reduir la desigualtat i la pobresa, el Parlament defensa el salari mínim, unes condicions laborals equitatives per als treballadors de les plataformes i la conciliació.
La demanda i ús de serveis sexuals oferts per víctimes de tràfic de persones han de tenir càstig penal, segons el PE, que reclama mesures més dures per combatre el tràfic de persones.
El Parlament va aprovar dimarts el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, dissenyat per ajudar els països de la Unió a fer front als efectes de la pandèmia de COVID-19.
Josep Borrell no hauria d’haver viatjat a Moscou, segons la majoria d'eurodiputats, que van criticar al Consell per la falta de resposta a l'agressivitat russa.
El Parlament vota dimarts el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, 672.500 milions d'euros per ajudar els Estats membres a sortir de la crisi provocada per la COVID-19. Les qüestions pendents en l'estratègia de vacunació i la situació dels opositors polítics a Rússia seran abordades en sengles debats amb Ursula von der Leyen i Josep Borrell, respectivament. A més, els diputats votaran propostes sobre com millorar la directiva contra el tràfic de persones i com avançar cap a una economia de la UE que sigui veritablement circular.
Els diputats es reuneixen aquesta setmana a Brussel·les i en remot en comissions parlamentàries. Vacunes i pressupost europeu, ingerència en les democràcies de la UE, sol·licitud de defensa de la seva immunitat de Carles Puigdemont, control de pesca i mecanisme d'ajust de carboni en frontera, són alguns dels temes destacats de la setmana. A més, continuen les compareixences dels ministres portuguesos per presentar el programa de la seva presidència en les comissions de Llibertats Civils, Assumptes Econòmics i Monetaris, Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, i Desenvolupament Regional.
L'autorització, disponibilitat i repartiment dels vaccins contra la COVID-19, la recuperació econòmica després de la pandèmia o la reforma del Pacte d'Estabilitat, són alguns dels temes que els diputats debatran aquesta setmana en les respectives comissions parlamentàries. També votaran l'avaluació de l'actual directiva contra el tràfic d'éssers humans. Per la seva part, en la comissió de Peticions es tractaran dues peticions espanyoles. A més, el Parlament organitza una cerimònia amb motiu del Dia Internacional de la Memòria de l'Holocaust.
Després d’examinar l’impacte de la pandèmia de la COVID-19 en les dones, el Parlament proposa mesures per a protegir-ne els drets i reforçar la igualtat de gènere durant i després de la crisi.
El Parlament reclama una legislació europea que garanteixi als treballadors el dret a desconnectar digitalment de la feina sense por de repercussions.
El Parlament vol que la UE reconegui l'accés a un habitatge digne i assequible com un dret humà i que adopti mesures perquè no hi hagi més persones sense llar.
L'ordre europea de detenció és un assoliment fonamental i un instrument indispensable per combatre els delictes més greus, segons el Parlament, que planteja alguns canvis per millorar-la.
La transparència en els contractes de compra de les vacunes contra la COVID-19, la situació als Estats Units després dels disturbis al Capitoli i les prioritats de la presidència portuguesa per als propers sis mesos són alguns dels temes destacats de la sessió plenària que comença dilluns. A més, es portarà a debat i votació l’informe que proposa la desconnexió digital com un dret fonamental,  així com un seguit de propostes per a avançar en la igualtat de gènere. El ple també debatrà i votarà sobre els desafiaments de l’ordre europea d’arrest (euroodre).
Després de l’acord de comerç i cooperació entre la UE i el Regne Unit, el Parlament Europeu comença a supervisar l’esborrany. Així mateix, la comissió de Medi Ambient debatrà amb la directora general de Salut de la Comissió Europea, la qual lidera les negociacions per a la contractació de vacunes contra la COVID-19. Per la seva part, la comissió d’Afers Jurídics organitza sengles audiències a porta tancada amb els eurodiputats espanyols Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí sobre les sol·licituds d’aixecament de la seva immunitat.