skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
11/09/2020

Destacats del ple. Brussel·les, 14-17 de setembre

El debat anual sobre l'estat de la Unió, la reforma dels recursos propis per accelerar el pla de recuperació, i el reforç del mecanisme d'ajuda als estats en cas d'emergència, entre els destacats d'una agenda carregada de temes. El ple també votarà aquesta setmana la reforma del reglament sobre les emissions dels vehicles, després de “l’escàndol del dièsel”.

Debat sobre l'estat de la UE amb la presidenta de la CE

Mentre continua la lluita contra la pandèmia i la crisi econòmica, els eurodiputats avaluaran, dimecres a partir de les 9.15, els assoliments de la Comissió von der Leyen fins avui. En el seu primer debat sobre l'estat de la Unió, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, presentarà els resultats del seu treball per mitigar les conseqüències de la crisi sanitària i econòmica provocada per la COVID-19, i les seves perspectives sobre la recuperació, la lluita contra el canvi climàtic i la situació als països veïns.

Els líders dels grups polítics exposaran la seva opinió sobre el treball exercit fins ara i les prioritats que han de guiar l'acció futura de la Comissió.

Debat: dimecres 16 de setembre a les 9.15.
Procediment: SOTEU, debat anual sobre l'estat de la UE.

Votació sobre recursos propis: el PE aplana el camí al pla de recuperació

El ple adoptarà dimecres el seu dictamen sobre la Decisió dels recursos propis. Completar aquest tràmit accelerarà el procediment per aplicar una norma clau perquè la Comissió Europea pugui acudir al mercat i reunir els 750.000 milions del Fons de recuperació.

Després de la votació en el Parlament, el Consell podrà adoptar la decisió sobre els recursos propis sense més demora i iniciar el procés de ratificació en els 27 Estats membres, de manera que el pla de recuperació pugui posar-se en marxa al més aviat possible.

Debat: dilluns 14 de setembre.
Votació: dimecres 16 de setembre.
Procediment: consulta.
Roda de premsa: dimecres 16 de setembre a les 14.30.

Reforç del Mecanisme de Protecció Civil de la UE

El Parlament votarà sobre la millora del Mecanisme europeu de Protecció Civil per garantir que la UE pugui respondre millor a emergències a gran escala, com la COVID-19. Reforçar el paper de la UE a través de rescEU permetria que els Estats membres no depenguin únicament dels seus propis recursos i del suport voluntari quan afronten aquest tipus d'emergències.

Debat: dilluns 14 de setembre.
Votació: dimecres 16 de setembre.
Procediment: procediment legislatiu ordinari.

COVID-19: harmonització de procediments de testeig i nivells de risc a la UE

El ple tractarà la falta de coordinació a les avaluacions sanitàries i la classificació unilateral de riscos per la COVID-19, així com el seu impacte en l'àrea de lliure circulació de Schengen. També és previsible que es tracti l'absència d'estàndards comuns per a la comptabilització de casos de COVID-19.

Debat: dimarts 15 de setembre.
Votació: dijous 17 de setembre.
Procediment: resolució no legislativa.

Altres temes