skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
14/01/2021

Destacats del ple. Brussel·les 18-21 de gener 2021

La transparència en els contractes de compra de les vacunes contra la COVID-19, la situació als Estats Units després dels disturbis al Capitoli i les prioritats de la presidència portuguesa per als propers sis mesos són alguns dels temes destacats de la sessió plenària que comença dilluns. A més, es portarà a debat i votació l’informe que proposa la desconnexió digital com un dret fonamental,  així com un seguit de propostes per a avançar en la igualtat de gènere. El ple també debatrà i votarà sobre els desafiaments de l’ordre europea d’arrest (euroodre).

Vacunació contra la COVID-19. La necessitat de claredat i transparència en els contractes sobre vacunes i entorn l'autorització, disponibilitat i administració de les mateixes centrarà un debat en el ple dimarts a partir de les 8.30 h. En un debat en la comissió de Medi Ambient, els eurodiputats van advertir que la falta de transparència està alimentant la incertesa entorn del procés de vacunació contra la COVID-19 a Europa.

Debat: dimarts 19 de gener.
Procediment: declaracions del Consell i la Comissió, sense resolució.

Situació als EUA. El Parlament tractarà el dimecres, la situació als Estats Units després dels disturbis al Capitoli, coincidint amb la inauguració a Washington del mandat de Joe Biden.

Debat: dimecres 20 de gener.
Procediment: declaracions del Consell i la Comissió, sense resolució.

Prioritats presidència portuguesa. Els eurodiputats debatran dimecres amb el primer ministre portuguès, António Costa, el seu programa de treball per als sis mesos de presidència del Consell de la UE. La presidència portuguesa se centrarà en abordar els desafiaments socials provocats per la pandèmia -per a això ha anunciat nous esforços dins del Pilar social europeu- i en la transició climàtica i digital.

Debat: dimecres 20 de gener.
Procediment: declaracions del Consell i la Comissió, sense resolució.

Dret a la “desconnexió digital”. Els diputats debatran i votaran un informe que proposa considerar la desconnexió del treball com un dret fonamental. Això permetria als treballadors no veure's obligats a efectuar tasques de la feina fora de l'horari establert, incloses vacances i altres períodes de descans. En el text es demana als Estats membres que prenguin les mesures necessàries per a evitar represàlies contra aquells que l'exerceixin.

Debat: dimecres 20 de gener.
Votació: dijous 21 de gener.
Procediment: informe d'iniciativa legislativa.

Avançar en la igualtat de gènere. El ple debatrà i votarà tres resolucions amb propostes per a avançar en la igualtat de gènere i millorar la protecció dels drets de les dones: (1) mesures per a pal·liar l'impacte de la pandèmia en les dones; (2) una directiva marc per a combatre la violència de gènere, així com un pla ambiciós per a tancar la bretxa salarial de gènere; (3) mesures per a mitigar la bretxa digital com ara establir un esquema de “mentores”, promoure la formació contínua i finançar projectes digitals liderats per dones.

Debat: dijous 21 de gener.
Votació: dijous 21 de gener.
Procediment: resolucions no legislatives.

Euroordre. El ple debatrà dilluns els desafiaments en l'aplicació del mecanisme simplificat per al lliurament transfronterer dins de la UE de persones subjectes a processos judicials (ordre europea d'arrest). El projecte d'informe preparat per la comissió de Llibertats Civils serà sotmès a votació dimecres. Entre les qüestions que dificulten el funcionament de l'instrument, el text destaca la falta de dades homogènies sobre euroordres executades i rebutjades per cada Estat membre, les condicions de detenció i empresonament, la proporcionalitat, la representació legal en els dos països implicats, la formació i elements relatius a l'Estat de dret.

Debat: dilluns 18 de gener.
Resultat de la votació: dimecres 20 de gener.
Procediment: informe de pròpia iniciativa.

 

Altres temes.