skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
15/09/2022

Drets fonamentals a la UE: problemes previs agreujats durant la pandèmia

• Persisteixen la discriminació i la violència de gènere
• Els mitjans de comunicació i la judicatura pateixen ingerències
• Els drets dels ciutadans i la distribució justa dels fons de la UE, amenaçats
• El Parlament condemna les expulsions i violència a les fronteres europees

En l’examen periòdic dels drets fonamentals a la UE, el Parlament identifica nombrosos problemes i demana a diversos estats membres mesures per a defensar els valors comuns.

El ple ha aprovat dijous -amb 410 vots a favor, 131 en contra i 42 abstencions- l’informe sobre 2020-2021, en el qual assenyala diversos àmbits problemàtics i proposa iniciatives per a protegir la llibertat, la igualtat i l’estat de dret de manera més efectiva.

Amenaces vàries als valors de la UE

Els eurodiputats mostren inquietud per l’impacte de les mesures adoptades durant la pandèmia sobre la democràcia i les llibertats fonamentals, incloent-hi els drets de les persones que es relacionen amb el sistema legal i l’aplicació de la llei i els de les que estan empresonades. També lamenten les violacions persistents de l’estat de dret en alguns països de la Unió i reiteren que l’estat de dret, la democràcia i els drets fonamentals estan inextricablement units.

Per a protegir aquests valors de la UE, així com la distribució justa i legal dels fons comunitaris, el Parlament demana a la Comissió que apliqui el mecanisme de condicionalitat pressupostària. Els eurodiputats condemnen Polònia i Hongria per no complir les sentències del Tribunal de Justícia europeu i demanen que això tingui conseqüències.

El text també insisteix en la importància de protegir els periodistes davant dels intents d’usar el sistema judicial per a silenciar-los, així com davant d’amenaces, atacs i violència. Els eurodiputats es mostren preocupats per l’ús, a diversos estats membres, del programa espia Pegasus, en violació dels valors comuns.

Protecció dels més vulnerables

Els eurodiputats denuncien de nou la violència de gènere i exigeixen que Bulgària, Txèquia, Hongria, Letònia, Lituània i Eslovàquia, així com la pròpia UE, ratifiquin el Conveni d’Istanbul. També es pronuncien en contra dels moviments antigènere i antifeministes que ataquen sistemàticament els drets de les dones i del col·lectiu LGBTIQ+. El text condemna els atacs als drets de les dones (inclosa la salut sexual i reproductiva), en particular a Polònia, Eslovàquia, Croàcia i Lituània.

Es mostren satisfets per l’obertura de procediments d’infracció el juliol de 2021 a Hongria i Polònia, la primera ocasió en què la Comissió ho fa específicament per a salvaguardar els drets LGBTIQ+.

Finalment, el Parlament Europeu condemna enèrgicament les expulsions sumàries a les fronteres i la violència contra els immigrants, així com la criminalització dels treballadors i activistes humanitaris. Per tal que Frontex no sigui còmplice d’aquestes accions, els eurodiputats demanen que suspengui les operacions als estats membres on es produeixen.