skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
23/11/2022

El Parlament Europeu assenyala Rússia com a estat promotor del terrorisme

• Rússia comet crims de guerra i utilitza «mètodes terroristes»
• Els eurodiputats demanen continuar aïllant Rússia internacionalment
• Bloqueig i prohibició de les entitats secundades per Rússia dedicades a difondre propaganda a la UE
• El novè paquet de sancions contra Moscou s’ha de completar

Els eurodiputats denuncien que les forces russes fan servir mètodes terroristes contra la població ucraïnesa @ UKRAINE_YASUYOSHI-CHIBA_AFP
Els eurodiputats denuncien que les forces russes fan servir mètodes terroristes contra la població ucraïnesa @ UKRAINE_YASUYOSHI-CHIBA_AFP

Després de les atrocitats comeses pel règim de Putin sobre la població civil ucraïnesa, el Parlament va acordar dimecres declarar Rússia un estat promotor del terrorisme.

El ple va aprovar una resolució sobre els darrers esdeveniments a la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna. El text destaca que els atacs deliberats i les atrocitats comeses per les forces russes i agents subsidiaris contra civils a Ucraïna, la destrucció d’infraestructures civils i altres violacions greus dels drets humans i el dret internacional «constitueixen actes de terror contra la població ucraïnesa i crims de guerra». Per això, els eurodiputats reconeixen Rússia «com un estat promotor del terrorisme i com un estat que utilitza mètodes terroristes».

Necessitat d’un marc legal a la UE

La UE no pot en l’actualitat designar oficialment els estats com a promotors del terrorisme, de manera que el Parlament demana a la UE i als seus estats membres que estableixin el marc jurídic adequat i considerin la possibilitat d’afegir Rússia a la llista. Això activaria una sèrie de mesures restrictives significatives contra els països inclosos i tindria implicacions profundes per a les relacions de la UE amb Rússia.

Mentrestant, els eurodiputats insten el Consell a incloure l’organització paramilitar russa «Grup Wagner», el 141è Regiment Motoritzat Especial, també conegut com els Kadyrovitas, i altres grups armats, milícies i representants finançats per Rússia, al llistat comunitari d’organitzacions terroristes.

Aïllar més Rússia i completar el novè paquet de sancions de la UE

El Parlament vol que la Unió Europea aïlli encara més Rússia a nivell internacional, inclòs en allò referit a la pertinença de Rússia a organitzacions i organismes internacionals com el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Els eurodiputats també aposten per reduir els llaços diplomàtics amb Rússia, rebaixar al mínim els contactes amb representants oficials russos, així com tancar i prohibir les institucions russes vinculades a l’estat -com els centres russos de ciència i cultura i les organitzacions i associacions de la diàspora russa-, que promoguin la propaganda estatal russa.

En el context dels actes creixents de terror del Kremlin contra civils ucraïnesos, la resolució demana als estats membres que completin ràpidament la feina per al novè paquet de sancions contra Moscou. Els eurodiputats animen els països de la UE a prendre mesures per a evitar, investigar i enjudiciar les maniobres d’elusió de les sancions vigents. També volen que, junt a la Comissió Europea, considerin mesures contra els països que intenten ajudar Rússia a eludir les mesures restrictives que ja s’han establert.

La resolució s’ha aprovat amb 494 vots a favor, 58 en contra i 44 abstencions.

Per a obtenir més informació sobre la designació dels estats com a patrocinadors del terrorisme i marcs jurídics similars en altres països, consulteu el document preparat pel Servei d’Estudis del Parlament Europeu.