skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 

El Parlament llança el Premi de Periodisme Daphne Caruana Galizia en l'aniversari de la seva mort

15/10/2020

Per commemorar el tercer aniversari de la mort de la periodista d’investigació maltesa, el guardó premiarà el periodisme que reflecteixi els principis i valors europeus.

© Diverses agències
© Diverses agències

El llançament tindrà lloc de manera online divendres 16 d'octubre entre les 12.30 i les 13 hores a la pàgina Facebook del PE. La inauguració serà a càrrec de la vicepresidenta del Parlament Europeu Heidi Hautala (Verds, Finlàndia) i l'eurodiputat David Casa (PPE, Malta), acompanyats pel fill de la periodista assassinada, Andrew Caruana Galizia, que es connectarà des de la Casa d'Europa a Malta.

Els ponents respondran en directe a les preguntes dels assistents.

Distinció del periodisme europeu excel·lent

L'objectiu d'aquest premi és distingir el periodisme excepcional que reflecteixi els principis i valors de la Unió Europea, tal com estan consagrats en la Carta dels Drets Fonamentals de la UE. El Parlament Europeu considera que la protecció de la llibertat de premsa a tot el món, i particularment dels periodistes d’investigació en l'exercici del seu treball, és de vital interès per a les societats democràtiques.

Encara que el premi sorgeix i està secundat pel Parlament, serà gestionat per un soci mediàtic independent amb seu a la UE per protegir la independència del premi i el treball dels mitjans de comunicació.

Pròxims passos

El Parlament Europeu començarà en breu la selecció d'una organització independent que establirà els criteris detallats per atorgar el premi i decidir qui formarà part del jurat. Per a això, abans de finals de 2020 es llançarà una licitació per seleccionar aquesta organització.

La primera convocatòria per presentar nominacions al premi es llançarà el 3 de maig de 2021 (Dia Mundial de la Llibertat de Premsa). La cerimònia de lliurament del premi tindrà lloc cada any prop de l'aniversari de la mort de la periodista.

Context

Daphne Caruana Galizia va ser una periodista d’investigació anticorrupció i bloguera d'origen maltès que va ser assassinada mitjançant una bomba enganxada al seu cotxe el 16 d'octubre de 2017. El seu treball es va centrar en el periodisme d’investigació, fent reportatges sobre la corrupció governamental, les acusacions de blanqueig de diners i el crim organitzat.