skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
25/03/2021

El PE, llest per portar la CE davant la justícia per no protegir el pressupost

El Parlament adverteix a la Comissió que prendrà mesures legals si continua retardant l'aplicació del mecanisme de condicionalitat del pressupost al respecte de l'Estat de dret.

En una resolució aprovada dijous (529 vots a favor, 148 en contra i 10 abstencions), els eurodiputats assenyalen que les infraccions de l'Estat de dret poden afectar la bona gestió del pressupost. Deixen clar que si la Comissió no compleix la normativa aplicable i no pren «totes les mesures adequades» per protegir els interessos financers i valors de la Unió, la Cambra «considerarà que s'ha produït una omissió i, en conseqüència, emprendrà accions contra la Comissió, de conformitat amb l'article 265 del Tractat».

El text insisteix que la legislació vigent sobre Estat de dret ha de respectar-se i «no pot dependre de l'adopció de directrius», que la Comissió assegura que està preparant. En tot cas, aquestes directrius han d'estar llestes abans de l'1 de juny de 2021 i el Parlament haurà de ser consultat abans d'adoptar-les. Els eurodiputats reiteren la importància d'aplicar el mecanisme que condiciona els fons de la UE al respecte de l'Estat de dret sense dilació, sobretot per l'efecte que pot tenir ja en el fons de recuperació.

Context

Aquesta resolució resumeix les conclusions dels eurodiputats després del debat al ple durant la passada sessió plenària, en el qual van recordar a la Comissió que el mecanisme de condicionalitat està en vigor des de l'1 de gener passat.

Gairebé tots els oradors van subratllar que el reglament és vinculant, amb independència de la posició acordada pel Consell Europeu sobre la qüestió, que no té pes legal, i malgrat els recursos presentats davant el Tribunal de Justícia de la UE, que no comporten la suspensió de l'aplicació de la norma.

El mecanisme de condicionalitat de l'Estat de dret és una eina per protegir el pressupost comunitari del possible mal ús per part de Governs que no respecten els principis democràtics de la UE.