skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
15/05/2019

Emissió en català i castellà del debat de candidats a presidir la Comissió Europea: Dimecres 15 de maig, 21h00

• El debat comptarà amb interpretació a les llengües oficials de la UE
• L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i TV3 facilitaran la senyal a Tradia a Collserola a través d'una de las vies de pujada entre TV3 Sant Joan Despí i Collserola.

Quan gairebé faltarà una setmana per encetar les eleccions europees, que començaran el dijous 23 de maig als Països Baixos i al Regne Unit, la Unió Europea de Radiodifusió (EBU, per les seves sigles en anglès) organitza dimecres vinent, 15 de maig, un debat amb sis dels candidats a presidir la Comissió Europea, des de l’hemicicle del Parlament Europeu a Brussel·les a les 21h00.

El debat s’oferirà en directe amb lliure accés a tots els mitjans de comunicació a través d’EBU i d’Europa per Satèl·lit (EbS), i també serà retransmès per EP Live

Per segona vegada, el Parlament Europeu escollirà el nou president/a de la Comissió Europea, d’acord amb els canvis introduïts pel Tractat de Lisboa (article 17, apartat 7, del TUE). El Consell Europeu –els caps d’Estat i de govern de la UE– proposaran un/a candidat/a al càrrec de president/a de la Comissió Europea tenint en compte els resultats de les eleccions europees del 23 al 26 de maig.

Per ordre de representació, els candidats que participen al debat són: l’alemany Manfred Weber pel Partit Popular Europeu, el neerlandès Frans Timmermans pel Partit Socialista Europeu, el txec Jan Zahradil pel partit de l’Aliança dels Conservadors i Reformistes Europeus, la danesa Margrethe Vestager pel partit de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa, l’alemanya Ska Keller pel Partit Verd Europeu i l’espanyol Nico Cué pel Partit de l’Esquerra Europea.

EBU és l’encarregada de fixar els criteris editorials i normes per participar-hi, que han estat les següents:

  • El candidat/a ha estat nomenat per un dels partits polítics representats al Parlament Europeu;
  • El partit polític europeu té representació en un dels actuals grups parlamentaris a l’Eurocambra;
  • Només hi pot participar un/a candidat/a per grup parlamentari;
  • Hi poden participar només aquells candidats que han estat nomenats abans del 31 de març.

El debat tindrà una durada de 90 minuts, de 21h00 a 22h30, i es dividirà en tres blocs: "Migració i ocupació juvenil", "Canvi climàtic, medi ambient, tributació i competència" i "Comerç internacional, paper de la UE en un món canviant, populisme, dèficit democràtic i rellevància de les institucions". 

L’horari serà el següent:

  • 18h00: Arribada dels candidats;
  • 19h20: Fotografies a l’escenari amb els candidats;
  • 20h00: Obertura de les portes de l’hemicicle;
  • 21h00: Inici del debat;
  • 22h30: Fi del debat; possibles declaracions dels candidats als mitjans de comunicació.

La periodista francesa Emilie Tran Nguyen, de France Télévisions, i el periodista alemany Markus Preiss, d’ARD Germany, moderaran el debat des de l’hemicicle, mentre que la periodista finesa Annastiina Heikkila, d’YLE Finland, gestionarà les contribucions des de les xarxes socials, a través de l’etiqueta #TellEurope

En aquest sentit, un equip s’ocuparà de cobrir en directe els comentaris dels espectadors a través de diverses xarxes socials, sobretot de Twitter, durant tot el debat. Les aportacions i preguntes es podran fer a través de @eudebate i @eurovisiondebate

El debat tindrà lloc majoritàriament en anglès, però també en francès i alemany, i el Parlament Europeu proporcionarà interpretació a 23 llengües oficials.

Per inserir els vídeos del debat, descarrega't el document disponible a l'apartat "Més informació"

La CCMA donarà d’alta tots els usuaris registrats, però es prega que demanin l’accés a comunicacio@ccma.cat