skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
12/12/2020

Premi LUX de cinema: el Parlament Europeu revela les tres finalistes

Druk/Another Round, Corpus Christi i Collective, seleccionades per competir pel Premi LUX, tal com s'ha anunciat en la cerimònia virtual d'aquest dissabte dels Premis del Cinema Europeu.

"Felicitats als equips que hi ha darrere de les tres nominades al Premi del Públic LUX que s'acaben d'anunciar a Berlín! Totes les candidates són fantàstiques i qualsevol de les tres serà una digna vencedora. Són tres llargmetratges molt diferents, però tots d'una qualitat artística excel·lent i porten un missatge social clar que mereix ser escoltat al llarg de tota la Unió Europea i més enllà”, ha expressat aquest dissabte Sabine Verheyen (PPE), presidenta de la comissió d'Educació i Cultura del Parlament Europeu.

Així mateix, ha convidat a tots els espectadors a veure les pel·lícules i a votar. “Volem que les audiències europees siguin part d'aquest premi, especialment ara que el sector s'ha vist tan afectat per la pandèmia. Per al Parlament Europeu, el Premi LUX és una contribució important per a promoure la cultura europea i els valors comuns de la UE, que defineixen la nostra identitat i la nostra manera de viure. La cultura pot arribar als cors i a les ments de la gent d'una manera que la política mai no podrà”, ha afegit Verheyen.

Els espectadors poden votar des del 13 de desembre fins a l'11 d'abril de 2021

Druk/Another Round de Thomas Vinterberg, Corpus Christi de Jan Komasa i Collective d'Alexander Nanau són les tres pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX. Els espectadors europeus poden formar part per primera vegada del jurat i ajudar a determinar la pel·lícula guanyadora mitjançant la qualificació dels llargmetratges a través de la pàgina web luxaward.eu, que es llançarà el 13 de desembre i que admetrà votacions fins a l'11 d'abril de 2021.

Les tres pel·lícules nominades se subtitularan a les 24 llengües oficials de la UE. Es promouran projeccions dels llargmetratges als cinemes de la UE (sempre que la situació sanitària ho permeti) i se'ls donarà suport per incrementar la seva visibilitat en tots els estats membres i el Regne Unit.

A partir de l'1 de març de 2021, els eurodiputats començaran a dipositar els seus vots a través d'una plataforma interna exclusiva per a aquesta finalitat. El guanyador serà anunciat al ple del Parlament Europeu el 28 d'abril de 2021.

Descobrint les pel·lícules

Druk/Another Round – una coproducció danesa-sueca-neerlandesa dirigida per Thomas Vinterberg que narra la història d'un grup de professors d'institut que decideix seguir la teoria inspirada pel psicòleg noruec Finn Skårderud que creu que els éssers humans neixen amb un dèficit del 0,05% d'alcohol a la sang. Aquest grup d'amics decideix experimentar per explicar aquest enigma.

Corpus Christi – una coproducció polonesa-francesa dirigida per Jan Komasa i que explica la història d'un jove de 20 anys que experimenta una crida religiosa mentre està detingut en un centre de menors. A causa dels seus antecedents penals no pot convertir-se en capellà, però acabarà accidentalment fent-se càrrec d'una parròquia local i aportant-hi un nou acostament a la vida i a la religió per a la comunitat local.

Collective – coproducció romanesa-luxemburguesa dirigida per Alexander Nanau, és la fascinant història real dels esforços conjunts de doctors, funcionaris governamentals i, particularment, periodistes de recerca que s'enfronten a la corrupció mentre tracten de descobrir un frau massiu del sector de la salut a Bucarest després d'un incendi al club nocturn Colectiv.

Context

El guanyador del Premi del Públic LUX –concedit conjuntament pel Parlament Europeu i l'Acadèmia del Cinema Europeu i en associació amb la Comissió Europea i la xarxa Europa Cinemas– serà seleccionat pels eurodiputats i l'audiència (cadascun tindrà el 50% de la decisió final).

Les pel·lícules nominades es projectaran a tota la UE durant els LUX Film Days o la Setmana LUX del Públic fins a l'11 d'abril de 2021. A causa de la situació provocada per la COVID-19, les projeccions als cinemes s'han ajornat fins a la primavera.

El premi aspira a promoure la creativitat i la diversitat als cinemes europeus mitjançant el suport a pel·lícules produïdes a Europa, al mateix temps que els ajuda a superar les barreres del llenguatge i la distribució.