skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
15/09/2022

Hongria ja no es pot considerar una democràcia plena, segons el Parlament

•  La situació s’ha deteriorat tant que Hongria s’ha convertit en una «autocràcia electoral»
•  La inacció de la UE ha exacerbat el retrocés; Hongria no ha de rebre fons de recuperació si no compleix les recomanacions de la UE i sentències judicials
•  Si el Consell continua sense avançar en el procediment de l’Article 7, s’estarà vulnerant la legislació sobre estat de dret

L'informe del PE mostra com els esforços deliberats del govern hongarès han conduït a una «autocràcia electoral» ©Attila KISBENEDEK/AFP
L'informe del PE mostra com els esforços deliberats del govern hongarès han conduït a una «autocràcia electoral» ©Attila KISBENEDEK/AFP

El Parlament condemna els «esforços deliberats i sistèmics del govern hongarès» per a soscavar els valors comuns europeus i reclama resultats en el procediment de l’Article 7.

La falta d’una acció decidida per part de la UE ha contribuït, segons els eurodiputats, a l’aparició d’un «règim híbrid d’autocràcia electoral», és a dir un sistema constitucional en el que se celebren eleccions, però que no respecta les normes i estàndards democràtics.

L’informe, aprovat dijous amb 433 vots a favor, 123 en contra i 28 abstencions, usa com a base el que va adoptar la cambra el 2018 i que va suposar l’activació del procediment sota l’Article 7 per avaluar l’evolució en els dotze àmbits que més preocupen els eurodiputats. Així, demostra com els valors recollits a l’Article 2 del Tractat, inclosos la democràcia i els drets fonamentals, han empitjorat en els últims quatre anys pels «esforços deliberats i sistèmics del govern hongarès» i com la situació s’ha agreujat per la inacció de la UE.

Les institucions de la UE han d’actuar i també han de retre comptes

El Parlament lamenta la incapacitat del Consell per a frenar el retrocés democràtic. Els eurodiputats remarquen que l’Article 7(1) no requereix unanimitat entre els estats membres per a identificar un risc clar de violació greu dels valors comuns, ni tampoc comporta emetre recomanacions ni terminis. Assenyalen que continuar endarrerint l’adopció de passos addicionals a l’Article 7 per a protegir els valors de la UE a Hongria suposaria una vulneració del principi de l’estat de dret per part del propi Consell.

El ple insta la Comissió a utilitzar totes les eines a la seva disposició i, en particular, el reglament sobre condicionalitat del pressupost. En un moment en què els valors de la UE estan especialment amenaçats per la guerra de Rússia contra Ucraïna i les accions de Moscou contra la Unió, també demana a la Comissió:

  • No aprovar el pla de recuperació d’Hongria fins que el país compleixi plenament totes les recomanacions del Semestre Europeu i apliqui totes les sentències rellevants del Tribunal de Justícia de la UE i del Tribunal de Drets Humans.
  • Excloure de finançament els programes de cohesió que contribueixin al mal ús dels fons de la UE o a vulneracions de l’estat de dret.
  • Aplicar el Reglament de Disposicions Comunes i el Reglament Financer de manera més rigorosa per a evitar un ús indegut dels fons comunitaris per raons polítiques.

Independència de la judicatura, corrupció i llibertats fonamentals, entre les principals inquietuds del PE

Quatre anys després de l’informe que va donar inici al procediment per a l’Article 7, els eurodiputats continuen preocupats per nombroses qüestions relatives a la democràcia i els drets fonamentals a Hongria. Entre les principals àrees que generen inquietud hi ha el funcionament dels sistemes constitucional i electoral, la independència de la judicatura, la corrupció i els conflictes d’interès i la llibertat d’expressió, inclòs el pluralisme informatiu. La llibertat acadèmica, de religió i d’associació, el dret a la igualtat de tracte, incloent-hi els drets de les persones LGBTIQ, els drets de les minories, així com els dels migrants, sol·licitants d’asil i refugiats, també són àrees problemàtiques.

Declaració de la ponent

Gwendoline Delbos-Corfield (Greens/EFA, França), ponent del Parlament sobre la situació a Hongria, va assenyalar: «Les conclusions d’aquest informe són clares i irrevocables: Hongria no és una democràcia. Era més urgent que mai per al Parlament adoptar aquesta posició, atès el ritme alarmant en què es deteriora l’estat de dret a Hongria. A més de constatar l’estratègia cap a l’autocràcia de Fidesz, la gran majoria d’eurodiputats que dona suport a aquesta posició no té precedents. Això ha de servir de toc d’atenció al Consell i a la Comissió».