skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
11/03/2020

L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Institut Català de les Dones col·laboraran per promoure la paritat de gènere en conferències i debats

L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Institut Català de les Dones col·laboraran per promoure a Catalunya una iniciativa per augmentar la presència de dones expertes com a ponents a conferències i debats.

La vicepresidenta primera del Parlament Europeu, Mairead McGuiness (Irlanda, PPE), va obrir ahir la sessió plenària a Brussel·les fent una declaració amb motiu del Dia Internacional de les Dones: “Per marcar aquest dia, donem total suport a la campanya “No women, no panel”; i que no es participi a cap panell del Parlament Europeu o debats públics on les dones no estiguin representades adequadament”.  

Al març de 2018 l’Oficina del Parlament Europeu a Madrid va posar en marxa la iniciativa #DóndeEstánEllas amb l’objectiu de promoure i visibilitzar la participació d’expertes en l’espai públic, especialment com a ponents en debats, esdeveniments i conferències sobre afers europeus.

La col·laboració entre l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Institut Català de les Dones es basa en la divulgació d’un document de compromís per evitar panells de persones expertes no paritaris o completament masculins (“all-male panels”) i assegurar la participació d’expertes tal com obliga la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes; visibilitzar i celebrar la participació i la contribució de les dones al progrés de la Unió Europea en el seus diferents àmbits; i promoure la creació de “xarxes” d’expertes que facilitin la seva visibilitat.

L’adhesió a la iniciativa #OnSónLesDones compromet a auditar i fer públics els resultats del projecte proporcionant, al tancament de cada curs/any des de la signatura d'aquest Protocol, xifres de participació d’expertes com a oradores o expertes en totes les seves activitats de comunicació, amb l'objectiu de millorar el percentatge cada any. Per altra banda, hi ha un compromís implícit per les signants de promoure a través de la comunicació institucional, web i xarxes socials la campanya per aconseguir més adhesions a la iniciativa. Per facilitar-ho, es pot fer ús del cercador d’expertes de l’ICD.

Des del llançament d’aquesta iniciativa s’hi han sumat més de 100 entitats al manifest, entre les quals hi ha administracions públiques, universitats, mitjans de comunicació, think tanks, associacions i entitats. El Govern de Balears va ser un dels darrers signants, el passat 26 de febrer. Fins la data, a Catalunya només tres entitats formen part de les signants del manifest.

La campanya es divulgarà en català amb l’etiqueta de denúncia #OnSónlesDones, que va popularitzar aquest col·lectiu el juny del 2016 per denunciar la manca de dones en els mitjans de comunicació.