skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
09/05/2022

La Conferència sobre el Futur d’Europa conclou la seva feina

El Dia d’Europa, els presidents del Parlament, la Comissió i el Consell van rebre l’informe final amb propostes per a reformar la UE.

La Conferència sobre el Futur d'Europa conclou la feina després d'un any de col·laboració entre ciutadans i polítics ©EU 2022 – EP
La Conferència sobre el Futur d'Europa conclou la feina després d'un any de col·laboració entre ciutadans i polítics ©EU 2022 – EP

En una cerimònia de clausura a Estrasburg, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola; el president francès, Emmanuel Macron, en representació de la presidència del Consell de la UE, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, van rebre dels corpresidents del Comitè Executiu de la Conferència l’informe sobre el resultat de la seva feina.

Aquest exercici sense precedents, que s'ha allargat durant un any de discussió, debat i col·laboració entre ciutadans i polítics, culmina amb un informe. El document planteja 49 propostes que inclouen objectius concrets i més de 320 mesures a aplicar per les institucions de la UE, agrupades en nou àrees temàtiques: canvi climàtic i medi ambient; salut; una economia més forta, justícia social i ocupació; la UE al món; valors i drets, estat de dret, seguretat; transformació digital; democràcia europea; migració; educació, cultura, joventut i esport.

Les propostes estan basades en recomanacions dels ciutadans que es van reunir als Panells europeus de ciutadans, als Panells nacionals i en les idees recollides a la plataforma digital multilingüe.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va assenyalar: «Els ciutadans, i en especial el jovent, estan al centre de la nostra visió per al futur d’Europa, i han donat forma al resultat de la Conferència. Ens trobem en un moment decisiu per a la integració europea i cap suggeriment per al canvi pot quedar descartat. No hem de tenir por d’utilitzar el poder d’Europa per a millorar la vida de la gent».

El president francès, Emmanuel Macron, va afirmar: «A través de les crisis que hem viscut junts els darrers anys, Europa ha canviat. Hem de continuar aquest desenvolupament i assegurar que la Unió respon a les aspiracions i expectatives expressades pels ciutadans. La Conferència sobre el Futur d’Europa, que clausurem avui, és un exercici únic i sense precedents, una alenada d’aire fresc per al nostre continent. Les seves conclusions constitueixen una font de propostes valuosa que cada institució ha d’examinar en el marc de les seves competències. El Consell tindrà l’oportunitat de manifestar-se en les properes setmanes. En tancar aquest exercici sota presidència francesa, dono les gràcies a les presidències precedents pel seu compromís i cedeixo el seguiment de les conclusions de la Conferència a les presidències txeca i sueca ».

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va dir: «Al llarg del darrer any, a través d’una multitud d’actes i discussions per tota la UE, els panells ciutadans europeus i nacionals, les sessions plenàries, així com els intercanvis a la plataforma digital multilingüe, la Conferència s'ha convertit en un autèntic fòrum obert de debat sobre l’Europa en la que volem viure. Ha donat peu a un intercanvi d’idees transparent, inclusiu i estructurat amb els ciutadans europeus sobre les qüestions que són importants per a ells i el seu futur».

La feina del Parlament Europeu

En una resolució sobre el resultat de la Conferència sobre el Futur d’Europa aprovada el 4 de maig, el Parlament Europeu va saludar i donar suport a les conclusions de la Conferència. Els eurodiputats van reconèixer que les propostes requereixen canviar els tractats i van demanar a la comissió parlamentària d’Afers Constitucionals que presenti iniciatives per a la reforma, un procés que hauria de tenir lloc via una convenció, tal com estableix l’article 48 del Tractat de la UE.

Guy Verhofstadt, en representació del Parlament com a copresident del Comitè Executiu, va afirmar: «Les recomanacions dels ciutadans i les conclusions de la Conferència ens ofereixen un full de ruta per a evitar que la UE es converteixi en irrellevant o que fins i tot desaparegui. Una Europa nova, efectiva i més democràtica és possible. Una Europa sobirana, capaç d’actuar, com esperen els ciutadans. No hi ha temps a perdre. Hem d’honorar el resultat de la Conferència i posar en pràctica les conclusions tan aviat com sigui possible».

Trobareu un resum de les posicions del Parlament i la feina en marxa relacionada amb les propostes del ple de la Conferència en aquesta nota explicativa (en anglès).

Propers passos

Las tres institucions examinaran ara com fer seguiment de les propostes, cadascuna en el marc de les seves competències. A la tardor de 2022 s’organitzarà un acte per a informar als ciutadans sobre com les institucions estan responent a les demandes.

Context

La Conferència sobre el Futur d’Europa ha estat un procés nou i innovador, un exercici de baix a dalt perquè els europeus expressin la seva opinió sobre el que esperen de la Unió Europea. En la Conferència hi han participat ciutadans europeus de diferents orígens geogràfics, sexe, edat, origen socioeconòmic i/o nivell educatiu i el jovent europeu hi ha tingut un paper fonamental.