skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
25/11/2021

Salari mínim europeu: llum verda del PE per a les negociacions amb el Consell

El ple va recolzar dijous l'obertura de negociacions sobre una directiva que garanteixi a tots els treballadors a la UE un salari mínim just i adequat.

  • Un salari mínim que garanteixi un nivell de vida digne.
  • La negociació col·lectiva ha de reforçar-se als països en els quals cobreix a menys del 80% dels treballadors.
  • Respecte de les prerrogatives nacionals i l'autonomia dels agents socials per a la fixació de salaris.

Els eurodiputats van confirmar el mandat negociador acordat en la comissió parlamentària d'Ocupació i Assumptes Socials, amb 443 vots a favor, 192 en contra i 58 abstencions. Les converses amb el Consell poden començar tan aviat com els Estats membres adoptin la seva posició negociadora.

El projecte de directiva sobre el salari mínim pretén establir uns requeriments mínims per garantir un ingrés mínim que doni als treballadors i les seves famílies un nivell de vida digne. Això pot aconseguir-se via la fixació per llei d'un salari mínim o permetent als treballadors negociar els seus salaris amb els ocupadors en sistemes de negociació col·lectiva.

El Parlament també vol reforçar i estendre la cobertura de la negociació col·lectiva obligant als Estats membres on menys del 80% dels treballadors estan coberts per aquesta mena d'acords a prendre mesures per impulsar aquest instrument d'interlocució social.

Antecedents

La decisió de la comissió d’Ocupació d'iniciar negociacions amb el Consell va ser anunciada en l'obertura de la sessió plenària, el dilluns a Estrasburg. Després que més de 71 eurodiputats objectessin a la decisió abans del termini establert (dimarts a mitjanit), el mandat negociador havia de ser sotmès a votació del ple.