skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
19/04/2021

Les pel·lícules nominades al Premi LUX 2021, a la Filmoteca de Catalunya

• Les projeccions, gratuïtes, seran els dijous 6, 13 i 20 de maig.

La Filmoteca de Catalunya acollirà al mes de maig la projecció gratuïta de les pel·lícules finalistes del Premi del Públic LUX 2021 del Parlament Europeu. Els dies 6, 13 i 20 de maig, a les 19:30 hores a la sala Chomón, es projectaran ‘Corpus Christi’, ‘Collective’ i ‘Otra ronda’. Entrades disponibles només a taquilla, màxim dues per persona.

El cicle encetarà el 6 de maig amb la projecció de “Corpus Christi” i una presentació inaugural a càrrec de l’eurodiputada Diana Riba, membre suplent de la comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu, i del director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau.

Les tres sessions són gratuïtes però amb aforament limitat. Ja es pot recollir l’entrada a taquilla, no cal esperar al dia de la projecció.

Un any més, les tres pel·lícules nominades mostren la diversitat del cinema europeu; entre les produccions finalistes hi ha un documental romanès-luxemburguès sobre el periodisme d’investigació i la corrupció en el sector sanitari (‘Collective’, d’Alexander Nanau), un drama polonès-francès que tracta la religió i les dinàmiques de poder (‘Corpus Christi’, dirigida per Jan Komasa) i una comèdia dramàtica danesa-sueca-neerlandesa (‘Otra ronda’, de Thomas Vinterberg) sobre un grup de professors que experimenten amb l’alcohol per intentar millorar les seves vides.

Les tres pel·lícules finalistes han estat un èxit als seus països però també a l’exterior, tant entre el públic com entre la crítica. ‘Another Round’ s'ha endut l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, a més d'una nominació per al seu director. També ha guanyat quatre European Film Awards, i ha triomfat a altres certàmens com els BAFTA britànics, el festival de Sant Sebastià o els premis César francesos. ‘Collective’ s’ha endut diversos premis, com el Premi del Cinema Europeu al millor documental i ha aconseguit dues nominacions als Oscar, a la millor pel·lícula estrangera i al millor documental, sent el primer film romanès que ho aconsegueix. Per la seva banda, ‘Corpus Christi’ va arrasar als premis Àguila del cinema polonès, i va ser reconegut a festivals com la Biennal de Venècia, a més de ser preseleccionada per als Oscar i candidata als César i als Goya.

El públic té la paraula

Per primera vegada, el premi LUX s’atorga conjuntament entre la ciutadania europea i els diputats al Parlament Europeu, repartint-se la puntuació al 50%. La ciutadania pot valorar fins al 23 de maig, les tres pel·lícules a la pàgina web del premi, luxaward.eu, amb una puntuació d’entre una fins a cinc estrelles.

La pel·lícula guanyadora serà anunciada pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, en sessió plenària el 9 de juny, en presència dels directors dels tres films.

A més de ser promogut pel Parlament Europeu, el llargmetratge vencedor serà adaptat per a persones amb problemes visuals i auditius.

Calendari i informació sobre la projecció dels films finalistes

Lloc: Filmoteca de Catalunya (Sala Chomón). Plaça Salvador Seguí, 1-9, Barcelona

Programació

Dijous 6 de maig, 19h30: ‘Corpus Christi’, de Jan Komasa (Polònia i França)

• Visualitza el tràiler i consulta la fitxa de la pel·lícula

Dijous 13 de maig, 19h30: ‘Collective’, d’Alexander Nanau (Romania i Luxemburg)

• Visualitza el tràiler i consulta la fitxa de la pel·lícula

Dijous 20 de maig, 19h30: ‘Otra ronda’, de Thomas Vinterberg (Dinamarca, Suècia i Països Baixos)

• Visualitza el tràiler i consulta la fitxa de la pel·lícula

Premi del Públic LUX

Des del 2007, el Parlament Europeu atorga anualment el Premi LUX de Cinema a pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals. La iniciativa és també una manera de donar visibilitat al cinema europeu, ja que la majoria de les pel·lícules europees només es projecten al país en què han estat produïdes i no solen distribuir-se més enllà de les seves fronteres. Aquest fet resulta encara més sorprenent si es té en compte que, encara que més del 60% de les pel·lícules que s'estrenen a la UE són europees, aquestes suposen únicament un terç del total d'espectadors.

Les pel·lícules que han guanyat el Premi LUX són: 'Auf der anderen Seite', de Fatih Akin (2007); 'Le Silence de Lorna', de Pierre de Jean i Luc Dardenne (2008); 'Welcome', de Philippe Lioret (2009); 'Die Fremde', de Feo Aladag (2010); 'Les neiges du Kilimandjaro', de Robert Guédiguian (2011); 'Io sono Li', d'Andrea Segre (2012), 'The Broken Circle Breakdown', de Felix van Groeningen (2013); 'Ida', de Pawel Pawlikowski (2014); 'Mustang', de Deniz Gamze Ergüven (2015); ‘Toni Erdmann’, de Maren Ade (2016); ‘Sámi Blood’ (2017), d’Amanda Kernell, ’Woman at War’ (2018), de Benedikt Erlingsson, i ‘God Exists, Her Name Is Petrunija’ (2019), de Teona Strugar Mitevska.

Aquesta és la primera edició del nou format del premi, que s’ha rebatejat com Premi del Públic LUX i està organitzat conjuntament pel Parlament Europeu i l’Acadèmia Europea del Cinema, en col·laboració amb la Comissió Europea i la xarxa Europa Cinemas. La cinta guanyadora és seleccionada conjuntament pels eurodiputats i pel públic, cadascun dels quals representa el 50% dels vots.

En el marc del Premi LUX es promou la distribució de les finalistes perquè arribin més enllà de les seves fronteres nacionals. Els títols finalistes seran subtitulats en les 24 llengües oficials de la Unió Europea.