skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
05/05/2022

El Parlament exigeix a Rússia el retorn dels avions robats

• Enduriment de les sancions al sector del transport rus
• Més fons per a la mobilitat militar dins de la UE
• Ajuts al sector turístic pel suport als refugiats ucraïnesos

Els eurodiputats valoren l’ajuda dels operadors de transport i turisme als refugiats ucraïnesos, demanen a Rússia el retorn dels avions robats i a la UE que endureixi les sancions.

En una resolució aprovada dijous a mà alçada, el ple destaca que els operadors de transport europeus estan oferint als ciutadans ucraïnesos transport gratuït en tren, autocar, vaixell o avió. Els eurodiputats emfatitzen que el transport és un mitjà estratègic per tal que la UE brindi solidaritat i suport a Ucraïna i el seu poble.

Destaquen que la guerra a Ucraïna ha passat factura al sector del transport per l’augment dels preus del combustible i la interrupció de les cadenes de subministrament. També assenyalen que les empreses amb vincles amb el mercat rus han de rebre suport mentre reorienten les operacions fora de Rússia.

Transport aeri i marítim

Els eurodiputats expressen preocupació pel greu impacte que la guerra té en el sector aeri, i lamenten que Rússia, en una clara violació de les normes internacionals d’aviació civil, hagi obligat a reinscriure al registre d’aeronaus rus els avions llogats a empreses estrangeres. «No es pot tolerar aquest robatori», afirmen. Aquestes aeronaus han de tornar immediatament als seus legítims propietaris, segons el PE.

La resolució també demana més sancions contra el sector marítim rus i la denegació de l’entrada a ports europeus dels vaixells que hagin atracat a Rússia durant el trajecte a la UE. Finalment, el text planteja prohibir el proveïment de carburant en ports russos a tots aquells bucs que vulguin fer escala en un port de la UE.

Mobilitat militar

Els eurodiputats consideren que la decisió del Consell Europeu de retallar dràsticament els fons per a la mobilitat militar va ser un error que ha debilitat la seguretat europea. D’aquesta manera, demanen a la cambra una solució que augmenti significativament el pressupost per a mobilitat militar en el marc del mecanisme Connectar Europa.

La UE hauria d’ajudar els estats membres a desenvolupar infraestructures de doble ús i interconnexions de transport dins de la UE, però també amb els Balcans Occidentals, Moldàvia, Geòrgia i Ucraïna, afegeixen els eurodiputats, que també advoquen per ampliar la xarxa transeuropea de transport a Ucraïna i Moldàvia.

Ajuts al sector turístic per socórrer Ucraïna

El Parlament insta els països de la UE a donar suport als hotels i serveis de lloguer turístic de la UE que actualment acullen refugiats ucraïnesos. Així mateix, proposa a la Comissió establir un programa financer temporal de la UE per a donar suport a les empreses turístiques que contractin persones que fugen de la guerra.

Finalment, el ple afirma que la pandèmia de la COVID-19 i la guerra actual han demostrat la urgència de crear una Agència europea del turisme i un mecanisme europeu de gestió de crisi que respongui ràpida i adequadament a futures crisis de gran magnitud com pandèmies, guerres, crisis humanitàries o als efectes produïts pel canvi climàtic.