skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
22/03/2023

Les pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2023, a la Filmoteca de Catalunya

• Les projeccions, gratuïtes, seran els dimarts 2, 9, 16, 23 i 30 de maig

La Filmoteca de Catalunya acollirà al mes de maig la projecció gratuïta de les cinc pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2023 del Parlament Europeu. Els dies 2, 9, 16, 23 i 30 de maig, a les 20h00 a la sala Chomón, es projectaran ‘Alcarràs’, ‘Burning Days’, ‘Close’, ‘Will-O’-The-Wisp’ i ‘Triangle Of Sadness’. Entrades disponibles només a taquilla, màxim dues per persona.

El cicle encetarà el 2 de maig amb ‘Alcarràs’, amb presentació a càrrec de la seva directora, Carla Simón (Barcelona, 1986), i diàleg amb el públic després de la projecció amb el productor Tono Folguera i el guionista Arnau Vilaró.

Les cinc sessions són gratuïtes, però amb aforament limitat. Cal recollir l’entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.

En aquesta edició comptarem amb la cinta guanyadora de l’Ós d’Or a la Berlinale, ‘Alcarràs’, de la Carla Simón, també premiada amb cinc Premis Gaudí, entre ells els de millor pel·lícula i millor direcció; així com amb dues cintes reconegudes al Festival de Cannes: ‘Triangle of Sadness’, de Ruben Östlund, guanyadora de la Palma d’Or, i ‘Close’, de Lukas Dhont, guanyadora del Gran Premi del Jurat. Ambdues cintes també van ser candidates als Òscars 2023, a millor pel·lícula, direcció i guió original, i a millor pel·lícula internacional, respectivament. Tanquen el quintet de candidates la cinta turca ‘Burning Days’, d’Emin Alper, reconeguda als European Film Awards i altres festivals europeus, i la comèdia musical portuguesa ‘Will-O’-The-Wisp’, de João Pedro Rodrigues, premiada al Brussels International Film Festival.

El públic té la paraula

El premi LUX s’atorga conjuntament entre la ciutadania europea i els diputats al Parlament Europeu, repartint-se la puntuació al 50%. La ciutadania pot valorar fins al 12 de juny, les cinc pel·lícules a la pàgina web del premi, luxaward.eu, amb una puntuació d’entre una fins a cinc estrelles.

La pel·lícula guanyadora serà anunciada a l'hemicicle a Brussel·les per la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, el 27 de juny, en presència dels directors dels cinc films.

A més de ser promogut pel Parlament Europeu, el llargmetratge vencedor serà adaptat per a persones amb problemes visuals i auditius.

Calendari i informació sobre la projecció dels films finalistes

Lloc: Filmoteca de Catalunya (Sala Chomón). Plaça Salvador Seguí, 1-9, Barcelona

Dimarts 2 de maig, 20h00: ‘Alcarràs’, de Carla Simón (Espanya i Itàlia)

Dimarts 9 de maig, 20h00: ‘Burning Days’, d’Emin Alper  (Turquia, França, Alemanya, Països Baixos, Grècia i Croàcia)

Dimarts 16 de maig, 20h00: ‘Close’, de Lukas Dhont  (Bèlgica, Països Baixos, França)

Dimarts 23 de maig, 20h00: ‘Will-O’-The-Wisp’, de João Pedro Rodrigues (Portugal, França)

Dimarts 30 de maig, 20h00: ‘Triangle of Sadness’, de Ruben Östlund (Suècia, Alemanya, França, Regne Unit, Mèxic, Dinamarca, Grècia, Suïssa, Estats Units, Turquia)

Premi del Públic LUX

Des del 2007, el Parlament Europeu atorga anualment el Premi LUX de Cinema a pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals. La iniciativa és també una manera de donar visibilitat al cinema europeu, ja que la majoria de les pel·lícules europees només es projecten al país en què han estat produïdes i no solen distribuir-se més enllà de les seves fronteres. Aquest fet resulta encara més sorprenent si es té en compte que, encara que més del 60% de les pel·lícules que s'estrenen a la UE són europees, aquestes suposen únicament un terç del total d'espectadors.

Les pel·lícules que han guanyat el Premi LUX són: 'Auf der anderen Seite', de Fatih Akin (2007); 'Le Silence de Lorna', de Pierre de Jean i Luc Dardenne (2008); 'Welcome', de Philippe Lioret (2009); 'Die Fremde', de Feo Aladag (2010); 'Les neiges du Kilimandjaro', de Robert Guédiguian (2011); 'Io sono Li', d'Andrea Segre (2012), 'The Broken Circle Breakdown', de Felix van Groeningen (2013); 'Ida', de Pawel Pawlikowski (2014); 'Mustang', de Deniz Gamze Ergüven (2015); ‘Toni Erdmann’, de Maren Ade (2016); ‘Sámi Blood’, d’Amanda Kernell (2017); ’Woman at War’, de Benedikt Erlingsson (2018); ‘God Exists, Her Name Is Petrunija’, de Teona Strugar Mitevska (2019); Collective’, d’Alexander Nanau (2021); i  ‘Quo Vadis, Aida?’, de Jasmila Žbanić (2022).

El Premi del Públic LUX està organitzat conjuntament pel Parlament Europeu i l’Acadèmia Europea del Cinema, en col·laboració amb la Comissió Europea i la xarxa Europa Cinemas.

En el marc del Premi LUX es promou la distribució de les candidates perquè arribin més enllà de les seves fronteres nacionals. Les cinc pel·lícules seran subtitulades en les 24 llengües oficials de la Unió Europea.