skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
23/06/2022

El projecte “Soc gran, no idiota”, un telèfon per a casos de nens desapareguts i el xef José Andrés guanyen el Premi Ciutadà Europeu 2022

El Parlament Europeu reconeix la tasca de les iniciatives “Soc gran, no idiota” per demanar que es garanteixi l’atenció a la gent gran per part dels bancs, el telèfon 116000 que ofereix orientació i suport en casos de desaparició de menors, i el treball del xef espanyol José Andrés per alimentar als refugiats de la guerra a Ucraïna.

El Parlament Europeu ha atorgat el Premi Ciutadà Europeu 2022 al projecte “Soc gran, no idiota” per a una atenció humana en sucursals bancàries, el telèfon/xat 116000 de la Fundació ANAR per oferir acompanyament psicològic i legal en casos de nens desapareguts, i al xef espanyol José Andrés per la seva labor oferint menjar calent als refugiats de la guerra a Ucraïna. Aquests tres projectes formen part de les 30 iniciatives que han estat guardonades en total en els 27 Estats membres.

El jurat espanyol ha estat integrat pels eurodiputats espanyols Leopoldo López (PPE), Jonás Fernández (S&D) i Jordi Cañas (RE), la representant del Moviment Europeu Guiomar Gutiérrez i Alberto Durán, membre de l'ONCE. El Parlament porta atorgant aquest premi de manera anual des de 2008.

“Soc gran, no idiota”

Carlos San Juan és l’autor del projecte “Soc gran, no idiota” que demana una atenció humana per a aquells que no tenen accés als bancs per culpa del canvi digital. La seva petició, secundada per 647.950 persones, es va convertir en un vertader moviment social, recollint el suport de tots els segments de la societat. La petició va desembocar en un nou protocol per part de les entitats bancàries per a garantir l’atenció a la gent gran.

Telèfon i xat per a casos de nens desapareguts

El telèfon 116000 és una iniciativa de la Fundació ANAR a través de la qual un equip de psicòlegs, treballadors socials i advocats atenen totes les peticions d’ajuda relacionades amb la desaparició d’un menor d’edat (fugides, raptes, segrestos, pèrdues...). El propòsit d’aquest projecte és ajudar els nens i adolescents, i els seus familiars, proporcionant-los orientació, suport i acompanyament en cas de desaparició.

José Andrés, el xef que alimenta els refugiats de la guerra a Ucraïna

El cuiner espanyol José Andrés també ha estat reconegut amb un dels 30 guardons del Premi Ciutadà Europeu 2022, en aquest cas gràcies a la candidatura a Polònia en relació a la seva labor i la de la seva organització World Central Kitchen per alimentar als refugiats de la guerra a Ucraïna. El xef va viatjar tan sols unes hores després de l'inici de la guerra a la frontera entre Ucraïna i Polònia per oferir menjar calent a la població que fugia del conflicte. Des de llavors, ha preparat milers de menjars per als refugiats que arribaven diàriament a la frontera i s'ha desplaçat fins i tot a zones de l'interior d'Ucraïna per alimentar les persones desfavorides.

Context

El Premi Ciutadà és un guardó que s’atorga a “persones o organitzacions excepcionals que lluitin pels valors europeus, promoguin la integració entre ciutadans i estats membres o facilitin la cooperació transnacional al si de la Unió, i a aquells que dia a dia intenten promoure els valors de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE”.

Qualsevol ciutadà, associació o eurodiputat pot presentar una candidatura al Premi Ciutadà Europeu del Parlament Europeu.