skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
03/05/2021

El cos consular llatinoamericà a Barcelona es reuneix amb el co-president d’EuroLat per part del Parlament Europeu

Amb motiu dels actes commemoratius del Dia d’Europa, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i Casa Amèrica Catalunya ha convocat avui, dilluns 3 de maig, a la seu de les institucions europees a Barcelona una trobada entre el cos consular llatinoamericà i el copresident de l’Assemblea Parlamentària Euro-Llatinoamericana (EuroLat) per part del Parlament Europeu, Javi López.

El co-president d’EuroLat, Javi López, ha destacat durant la trobada: "La pandèmia ha tingut un impacte brutal a Amèrica Llatina i el Carib. La regió acumula el 30% del total de morts, el PIB ha caigut un 8% i 22 milions de persones s'han anat a la pobresa. Cal fer una crida a millorar la nostra cooperació biregional per a avançar en la lluita per la pandèmia i en la resta de reptes conjunts com la recuperació econòmica, el canvi climàtic, les desigualtats o la seguretat”.

“Per això és necessari impulsar una cooperació estratègica entre ambdues regions, reactivant el diàleg polític al més alt nivell especialment a través de les cimeres UE-CELAC entre Caps d'Estat i de Govern, proveir el necessari suport econòmic a la regió, i ajudar en la distribució d'una vacuna que ha de ser tractada com un bé públic global”, ha conclòs l’eurodiputat.

Creada el 2006, EuroLat és la institució parlamentària de l’Associació Estratègica Birregional, establerta el 1999 en el marc de les cimeres UE-ALC, entre la Unió Europea, Amèrica Llatina i el Carib. EuroLat adopta i presenta resolucions i recomanacions a diverses organitzacions, institucions i grups ministerials responsables del desenvolupament de l’Associació Estratègica Birregional.

L'Assemblea té una composició paritària de 150 membres i està integrada per un nombre igual de parlamentaris: de Parlament Europeu (75), per una banda, i del component llatinoamericà (75), amb representació dels Parlaments llatinoamericans d'integració (Parlatino, Parlandino, Parlacen i Parlasur) i de les Comissions parlamentàries mixtes Mèxic i Xile, de l'altra. L’assemblea EuroLat està regulada per un reglament específic.

Representants de les 17 legacions a Barcelona dels 23 països de Llatinoamèrica i el Carib han estat convidats a la trobada. També hi ha participat la tinent d’alcaldia de l’Agenda 2030 i transformació digital de l’Ajuntament de Barcelona, Sra. Laia Bonet, amb una intervenció centrada en “Barcelona: cap a un sistema de relacions de cooperació reforçada amb Amèrica Llatina”.

De dilluns 3 a dijous 6 de maig, les comissions parlamentàries permanents d’Eurolat es reuneixen a Brussel·les i a distància. La trobada serà clausurada dijous amb la reunió de la Taula Directiva, encapçalada pels copresidents Javi López (S&D, Espanya) i Óscar Darío Pérez Pineda (Parlament Andí, Colòmbia).