skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
07/07/2022

Taxonomia: el Parlament accepta incloure el gas i l'energia nuclear

• 278 eurodiputats van votar a favor de l'objecció, 328 en contra i 33 es van abstenir
• Si el Consell tampoc s'hi oposa, l'acte delegat de taxonomia entrarà en vigor l'1 de gener de 2023

El Parlament ha desestimat una moció contra la inclusió de l'energia nuclear i el gas com a activitats econòmiques mediambientalment sostenibles.

El Parlament Europeu no s'ha oposat a l'acte delegat de taxonomia de la Comissió, que inclou —amb certes condicions— algunes activitats relaciondes amb l'energia nuclear i el gas al llistat d'activitats econòmiques mediambientalment sostenibles a les quals s'aplica la coneguda com a «taxonomia de la UE».

La Comissió considera que la inversió privada en gas i energia nuclear té un paper en la transició ecològica, per la qual cosa ha proposat que determinades activitats relacionades amb el gas fòssil i l'energia nuclear es considerin activitats de transició que contribueixin a mitigar el canvi climàtic. La inclusió d'aquestes activitats està limitada en el temps i ha de complir uns requisits específics en condicions de transparència. 

278 eurodiputats van votar a favor de l'objecció, 328 en contra i 33 es van abstenir. Calia una majoria absoluta de 353 diputats per a vetar la proposta de la Comissió. Si l'11 de juliol el Consell tampoc ha formulat objecció a la proposta, l'acte delegat sobre taxonomia entrarà en vigor i serà d'aplicació a partir de l'1 de gener de 2023.

Context

El Reglament sobre taxonomia s'emmarca en el pla d'acció de la Comissió per a finançar el creixement sostenible, i té per objectiu impulsar la inversió verda i evitar el rentat d'imatge ecològic de les empreses («greenwashing» en anglès).