skip to content
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
24/11/2021

Unió de la Salut: medicaments més barats i accessibles

El PE va presentar dimecres propostes per aconseguir medicaments més accessibles i assequibles, augmentar la transparència en els preus i promoure la contractació pública conjunta a la UE.

  • El PE demana una política farmacèutica centrada en el pacient.
  • Mesures per evitar l'escassetat de medicaments, assegurar el subministrament i garantir medicaments sostenibles.
  • Suport per a una indústria farmacèutica europea transparent, competitiva i innovadora.

El projecte d'informe, que constitueix la contribució de la Cambra al pla de la Comissió per revisar la legislació farmacèutica de la UE el 2022, va tirar endavant amb 527 vots a favor, 92 en contra i 70 abstencions.

Les recomanacions clau inclouen abordar les causes principals darrere de la falta de medicaments, garantir l'accés dels pacients a tractaments farmacològics segurs, assequibles i efectius, augmentar la transparència en els preus i el finançament públic de la recerca, i potenciar la producció europea de medicines i la gestió de subministraments. Trobarà més informació sobre aspectes específics recollits en el text en aquest enllaç.

Durant el debat en el ple del dilluns, els eurodiputats van assenyalar la importància de la col·laboració estreta a nivell europeu combinada amb sistemes nacionals de salut més sostenibles i forts com una de les lliçons fonamentals apreses durant la pandèmia. La Unió ha de lluitar per restablir la independència del seu subministrament farmacèutic i reforçar l'associació públicoprivada. La gran majoria dels eurodiputats van demanar un marc legislatiu actualitzat i sòlid, que garanteixi la seguretat i efectivitat dels productes farmacològics, un sistema de preus just i transparent, i assegurar que la indústria compleix els seus compromisos ambientals.

Declaració de la ponent

Dolors Montserrat (PPE, Espanya) va assenyalar: «L'informe millora l'estratègia farmacèutica en vista de la pròxima revisió de la legislació farmacèutica de la Unió, posant als pacients al centre de les polítiques sanitàries. Hem d'abordar amb fermesa les necessitats mèdiques insatisfetes i facilitar l'accés als medicaments, alhora que treballem per fer els nostres sistemes nacionals de salut més sostenibles. Així mateix, s'ha de reforçar l'associació públicoprivada per aconseguir una indústria farmacèutica estratègicament autònoma i resistent, avalada per un sistema d'incentius efectiu i regida per un sistema de regulació estable, actualitzat i centrat en la seguretat».

Pròxims passos

La Comissió planeja presentar una actualització de la legislació farmacèutica de la UE a la fi de 2022.

Context

El 25 de novembre de 2020, la Comissió va adoptar l'estratègia farmacèutica per a Europa, una important iniciativa sota la Unió Europea de la Salut. El seu objectiu és dotar a la política farmacèutica d'una visió a llarg termini per assegurar la seva sostenibilitat i resistència davant possibles crisis, i reforçar la posició de la Unió com a líder global al mateix temps que garanteix l'accés a medicaments assequibles per als pacients.