skip to content
 
 
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
Inauguració de l'Oficina a Barcelona el 14/03/2002
 
20/04/2021

Dimarts 20 d’abril, 17h00: Diàleg “Reduir la contaminació atmosfèrica a la Unió Europea”

Amb motiu de la recent aprovació de l’informe sobre l’aplicació de les directives sobre la qualitat de l’aire ambient, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona organitza un diàleg amb el ponent del text, l’eurodiputat Javi López (S&D), el director general de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica, Ismael Aznar, i l’assessora d’ECODES Cristina Monge. Modera la periodista Milagros Pérez Oliva. La trobada -en castellà- es podrà seguir per streaming a youtube.com/parlamenteuropeu.

El 24 de març el Parlament Europeu ratificava l’informe d’iniciativa sobre l’aplicació de les directives sobre la qualitat de l’aire ambient (directiva 2004/107/CE i directiva 2008/50/CE (2020/209). El text, aprovat amb 425 vots a favor, 109 en contra i 153 abstencions, reclama una aplicació més estricta de la legislació europea sobre qualitat de l'aire i fixar noves restriccions a substàncies ara no regulades però que afecten la salut.

L'avaluació de la Comissió Europea sobre l'aplicació de les directives de qualitat de l'aire va concloure que han estat parcialment efectives per aconseguir els seus objectius globals de reduir la pol·lució i mitigar els seus efectes adversos, però que els estàndards sobre qualitat de l'aire continuen sent infringits, amb conseqüències importants per a la salut humana i el medi ambient. L’executiu comunitari va anunciar que presentarà al maig un pla de contaminació zero per a l'aigua, l'aire i el sòl, com a part del Pacte Verd Europeu (Green Deal).

El dimarts 20 d’abril, de 17h00 a 18h15, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona organitza el diàleg “Reduir la contaminació atmosfèrica a la Unió Europea” amb el ponent de l’informe sobre l’aplicació de les directives sobre la qualitat de l’aire ambient, Javi López, el director general de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica, Ismael Aznar, i l’assessora d’ECODES Cristina Monge, que moderarà la periodista Milagros Pérez Oliva. El diàleg telemàtic es podrà seguir a youtube.com/parlamenteuropeu i l’audiència podrà presentar les seves preguntes a través del xat de YouTube.

Debat al ple del 24 de març de 2021

En la seva intervenció en sessió plenària, el ponent de l’informe, l’eurodiputat Javi López (S&D), membre de la comissió de Medi Ambient i Salut Pública, va destacar: “La contaminació de l'aire provoca 400.000 morts prematures a l'any -malalties cardiovasculars, pulmonars, càncer de pulmó- i, a més, acaba afectant els grups més vulnerables: els nens, la gent gran, les persones amb menor renda, amb menor poder adquisitiu. Perquè si la qualitat de l'aire està vinculada intrínsecament a la salut pública, també està travessada per la desigualtat. I no només són ells els afectats. També acaba afectant els nostres ecosistemes, la biodiversitat, la salut vegetal. Per això reclamem, des del Parlament Europeu, adoptar polítiques ambicioses per garantir un aire net per als ciutadans europeus”.

Pot recuperar el vídeo del debat del 24/03/2021 aquí i la transcripció aquí.