skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
09/04/2021

La plataforma ciutadana de la Conferència sobre el Futur d’Europa es presentarà el 19 d’abril

En una reunió aquest dimecres, el Consell Executiu de la Conferència sobre el Futur d’Europa ha continuat amb les preparacions per a l’inici de la Conferència.

El Consell Executiu ha donat suport a la plataforma digital multilingüe que permetrà als ciutadans de la UE participar a la Conferència. També ha acordat els mètodes de treball i ha avançat en les preparacions per a l’acte inaugural el Dia d’Europa (9 de maig).

Un debat obert, inclusiu, participatiu i democràtic.

A partir del 19 d’abril, gràcies a aquesta nova plataforma digital multilingüe, ciutadans de tot Europa tindran la possibilitat d’aportar les seves opinions sobre qualsevol tema que considerin important per al futur de la UE. Això permetrà que els ciutadans, per primera vegada a nivell de la UE, proposin idees, comentin idees d’altres persones i organitzin i participin en actes. La plataforma serà el nucli central de la Conferència, un lloc on totes les aportacions a la Conferència serà recollides i compartides, incloent-hi els actes descentralitzats, els panells ciutadans europeus i els plens de la Conferència.

Un mecanisme especialitzat de feedback afegirà i analitzarà els punts clau que s’hagin debatut per tal que es puguin tenir en compte als panells ciutadans europeus i als plens de la Conferència. La plataforma també oferirà informació sobre l’estructura i la feina de la Conferència, així com recursos per als organitzadors d’esdeveniments, incloent-hi un llistat dels actes principals a través dels quals podran promocionar les seves iniciatives a nivell local, regional, nacional i europeu. Els ciutadans hi podran cercar fàcilment els esdeveniments als quals els agradaria participar gràcies a un mapa d’actes.

Després de la reunió, els co-presidents del Comitè Executiu han afirmat el següent:

Per part del Parlament Europeu, Guy Verhofstadt (RE, BE), ha dit: “Necessitem que aquest debat sigui tan animat com sigui possible, i en temps de Covid això significa experimentar amb les plataformes digitals tant com puguem. Amb aquesta plataforma oferim les eines per a donar a tothom l’oportunitat d’involucrar-se activament en aquest debat i volem assegurar-nos que aquestes idees alimentin l’anàlisi i les conclusions de la Conferència. És el seu futur, així que és la seva Conferència”.

La secretària d’Estat per a Afers de la UE de Portugal, Ana Paula Zacarias, en representació de la presidència del Consell de la UE, ha comentat que “la plataforma digital acostarà els europeus a l’espai públic. Els permetrà expressar les seves preocupacions, compartir els seus somnis i expectatives, així com entaular conversa amb els seus representants. La Unió necessita el poder del suport dels ciutadans per ser més forta. Aquest és un moment decisiu i això ens permetrà debatre sobre diferents punts de vista de manera franca i sense tabús”.

La vicepresidenta de la Comissió per a la Democràcia i la Demografia, Dubravka Šuica, ha afirmat: “La presentació de la plataforma digital en un termini de deu dies proveirà un espai únic perquè els nostres ciutadans puguin debatre i conversar per tot Europa. Permetrà a la gent compartir les seves idees, preocupacions, esperances i somnis en totes les llengües oficials de la UE. L’interès està creixent i estic desitjant veure’n el resultat”.

El hashtag oficial de la Conferència, #ElFuturEsTeu, és una invitació als ciutadans de la UE a contribuir i definir el futur de la UE: “El futur és a les teves mans”.

Acte inaugural el Dia d’Europa

Addicionalment, el Comitè Executiu ha fet progressos en la preparació de l’acte inaugural de la Conferència el Dia d’Europa (9 de maig), sempre que les condicions de salut ho permetin. També s’han adoptat els mètodes de treball del propi Comitè i s’ha mantingut un primer debat sobre l’esborrany de les regles per a la composició i la feina de les sessions plenàries de la Conferència.

Propers passos

El Comitè Executiu es reunirà d’aquí a dues setmanes per finalitzar els debats sobre les regles de procediment, així com per abordar altres prerequisits per a l’organització de la Conferència.