skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
23/01/2018

Eleccions europees 2019: els eurodiputats obren camí a una circumscripció paneuropea post-Brexit

La comissió d’Afers Constitucionals del Parlament Europeu ha aprovat la nova distribució d’escons post-Brexit, amb una reducció del nombre d’eurodiputats del Parlament de 751 a 705. Espanya en guanyaria 5 i passaria dels 54 als 59 i és un dels 14 Estats membres que ampliaran la seva representació a l’Eurocambra.

A més de reduir el nombre de representants escollits, la proposta de redistribució d’escons aprovada avui per la comissió d'Afers Constitucional, també situa en una reserva 46 dels 73 escons del Regne Unit que el Brexit deixaria lliures.

Els 46 escons de la reserva es podrien assignar a nous països que s’adhereixin a la UE i/o a llistes electorals paneuropees. Els altres 27 escons fins ara britànics es redistribuiran entre els 14 països de la UE que actualment estan infrarepresentats.

Llistes electorals paneuropees

La comissió parlamentària ha acordat que el nombre d’eurodiputats escollits d’una circumscripció electoral europea en un futur hauria de coincidir amb el nombre de països de la UE, tan bon punt ho permeti la finalització de la reforma actual de la llei electoral de la UE. Setze escons es posarien en "reserva" en cas de futures ampliacions.

La introducció d'aquesta circumscripció transnacional reforçaria el sentit de la ciutadania de la UE i el caràcter europeu de les eleccions al Parlament, diuen els eurodiputats.

No obstant això, completar la llei electoral requereix una decisió unànime dels ministres del Consell de la UE i la ratificació per part de tots els Estats membres.

Nova assignació d’escons entre els 27 estats membres

Els 27 escons britànics restants es repartiran entre els 14 països de la UE que estan infrarepresentats, per eliminar les desigualtats actuals en la seva representació a la Cambra, considera la comissió parlamentària.

Taula amb la redistribució d’escons entre els 27 Estats membres (en anglès)

Els diputats també recalquen que aquesta distribució només s'aplicaria si el Regne Unit surt de la UE. En cas contrari, els acords actuals es mantindrien.

La proposta per a una decisió del Consell Europeu s’ha aprovat avui dimarts per 21 vots a favor, 4 en contra i 0 abstencions.

Brexit i Irlanda del Nord

Tot i que el Brexit portarà a Irlanda del Nord fora de la UE, els eurodiputats asseguren que els ciutadans d'Irlanda del Nord, sota l'Acord de Divendres Sant, també tenen un dret inherent a la ciutadania irlandesa i, per tant, a la de la UE. D

Declaracions

La ponent, Danuta Hübner (PPE, Polònia), ha dit que "un dels principals reptes d'aquest informe era sobre com tractar el llegat del Brexit. Hem sentit la necessitat de respondre al fet que un gran Estat membre marxa i hem entès la importància d'un Parlament Europeu més petit, que pot continuar treballant pel bé dels ciutadans de la UE. Esperem que la nova composició del Parlament revitalitzi la participació dels ciutadans en el procés democràtic europeu".

El coponent Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal) ha dit que "és un dia molt important per a la democràcia europea. Aquesta proposta és bona: assegura una representació equitativa dels ciutadans, proposa una solució política raonable i viable".

Propers passos

Tan bon punt el Parlament Europeu aprovi aquesta iniciativa legislativa en sessió plenària, se sotmetrà a la decisió del Consell Europeu (Caps d'Estat o de governs de la UE), que haurà d’adoptar una posició unànime, i després tornarà al Parlament per obtenir un vot sí/no definitiu. La votació en sessió plenària està prevista per a la sessió de febrer a Estrasburg.

Idees bàsiques

Segons l'apartat 2 de l'article 14 del Tractat de la Unió Europea, el nombre de diputats al Parlament Europeu no pot superar els 750, més el president. També preveu que la representació sigui "proporcionalitat decreixent", amb un llindar mínim de 6 representants per estat membre, i que a cap Estat membre se li pot assignar més de 96 escons. En termes simplificats, la "proporcionalitat decreixent" hauria de complir dos requisits:

  1. Cap Estat més petit rebrà més escons que un Estat més gran
  2. La proporció de població/escó augmentarà a mesura que augmenti la població, abans d'arrodonir a nombres sencers.