skip to content
 
 
 

Aktiviteter

 .
 .
Medverkande i panelsamtalet
Är Europas säkerhet och demokrati hotad? Är respekten för de mänskliga rättigheterna i vår omgivning på väg att nedmonteras? Är EU en ekonomisk stormakt med oproportionerligt litet utrikes- och säkerhetspolitiskt inflytande och vad ska vi i så fall göra åt det?
Medverkande
Digital samtal för dig i nätverket Tillsammans i Europa torsdagen den 5 november.
Ledamöter som medverkar i paneldebatten
Digitalt panelsamtal den 28 september kl.10.30-12.00 om EU:s klimatlag.
Ledamöter som medverkar i paneldebatten
Digitalt panelsamtal 10 september kl. 12.00 inför att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller sitt årliga tal om ”tillståndet i unionen”.
vägskäl
Digitalt samtal för medlemmar i nätverket "Tillsammans i Europa" den 10 september inför EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens tal om ”tillståndet i unionen”.
Inspirationstavla
Europaparlamentet erbjuder delfinansiering av projekt riktade mot ungdomar och civilsamhället med syfte att öka engagemanget i den europeiska demokratin. Aktörer från civilsamhället kan ansöka. Sista ansökningsdatum är den 30 september.
EPAS-logga.
Europaparlamentets förbindelsekontor i Stockholm kommer inom kort att publicera en upphandling för att genomföra och administrera Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram i Sverige. När upphandlingen är publicerad kommer du att hitta en  länk till alla upphandlingsdokument på denna sida.
Almedalen 2020
Eftersom Almedalsveckan inte blir av i år erbjuder vi ett fullspäckat digitalt program med ledamöterna måndagen den 22 juni. 
Photo: Kristian Pohl/The Government Offices of Sweden
Hur ser europeisk solidaritet ut i coronatider? Vad gör EU? Dessa och många andra frågor kommer EU-minister Hans Dahlgren att besvara i en webbsänd frågestund fredagen den 8 maj, där elever från Europaparlamentets Ambassadörsskolor medverkar.
Halland och Småland
Europaparlamentet: att lära sig maximera engagemanget är viktigt för att påverka samhället – välkommen att delta i ett digitalt inspirationsmöte och utbildning om sociala medier den 27 maj.
Europadagen 2020
På Europadagen den 9 maj uppmärksammar hela Europa freden och sammanhållningen i Europa. I år överskuggas firandet av den pågående coronakrisen. För att bekämpa smittan och klara pandemins ekonomiska konsekvenser måste vi hjälpas åt. Därför vill vi under Europadagen lyfta fram EU:s gemensamma arbete med ekonomin, arbetsmarknaden, den sociala sammanhållningen och demokratin.
Lund 5 mars
Europaparlamentet: att lära sig maximera engagemanget är viktigt för att påverka samhället – välkommen på inspirationsmöte och utbildning om sociala medier i Lund den 5 mars.
sällsynta sjukdomar
Idag lever ungefär 30 miljoner människor i EU med en sällsynt sjukdom. Hur kan vi skapa rätt förutsättningar för att dessa människor tidigt ska kunna få rätt diagnos, lämplig behandling och högkvalitativ vård? Välkommen till ett panelsamtal i Europahuset den 6 mars om sällsynta sjukdomar och EU:s betydelse i denna fråga.
Banner - tillsammansieuropa.eu
Europaparlamentet: att lära sig maximera engagemanget är viktigt för att påverka samhället – välkommen på inspirationsmöte och utbildning om sociala medier i Göteborg den 20 februari.
Alice Bah Kuhnke, Evin Incir & Arba Kokalari
Hur sätter vi stopp för mäns våld mot kvinnor? Hur kan kvinnor påverka klimat- och miljöpolitiken? Hur går det i övrigt med arbetet med FN:s Pekingplattform och hur kan EU bidra? Välkommen till Citykonferensen i Stockholm den 6 mars på ett panelsamtal om dessa frågor. 
Vindkraftverk
Svarar investeringarna i den gröna given upp mot klimatmålen? Vad får klimatomställningen för konsekvenser för svenska samhällsaktörer? Hur ser vi till att resten av världen också minskar sina utsläpp? Välkommen till Europahuset i Stockholm den 24 januari på ett panelsamtal om den gröna given.
Seminarium om EU:s långtidsbudget
Klimatomställning, jobb, forskning och utveckling...hur ska EU:s budget användas för att uppfylla medborgarnas förväntningar? Panelsamtal i Europahuset i Stockholm den 13 december.
Seminarium om kombidirektivet
Välkommen till Europahuset i Stockholm den 6 december på ett panelsamtal om översynen av EU:s regler för kombinerade transporter. 
FN:s barnkonvention firar 30 år
Den 20 november arrangerar Europaparlamentet en högnivåkonferens i Bryssel för att uppmärksamma att barnkonventionen fyller 30 år.
Plattformsekonomi
Välkommen till Europahuset den 22 november då vi diskuterar hur plattformsekonomin påverkar konsumentskydd, hållbar konkurrens, media och arbetsrätt.
Hadar Cars, Mona Sahlin, Per Gahrton
För 25 år sedan, den 13 november 1994, röstade Sverige ja till ett EU-medlemskap. Vilka var drivkrafterna, visionerna och farhågorna då? Och hur blev det sen?
Stilleståndsdagen
Seminariet är fulltecknat! Vi kommer att spela in seminariet och lägga upp det på vår webbplats i efterhand:  https://www.europarl.europa.eu/sweden/sv/aktuellt/play-fran-europahuset.html
Paneldeltagare
Välkommen på panelsamtal i Europahuset i Stockholm den 23 september. Medverkar gör bland andra EU-minister Hans Dahlgren, Europaparlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Evin Incir (S) samt Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.
Europahuset i Almedalen
För nioende året i rad flyttar Europahuset i Stockholm till politikerveckan i Almedalen. 
Europadagen 2019
Inför EU-valet den 26 maj är årets Europadag ett tillfälle att diskutera vilket Europa du vill ha i framtiden och en dag att uppmärksamma freden och sammanhållningen i Europa.
Översättning
Europaparlamentets generaldirektorat för översättning (GD TRAD) har offentliggjort en ny anbudsinbjudan för översättningstjänster. Sista datum för inlämning av anbud är den 16 april 2019.
Kvinnor i politiken
Hur ser kvinnors politiska makt och inflytande ut idag - i Sverige och i Europa? Vad kan göras för att öka kvinnors politiska deltagande och inflytande? Välkommen på ett panelsamtal i Europahuset i Stockholm på Internationella kvinnodagen, den 8 mars.
Soluppgång
Frågan om EU bör slopa de årliga tidsomställningarna har väckt stort intresse. Ska vi ha en permanent tid eller fortsätta att ställa om klockan två gånger om året? Vad är nyttan och vilka nackdelar finns? Välkommen på ett panelsamtal i Europahuset i Stockholm den 4 februari.
EPAS-lärare på resa till Bryssel
Ett utbildningsprogram om europeisk parlamentarisk demokrati för lärare och elever på högstadium och gymnasium.
Klara och Christopher gör praktik på Europaparlamentet i Stockholm
En del kallar veckan ”Black Week”, andra kallar den för plenarvecka. Utöver plenardebatter om mediefrihet och konsumenträttigheter bjuder vi på flera intressanta panelsamtal. Kolla in våra erbjudanden!
Årets nyhetsbrev listas.
Medverkande i panelsamtalet
Är Europas säkerhet och demokrati hotad? Är respekten för de mänskliga rättigheterna i vår omgivning på väg att nedmonteras? Är EU en ekonomisk stormakt med oproportionerligt litet utrikes- och säkerhetspolitiskt inflytande och vad ska vi i så fall göra åt det?
Sara Skyttedal, Fredrick Federley, Jytte Guteland och Alice Bah Kuhnke
Lagstiftningsmaskineriet tuggar på och nu när vi har bockat av klimatlagen, långtidsbudgeten och skydd av rättsstatsprincipen är det dags att söka EU-gemensamma lösningar för ekonomin, asylpolitiken och terrorismbekämpning. Samtidigt följer vi SVT-serien Bryssel calling.
Medverkande i panelsamtalet
Imorgon börjar SVT-serien Bryssel calling, som tar oss bakom kulisserna i Europaparlamentet. Veckan bjuder även på ett smörgåsbord av intressanta debatter om migration, långtidsbudgeten, rättsstatsprincipen, gröna given och presidentvalet i USA.
Opinionsundersökning
Förhandlingarna fortsätter om EU:s långtidsbudget, återhämtningsfonden samt kopplingen mellan EU-medel och respekten för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi reder ut hur förslagen hänger samman och varför förhandlingarna går trögt.
Medverkande
Digital samtal för dig i nätverket Tillsammans i Europa torsdagen den 5 november.
Europaparlamentet och rådets förhandlingar om långtidsbudgeten för 2021-2027 går trögt. Var är det egentligen skon klämmer? Välkommen till digitalt presseminarium 29 oktober.
Glad Halloween!
Den här veckan ägnar sig ledamöterna i Europaparlamentet åt utskottsarbete. Vad ska budgeten för 2021 gå till? Hur kan EU hjälpa flyktingarna på Lesbos? Vad har Polska Wódka och Panjin Da Mi (Panjin-ris) gemensamt? Och varför gästar Margot Wallström Europaparlamentet?
Robot
Europaparlamentet håller i veckan i sin andra plenarsession för oktober. På grund utökad smittspridning av covid-19 i Belgien och Frankrike har ledamöterna ombetts att delta digitalt. På agendan står passande nog två digitala ärenden om den globala online-miljön och artificiell intelligens. Vi kommer också att få veta vem som blir årets Sacharovpristagare, vilka frågor EU ska prioritera under 2021 samt framtidens jordbrukspolitik.
Mynt, 1 Euro
Varför bröt budgetförhandlingarna samman? Vad står på spel när förhandlingarna om rättsstatsprincipen inleds? Vem ska få Sacharovpriset och vad ska EU:s hälsoprogram fokusera på?
Europaparlamentariker Jytte Guteland (S, Soc&Dem)
Behövs 55 % eller 60 % utsläppsminskningar till 2030 för att rädda klimatet? Hur försvarar vi rättsstatens principer bäst? Får de nominerade kommissionärskandidaterna godkänt? Det är några av ämnena på agendan när Europaparlamentet denna vecka sammanträder i plenum.
Miljö
Den här veckan diskuterar vi EU:s nya klimatlag, inför en avgörande omröstning i Europaparlamentet nästa vecka. Utöver det frågar skolelever ut EU-politiker och Europaparlamentarikerna frågar ut kommissionärskandidater.
Innifrån kammaren
Hur mycket ska kommersiella företag få dra nytta av algoritmer för att skräddarsy sin reklam online? Hur hotar anpassade sökfilter användares rätt till information? Digital pressbriefing 16 oktober
© CAP Images /European Union-EP
Svarar investeringarna i den gröna given upp mot klimatmålen? Bör koldioxidutsläppen minska med 50, 55 eller 60 % till 2030? Hur ser vi till att resten av världen också minskar sina utsläpp? Välkommen till ett digitalt seminarium den 1 oktober där ni får följa hela lagstiftningsprocessen via talare från EU-kommissionen, Europarlamentet och svenska regeringens förhandlare i ministerrådet.
Ledamöter som medverkar i paneldebatten
Digitalt panelsamtal den 28 september kl.10.30-12.00 om EU:s klimatlag.
Sjukvårdspersonal
Omröstning om en ny klimatlag, tuffa budgetförhandlingar och förberedelser inför årets största debatt om tillståndet i EU. Här kommer veckans höjdpunkter i Europaparlamentet, som du inte vill missa.
Paneldebatt om långtidsbudgeten
Flera av de seminarier vi har arrangerat i Europahuset finns att se på SVT Play och SVT Forum på webben.
Här kan du följa alla streamade aktiviteter från Europahuset i Stockholm:
Ledamöter som medverkar i paneldebatten
Digitalt panelsamtal 10 september kl. 12.00 inför att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller sitt årliga tal om ”tillståndet i unionen”.
Ledamöter som medverkar den 10 september
Sommaren lider mot sitt slut och en fullspäckad höst väntar i Europaparlamentet. Pricka redan nu in 10 och 16 september i din kalender.
vägskäl
Digitalt samtal för medlemmar i nätverket "Tillsammans i Europa" den 10 september inför EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens tal om ”tillståndet i unionen”.
Inspirationstavla
Europaparlamentet erbjuder delfinansiering av projekt riktade mot ungdomar och civilsamhället med syfte att öka engagemanget i den europeiska demokratin. Aktörer från civilsamhället kan ansöka. Sista ansökningsdatum är den 30 september.
Kan Europaparlamentet ställa sig bakom det budgetförslag som antogs i morse av EU:s stats-och regeringschefer? Efter långa förhandlingar i rådet ligger nu bollen hos Europaparlamentet, som måste godkänna förslaget innan det kan träda i kraft. Ett extrainsatt plenarsammanträde kommer att hållas nu på torsdag 23 juli.
Svenska ledamöter i utskotten
Nedan finns en förteckning över Europaparlamentets utskott. Klicka på länken för att komma till samlingssidan för utskotten. Där väljer du utskott och kan läsa om vilka frågor utskottet arbetar med och vilka andra ledamöter som sitter i det.
Euro-mynt
Vem får vad, under vilka villkor och hur ska det finansieras? Debatten om EU:s långtidsbudget är inte bara en sifferexercis utan en debatt om vilken typ av union vi vill ha, med hänsyn till politiska prioriteringar, rättsstatsprincipen och europeisk solidaritet. Budgeten diskuteras flitigt denna vecka och når sin kulmen i ett toppmöte 17-18 juli.
Vem får vad, under vilka villkor och hur ska det finansieras? Debatten om EU:s långtidsbudget är inte bara en sifferexercis utan en debatt om vilken typ av union vi vill ha, med hänsyn till politiska prioriteringar, rättsstatsprincipen och europeisk solidaritet.
Angela Merkel
En fullspäckad plenarsession och flera viktiga utskottsmöten står på veckans agenda.
Vilka områden ska prioriteras i EU:s långtidsbudget?
Kommer EU:s långtidsbudget att vara på plats i tid? Det är en sommarens hetaste frågor i Europa. Det var också en av de frågor vi ställde under förra veckans ”digitala Almedalen” som nu kan avnjutas på en skärm nära dig.
EPAS-logga.
Europaparlamentets förbindelsekontor i Stockholm kommer inom kort att publicera en upphandling för att genomföra och administrera Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram i Sverige. När upphandlingen är publicerad kommer du att hitta en  länk till alla upphandlingsdokument på denna sida.
Tidigare praktikanter
Onsdag till fredag är det dags för plenarsammanträde i Bryssel där återhämtningsplanen, grön omställning och Brexit står på agendan. Här i Sverige förbereder vi för ett digitalt Almedalen samt har utlyst höstens praktikplatser.
Almedalen 2020
Eftersom Almedalsveckan inte blir av i år erbjuder vi ett fullspäckat digitalt program med ledamöterna måndagen den 22 juni. 
EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani (C), Evin Incir (S) och Tomas Tobé (M)
Välkommen till en digital pressbriefing den 16 juni kl. 11.00, inför Europaparlamentets plenarsession den 17–19 juni, för en genomgång av dagsaktuella ärenden. Medverkar gör Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C), Evin Incir (S) och Tomas Tobé (M).
På grund av Corona-pandemin är Euroscolaprogrammet tillsvidare inställt. Dessvärre vet vi heller inte när det kommer att återupptas.
Möte i Bryssel
Europaparlamentet är med sin öppenhet och sitt breda politiska spektrum en unik plattform för politisk debatt på europeisk nivå. I dagarna diskuterar vi allt från polisvåld i USA, klimatomställning, transport och ekonomisk återhämtning från covid-19.
Digital utfrågning med elever
Den här veckan diskuterar vi europeisk avtalsrätt medan elever frågar ut EU-ministern och Europaparlamentariker före sommarlovet.
Frågestund med EU-minister Hans Dahlgren och elever från Europaparlamentets ambassadörsskolor
Europeiska Karlspriset för unga delas ut årligen av Europaparlamentet
På den här sidan finns information om Euroscola och EPAS
Banner till MFF paneldebatt.
Den här veckan ligger fokus på revideringen av EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för att hantera den ekonomiska tillbakagången i medlemsländerna till följd av covid-19-krisen.
Provrör.
Kampen mot covid-19 fortsätter oförtröttligt och i veckan debatteras snabbspår för vaccin, ekonomisk återhämtning och organiserad brottslighet. Samtidigt börjar andra politikområden, som utrikespolitik och utvidgning, sakteligen få ta plats på den politiska scenen.  På hemmaplan anordnar vi digitala inspirationsmöten om den europeiska demokratin.
Ett nytt plenarsammanträde denna vecka då de svenska Europaparlamentarikerna distansröstar.
För, emot eller blankt? Den här veckan har ledamöterna en fullspäckad sessionsagenda med flera hundra omröstningar.
Photo: Kristian Pohl/The Government Offices of Sweden
Hur ser europeisk solidaritet ut i coronatider? Vad gör EU? Dessa och många andra frågor kommer EU-minister Hans Dahlgren att besvara i en webbsänd frågestund fredagen den 8 maj, där elever från Europaparlamentets Ambassadörsskolor medverkar.
EU-parlamentariker Jessica Polfjärd (M) och Erik Bergkvist (S)
Hur ska EU hantera följderna av covid-19-pandemin? Välkommen till en digital pressbriefing den 12 maj kl. 10.00, inför Europaparlamentets plenarsession den 13–16 maj, för en genomgång av dagsaktuella ärenden i Europaparlamentet. Medverkar gör Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) och Erik Bergkvist (S).
Photo: Kristian Pohl/The Government Offices of Sweden
Hur ser europeisk solidaritet ut i coronatider? Vad gör EU? Dessa och många andra frågor kommer EU-minister Hans Dahlgren att besvara i en webbsänd frågestund fredagen den 8 maj, där elever från Europaparlamentets Ambassadörsskolor medverkar.
Europadagen
I år överskuggas Europadagen den 9 maj av den pågående coronakrisen. Men för att uppmärksamma 70-årsdagen av Schumandeklarationen, som lade grunden till europeisk gemenskap och solidaritet, erbjuder vi ett smörgåsbord av aktiviteter som du kan delta i hemifrån.
Halland och Småland
Europaparlamentet: att lära sig maximera engagemanget är viktigt för att påverka samhället – välkommen att delta i ett digitalt inspirationsmöte och utbildning om sociala medier den 27 maj.
Utskottsmöte på distans
EU:s svar på coronapandemin, flyktingsituationen längs den centrala Medelhavsrutten och märkning av däck. Det kommer ledamöterna bland annat att diskutera i utskotten. Här i Sverige förbereder vi för fullt Europadagen.
Europadagen 2020
På Europadagen den 9 maj uppmärksammar hela Europa freden och sammanhållningen i Europa. I år överskuggas firandet av den pågående coronakrisen. För att bekämpa smittan och klara pandemins ekonomiska konsekvenser måste vi hjälpas åt. Därför vill vi under Europadagen lyfta fram EU:s gemensamma arbete med ekonomin, arbetsmarknaden, den sociala sammanhållningen och demokratin.
Vänsterpartiet har 1 ledamot i Europaparlamentet.
Kristdemokraterna har 2 ledamöter i Europaparlamentet.
Jytte Guteland (S)
Europaparlamentets huvudförhandlare för EU:s nya klimatlag, Jytte Guteland (S), bjuder in till en digital presskonferens tisdagen den 28 april klockan 10.00 för att presentera sitt förslag till en ny klimatlag för EU.
Ett andra plenarsammanträde skedde på distans och de svenska Europaparlamentarikerna röstade hemifrån.
Kampen mot covid-19 fortsätter. Utöver att hantera den akuta krisen genom ytterligare resurser till sjukvården sätter Europaparlamentet luppen på hur covid-19 påverkar rättsstatsprincipen, turistnäringen och klimatet.
Kvinnor på balkong
Extrainsatt plenarsammanträde och hantering av bedrägerier på nätet som en följd av coronaviruset. Det är några av frågorna som står på Europaparlamentets agenda i veckan.
Kvinnor på en balkong
Samtidigt som medlemsländerna och EU-institutionerna vidtar åtgärder för att bekämpa covid-19-pandemin, visar miljoner européer sin solidaritet i kampen mot coronaviruset.
Provrör
"Vi är Europa - vår styrka är vår solidaritet" så uttryckte sig Europaparlamentets talman David Sassoli i ett tal förra veckan om EU:s pågående insatser mot covid-19. Europaparlamentet kommer att hålla ett extrainsatt plenarsammanträde 16-17 april för att anta fler åtgärder. Men har du koll på de tio saker EU redan gör?
Händer och mobiltelefoner
EU anklagas för att vara passivt i kampen mot covid-19. Vilka är EU:s befogenheter på folkhälsoområdet? Och hur har EU stöttat medlemsländerna i kampen mot covid-19-pandemin?
Ledamöterna röstar på distans
Covid-19 kan inte stoppa vår demokrati. Så här såg det ut hos några av våra ledamöter, när de röstade hemifrån om brådskande EU-åtgärder för att bekämpa pandemin. Den här veckan inleds utskottsmöten på distans.
Forskare i laboratorium
EU institutionerna lanserar ett stödpaket som sammantaget är den största demonstrationen av europeisk solidaritet som någonsin skådats. Europaparlamentet håller ett extraordinärt sammanträde på distans för att rösta om åtgärder för att hantera coronapandemin.
Forskare
Krishanteringsåtgärder bör kombineras med ett långsiktigt åtagande vad gäller EU:s forskningsprogram, anser Christian Ehler (EPP, DE), Europaparlamentets föredragande för Horisont Europa.
God handhygien
Inte sedan andra världskriget har Europa varit i ett så dramatisk läge som nu. Europaparlamentet, tillsammans med EU-kommissionen och rådet, agerar nu resolut för att hjälpa medlemsländerna med sjukvårdsutrustning, medel till forskning och stimulansåtgärder för ekonomin.
Plenarsession i Bryssel
Den här veckan sammanträder Europaparlamentet i Bryssel, i stället för i Strasbourg. Sammanträdet är dessutom förkortat och avslutas på tisdag kväll. På dagordningen står bland annat Coronaviruset, EU:s långtidsbudget och situationen vid den grek-turkiska gränsen.
Greta Thunberg
I veckan ska Europaparlamentet granska den nya klimatlagen för att göra vår kontinent klimatneutral till 2050. Klimataktivist Greta Thunberg kommer också att närvara och ge sin syn på EU:s klimatarbete. Här på hemmaplan anordnar vi ett demokratiseminarium i Lund samt två panelsamtal i Stockholm: ett om jämställdhet och ett om sällsynta sjukdomar. Välkommen att följa oss på plats eller via våra digitala kanaler.
sällsynta sjukdomar
Idag lever ungefär 30 miljoner människor i EU med en sällsynt sjukdom. Hur kan vi skapa rätt förutsättningar för att dessa människor tidigt ska kunna få rätt diagnos, lämplig behandling och högkvalitativ vård? Välkommen till ett panelsamtal i Europahuset den 6 mars om sällsynta sjukdomar och EU:s betydelse i denna fråga.
Bättre tillsammans
Den här veckan är en så kallad grön vecka i Europaparlamentet, vilket innebär externt parlamentariskt arbete för ledamöterna. 
Banner - tillsammansieuropa.eu
Europaparlamentet: att lära sig maximera engagemanget är viktigt för att påverka samhället – välkommen på inspirationsmöte och utbildning om sociala medier i Göteborg den 20 februari.
Dragkampen om budgeten
På veckans agenda står det EU:s långtidsbudget för 2021–2027, eller MFF. I själva verket handlar det bland annat om hur pengarna ska fördelas för att stödja regioner, bönder, forskare, studenter, företag och organisationer. På torsdag möts stats- och regeringscheferna vid ett extrainsatt EU-toppmöte för att nå enighet om långtidsbudgeten.
Pressresa: Europaparlamentet
Vill du få bättre koll på EU:s långtidsbudget för 2021 – 2027? Hur ska pengarna fördelas och vad innebär det för medborgare, regioner, bönder, forskare, studenter, företag och organisationer? Europaparlamentet bjuder in journalister från Danmark, Finland och Sverige till ett gemensamt presseminarium i Bryssel, den 3-4 mars, för att ge en inblick i de pågående förhandlingarna.
Pressresa: Europaparlamentet
För att uppmärksamma den internationella kvinnodagen bjuder Europaparlamentet in journalister till ett presseminarium: The long walk towards Gender Equality: What remains to be done? i Bryssel, den 4­-5 mars.
Brexit, budget, handel, hundar och katter
Idag sammanträder Europaparlamentet i Strasbourg för första gången utan de brittiska ledamöterna. Helt brexit-fritt blir det dock inte, under veckan kommer ledamöterna att debattera den framtida relationen med Storbritannien, EU:s långtidsbudget och rösta om ett frihandelsavtal med Vietnam.
Riktning UK och EU
En ny gryning för Europa - så uttryckte EU:s tre högsta ledare det förra veckan när de lanserade sina tankar om EU:s framtid efter Storbritanniens sorti. Detta nya kapitel börjar med att vi hälsar välkommen till Sveriges nya parlamentsledamot, Jakop Dalunde (MP). Coronaviruset, ekonomin och EU:s nya åklagarmyndighet, står också på agendan.   
Miljöpartiet de gröna har 2 ledamöter i Europaparlamentet.
Riktning UK och EU
Under veckans plenarsession i Bryssel väntas Europaparlamentet ge sitt godkännande till Storbritanniens utträdesavtal ur EU. Ledamöterna kommer också att uppmärksamma minnesdagen av Förintelsen och ska dessutom diskutera EU-kommissionens lagstiftningsprogram för 2020.
Pressresa: Europaparlamentet
EU:s yttre gränser, kampen mot antisemitism, EU:s långtidsbudget, jämställdhet, könsstympning och illegal handel med husdjur är några av de ämnen som kommer att diskuteras i Europaparlamentet 10–13 februari i Strasbourg.
Pressresa: Europaparlamentet
EU:s yttre gränser, kampen mot antisemitism, EU:s långtidsbudget, jämställdhet, könsstympning och illegal handel med husdjur är några av de ämnen som kommer att diskuteras i Europaparlamentet 10–13 februari i Strasbourg.
Alice Bah Kuhnke, Evin Incir & Arba Kokalari
Hur sätter vi stopp för mäns våld mot kvinnor? Hur kan kvinnor påverka klimat- och miljöpolitiken? Hur går det i övrigt med arbetet med FN:s Pekingplattform och hur kan EU bidra? Välkommen till Citykonferensen i Stockholm den 6 mars på ett panelsamtal om dessa frågor. 
Pressarbete på gång i Europaparlamentet.
Europaparlamentets audiovisuella enhet erbjuder en rad tjänster för journalister som jobbar med bild- och/eller ljudmaterial på plats i Bryssel eller Strasbourg. Alla tjänster utom satellitlänken är kostnadsfria.
Vindkraftverk
I veckan sammanträder Europaparlamentets utskott. På agendan står brexit, handelsavtalet mellan EU och Vietnam och prioriteringarna för det kroatiska ordförandeskapet i rådet. Den 24 januari arrangerar vi ett panelsamtal om den europeiska gröna given.  
Vindkraftverk
Svarar investeringarna i den gröna given upp mot klimatmålen? Vad får klimatomställningen för konsekvenser för svenska samhällsaktörer? Hur ser vi till att resten av världen också minskar sina utsläpp? Välkommen till Europahuset i Stockholm den 24 januari på ett panelsamtal om den gröna given.
Plenisalen i Strasbourg
Europeisk grön giv, brexit, Iran och hur gränsöverskridande brottslighet påverkar den fria rörligheten. Det är några frågor som Europaparlamentarikerna debatterar och röstar om när de samlas för årets första plenarsammanträde i Strasbourg den 13-16 januari. 
Pressresa: Europaparlamentet
EU:s nästa långtidsbudget, relationerna med Storbritannien efter brexit, den europeiska gröna given. Det är bara några av de frågor som väntar Europaparlamentarikerna under 2020. Nu kan du söka resestipendium för att delta i en journalistresa till Europaparlamentet i Strasbourg.
Parlamenter 92:2
I EU och över hela världen har ungdomsledda protester för klimatet samlat miljontals människor. Oron för klimatet speglas också i senaste Eurobarometer-undersökningen som publiceras på tisdag, den 10 december.
Seminarium om EU:s långtidsbudget
Klimatomställning, jobb, forskning och utveckling...hur ska EU:s budget användas för att uppfylla medborgarnas förväntningar? Panelsamtal i Europahuset i Stockholm den 13 december.
Seminarium om kombidirektivet
Välkommen till Europahuset i Stockholm den 6 december på ett panelsamtal om översynen av EU:s regler för kombinerade transporter. 
FN:s barnkonvention firar 30 år
Den 20 november arrangerar Europaparlamentet en högnivåkonferens i Bryssel för att uppmärksamma att barnkonventionen fyller 30 år.
Plattformsekonomi
Välkommen till Europahuset den 22 november då vi diskuterar hur plattformsekonomin påverkar konsumentskydd, hållbar konkurrens, media och arbetsrätt.
Hadar Cars, Mona Sahlin, Per Gahrton
För 25 år sedan, den 13 november 1994, röstade Sverige ja till ett EU-medlemskap. Vilka var drivkrafterna, visionerna och farhågorna då? Och hur blev det sen?
Pressresa: Europaparlamentet ett halvår efter valet
Är du journalist och vill lära dig mer om EU? Nu kan du söka ett resestipendium till Europaparlamentets plenarsession i Strasbourg i december eller i januari. Ta pulsen på Europaparlamentet sex månader in i den nya mandatperioden och med en ny EU-kommission på plats.  
Stilleståndsdagen
Seminariet är fulltecknat! Vi kommer att spela in seminariet och lägga upp det på vår webbplats i efterhand:  https://www.europarl.europa.eu/sweden/sv/aktuellt/play-fran-europahuset.html
Skolambassadörer 2019
Idag diplomeras 59 lärare till Skolambassadörer för EU. Lärarna kommer från 40 olika kommuner, från Haparanda i norr till Trelleborg i söder.
Ylva Johansson
På tisdagen frågade Europaparlamentets medborgarrättsutskott ut Sveriges tilltänkta nya EU-kommissionär Ylva Johansson om migration och asyl, säkerhetsfrågor och Schengenområdets framtid.
Europaparlamentets utskott kommer att bedöma lämpligheten hos Ylva Johansson och de övriga föreslagna kommissionärerna i en serie utfrågningar mellan den 30 september och den 8 oktober. Inför utfrågningarna håller Europaparlamentets presstjänst en bakgrundsbriefing.
Paneldeltagare
Välkommen på panelsamtal i Europahuset i Stockholm den 23 september. Medverkar gör bland andra EU-minister Hans Dahlgren, Europaparlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Evin Incir (S) samt Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.
Presseminarium.
Den 30 september–8 oktober frågar Europaparlamentet ut kandidaterna till den nya EU-kommissionen. Du som är yrkesverksam journalist kan ansöka om ett stipendium för att följa utfrågningen av Sveriges kommissionärskandidat Ylva Johansson på plats i Bryssel den 1 oktober.
Louise Weiss-byggnaden i Strasbourg.
Är du yrkesverksam journalist och vill följa tillsättningen av EU-kommissionen,  EU:s nästa långtidsbudget, Storbritanniens EU-utträdesprocess eller andra frågor som är aktuella för det nyvalda Europaparlamentet? Sök stipendium för att delta i en journalistresa till ett av höstens plenarsammanträden i Strasbourg.
Centerpartiet har 2 ledamöter i Europaparlamentet.
Moderaterna har 4 ledamöter i Europaparlamentet.
Sverigedemokraterna har 3 ledamöter i Europaparlamentet.
Liberalerna har 1 ledamot i Europaparlamentet.
Socialdemokraterna har 5 ledamöter i Europaparlamentet.
Europahuset i Almedalen
För nioende året i rad flyttar Europahuset i Stockholm till politikerveckan i Almedalen. 
Europadagsfirande på Stockholm C
Brinner du för kommunikation, informationskampanjer, evenemang och vill lära dig mer om EU? Då kan du söka vår allmänna praktik eller praktik i vårt pressteam.
Journalistresa till Strasbourg: de nya Europaparlamentarikerna tillträder
Vill du träffa de nya ledamöterna när de gör sin första arbetsdag i Europaparlamentet och höra vad som står på spel de kommande fem åren? Sök resestipendium till Europaparlamentets konstituerande plenarsession i Strasbourg 2-4 juli.
Europaparlamentet i Strasbourg
I EU-valet den 23–26 maj utsåg väljarna i 28 EU-länder ett nytt Europaparlament med 751 ledamöter för en mandatperiod på fem år. Vad händer nu när det nya Europaparlamentet har valts?
EU-val 26 maj 2019
Den preliminära sammansättningen för mandatperioden 2019–2024 finns på Europaparlamentets webbplats valresultat.eu.
Europaparlamentet genomför ett program som riktar sig till elever i åldrarna 16-18 år som går på högstadiet eller gymnasiet. Syftet med programmet är att främja medvetenheten om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati bland ungdomar genom att ge dem aktiva kunskaper om EU och i synnerhet Europa­parlamentet. 
Europadagen 2019
Inför EU-valet den 26 maj är årets Europadag ett tillfälle att diskutera vilket Europa du vill ha i framtiden och en dag att uppmärksamma freden och sammanhållningen i Europa.
EU-val 26 maj 2019
Europaparlamentets pressmaterial inför valet tillhandahåller information om EU-valet, t.ex. fakta och siffror om valprocessen, toppkandidater och vad EU har åstadkommit. På denna webbplats finns också uppdaterad information om Eurobarometerundersökningar och vem man kan kontakta för att få svar på sina frågor.
Välj din framtid – Europaparlamentets valfilm
Med bara en månad kvar till EU-valet den 26 maj lanserar Europaparlamentet kortfilmen, ”Välj din framtid”, för att öka valdeltagandet.
EU-val 26 maj
Den nya dynamiska hemsidan innehåller alla resultat från tidigare och så småningom kommande EU-valet och finns nu på alla officiella EU-språk. 
Översättning
Europaparlamentets generaldirektorat för översättning (GD TRAD) har offentliggjort en ny anbudsinbjudan för översättningstjänster. Sista datum för inlämning av anbud är den 16 april 2019.
Presseminarium
Den 26 maj är det EU-val. Vilka blir de stora valfrågorna och vad har Europaparlamentet uppnått under den senaste mandatperioden? Du som är journalist kan söka ett resestipendium till Bryssel den 9-10 april för att delta i EU-valseminariet ”Välj din framtid”.
Kvinnor i politiken
Hur ser kvinnors politiska makt och inflytande ut idag - i Sverige och i Europa? Vad kan göras för att öka kvinnors politiska deltagande och inflytande? Välkommen på ett panelsamtal i Europahuset i Stockholm på Internationella kvinnodagen, den 8 mars.
Omröstning i Europaparlamentet
Du som är yrkesverksam journalist kan söka stipendium för att delta i ett presseminarium i Bryssel den 5-6 mars om kvinnors makt i politiken.
Europaparlamentets plenisal i Bryssel.
Den 26 maj går Europa till val. Vad har ledamöterna uppnått och vad ligger på de nya ledamöternas bord efter valet? Du som är journalist kan söka ett resestipendium till Bryssel den 18-20 mars. 
Presseminarium i Bryssel.
Den digitala inre marknaden är ett av de mest lovande och utmanande områdena för framsteg inom EU. Vad har EU uppnått hittills och vilka är de största utmaningarna för att få bort hinder på nätet och samtidigt skydda den personliga integriteten?
Nu kan du ladda ner Europaparlamentets nya Citizens' App och få veta mer om vad EU gör, har gjort och planerar att göra.
Soluppgång
Frågan om EU bör slopa de årliga tidsomställningarna har väckt stort intresse. Ska vi ha en permanent tid eller fortsätta att ställa om klockan två gånger om året? Vad är nyttan och vilka nackdelar finns? Välkommen på ett panelsamtal i Europahuset i Stockholm den 4 februari.
Årlig nätverkskonferens för lärare och skolledare inom ramen för det strategiska partnerskapet. 17-19 oktober 2018 i Europahuset
Fortsättningsdagar för deltagande skolor i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram den 20-21 september 2018 på Europahuset i Stockholm.
Utbildningsdag för deltagande skolor i Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram 2017 den 26 januari på Europahuset i Stockholm.
Välkommen till Europahuset i Stockholm den 26 januari 2018 för en uppföljningsdag av EPAS 2017. Vänligen anmäl 1 lärare som representerar skolan.
Introduktionsdagar för deltagande skolor i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram den 25-26 januari 2018 på Europahuset i Stockholm.
Introduktionsdagar för deltagande skolor i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram den 25-26 januari 2018 på Europahuset i Stockholm.
Medborgarnas röst i EU
En kortfattad och lättillgänglig guide som förklarar Europaparlamentet som institution, dess verksamhet, befogenheter och organisation. Format A5, 28 s Till guiden hör också en EU-karta med måtten 60x40 cm, som kan laddas ner separat.