skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev

 .
 .
Sviatlana Tsikhanouskaya
Ljusglimtar i höstmörkret: Bekämpa könsrelaterat våld, vidareutveckla vaccin och läkemedel mot covid-19, jämföra bönders konkurrenskraft samt ta ett första steg mot gemensamma laddare. 
Europaparlamentet i Strasbourg
Den här veckan bjuder på ett smörgåsbord av debatter och omröstningar. Jordbruk, digitala marknader, laglig migration, minimilöner och relationen med Belarus står på agendan när ledamöterna sammanträder i Strasbourg.
Höstskog
Striktare regler för så kallade gyllene visum till EU och nya regler mot avskogning och skogsförstörelse står på utskottsagendan
Europaparlamentet i Bryssel
Idag deltar Frances Haugen, tidigare anställd på Facebook, i en utskottsutfrågning i Europaparlamentet.
Höst i Bryssel
Den här veckan inleder ledamöterna diskussionerna om nya regler för asyl- och migrationshantering. Förhandlingar och kompromisser väntas även av ledamöterna som jobbar med nya EU-regler för digitala tjänster och marknader.
Finalisterna till Sacharovpriset 2021
Pandoraläckan, domen i Polens författningsdomstol och klimatmötet COP26. Det är bara några av frågorna som ledamöterna ska ta ställning till under denna veckas plenarsammanträde i Strasbourg.
Höst utanför Europaparlamentet
Alla vägar bär till EU –  Den här veckan befinner vi oss i Slovenien, Bryssel, Strasbourg, Tyresö, Göteborg och Malmö samt förbereder oss inför Glasgow och Hässleholm. Läs mer om vad som sker var och veckans agenda. Visst har du anmält dig till kursen om EU och Sverige?
Höst utanför Europaparlamentet
Skenande energipriser - europeiska lösningar efterlyses – Stigande energipriser, trafiksäkerhet, Arktis, USA och Belarus. Det är några av punkterna på Europaparlamentets dagordning den här veckan när ledamöterna träffas på plenarsammanträde i Strasbourg.
Höst utanför Europaparlamentet
Dags att friska upp dina EU-kunskaper? Känner dig ringrostig och vill förbättra dina EU-kunskaper? Missa inte våra populära EU-utbildningar med Sieps. Vi vill även tipsa om flera intressanta ärenden på utskottsagendan.
Medborgarpanel i Strasbourg
Utskott granskar mediefrihet i Slovakien och Bulgarien
SOTEU Tillståndet i EU
Hur mår EU? – stor debatt på onsdag! Den här veckan riktar vi strålkastarna mot höstens första plenarsession i Strasbourg och den årliga debatten om tillståndet i EU.
SOTEU Tillståndet i EU
Uppladdning inför debatten om ”Tillståndet i EU” : Vi värmer upp inför den årliga debatten om tillståndet i EU genom att den 10 september ta tempen på höstens hetaste frågor.
Bryssel i höstfärger
Situationen i Afghanistan sätter dagordningen. Höstens aktiviteter är igång i Europaparlamentet och den här veckan träffas ledamöterna i utskotten, bland annat för att diskutera den svåra situationen i Afghanistan och utvecklingen av rättsstaten i EU:s medlemsländer.
Europaparlamentet i Strasbourg.
Ingen sommartorka i Europaparlamentet: Från minimilöner till Europas framtid, från utrikespolitik till rättsstatsprincip - här kommer sommarens bästa TV- och Youtube-tips.
EU:s digitala covidintyg kommer att underlätta resandet från och med den första juli.
Sommarlovet och digitala Almedalen närmar sig. Vi bjuder på ett smörgåsbord av intressanta samtal, som du kan avnjuta direkt från hängmattan, solstolen eller bryggan.
Midsommarfirande
Fullspäckat före midsommar: Klimatmål, abort och sexuell hälsa står på agendan när ledamöterna sammanträder på onsdag och torsdag. 
Europaparlamentet i Strasbourg
 Europaparlamentet sammanträder: biologisk mångfald, Belarus och betalningar av EU-medel 
Pass och munskydd
Lär dig mer om EU:s handels-, säkerhets- och försvarspolitik. Inled sommaren med spännande samtal om EU:s roll i världen. 
Pass och munskydd
Oro för pressfriheten i Ungern och Polen, stöd till dem som drabbas hårt av brexit, ljus i tunneln för EU:s framtida jordbrukspolitik och omröstning om digitala covid-intyg som ska underlätta resandet i Europa. En fullspäckad agenda med andra ord.
Den 17 maj uppmärksammar vi IDAHO-dagen
Visst har du anmält dig till vår EU-utbildning och gjort plats i kalendern för intressanta samtal om asyl och migration samt hälsodata? Patent på covid-19-vaccin och mer stöd till studenter, ungdomar och regioner står på agendan när ledamöterna sammanträder i Bryssel.
Invigning från Strasbourg
Den här veckan granskar ledamöterna medlemsländernas återhämtningsplaner efter coronapandemin samt kräver bättre skydd för journalister och medborgare. På hemmaplan erbjuder vi flera spännande samtal och utbildningar i maj.
Europadagen 2021
Europadagen, socialt toppmöte och brexit i mål
Storbritannien och EU
Den här veckan väntas ledamöterna skriva det sista kapitlet i Brexitsagan. På bordet ligger också förslaget om ett digitalt grönt intyg, åtgärder mot spridning av terrorisminnehåll på internet och nya rättigheter för tågresenärer.
Framtiden ligger i dina händer
Hur vill du att framtidens EU ska se ut? Idag lanseras den nya plattformen för Konferensen om Europas framtid, där du har möjlighet att bidra med dina idéer om framtidens EU. I veckan står bland annat klimatlagen, minimilöner och en europeisk hälsounion på Europaparlamentets dagordning.
Pass och munskydd
Hur hänger frihandel, miljö och mänskliga rättigheter ihop? Detta reder vi ut på torsdag. I utskotten diskuteras hur vi kan återuppta resandet i sommar och  påskynda godkännandet av anpassade vacciner samt medborgarinitiativet ”End the Cage Age”. 
LUX-filmer
I veckan gästar vi Hallands län och Jönköpings län och bjuder på det lilla extra till påskprogrammet. Passa på att titta på någon av LUX-filmerna!
 © Richard Carey/AdobeStock.com
Ledamöterna fortsätter att granska godkännandeförfarandet och upphandlingarna av vaccin och samlas för en tvådagars plenarsession i Bryssel. Dagordningen bjuder bland annat på fisk, turism och rättsstatsmekanism. 
Vaccin
Oroar du dig över vacciners effekt mot muterade coronavirus? Vad tycker du om GDPR-reglerna? Vet du vilka rättigheter som gäller när du åker tåg? Följ veckans utskottsmöten för senaste nytt i dessa frågor.
Fabriksrök
Dags att friska upp dina EU-kunskaper? Delta i våra EU-utbildningar och följ veckans plenarsammanträde för senaste nytt om koldioxidavgifter, krisberedskap och konferensen om Europas framtid.
Kvinnor i kampen mot Corona
I mars bjuder vi på flera digitala samtal, fördjupande utbildningar och kniviga frågor. Från veckans utskottsagenda vill vi flagga för debatten om flyktingströmmen till Kanarieöarna, kvinnors roll i kampen mot covid-19 och plattformsarbetares rättigheter.
Vaccin
Vad säger vaccinföretagen om att öka produktionskapaciteten av covid-19-vaccin? Utfrågning av vaccinföretagens chefer, högnivåsamtal om EU:s politiska prioriteringar samt debatt om den kritiserade abortlagen i Polen, är några av höjdpunkterna under denna utskottsvecka.
Eurobarometer
Statistik, siffror och EU-priser: Hur har pandemin påverkat stödet för EU och vilka frågor bör EU prioritera framöver? Vi tipsar även om EU-priser och blickar tillbaka på förra veckans höjdpunkter. 
Europaparlamentets plenisal
Moskva, minimilöner och mera muskler
USA:s nästa president och vicepresident installeras
En ny era för transatlantiska relationer
Vad händer under 2021?
Återhämtning och klimatomställning på agendan för 2021