skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev

 .
 .
Klara och Christopher gör praktik på Europaparlamentet i Stockholm
En del kallar veckan ”Black Week”, andra kallar den för plenarvecka. Utöver plenardebatter om mediefrihet och konsumenträttigheter bjuder vi på flera intressanta panelsamtal. Kolla in våra erbjudanden!
Sara Skyttedal, Fredrick Federley, Jytte Guteland och Alice Bah Kuhnke
Lagstiftningsmaskineriet tuggar på och nu när vi har bockat av klimatlagen, långtidsbudgeten och skydd av rättsstatsprincipen är det dags att söka EU-gemensamma lösningar för ekonomin, asylpolitiken och terrorismbekämpning. Samtidigt följer vi SVT-serien Bryssel calling.
Medverkande i panelsamtalet
Imorgon börjar SVT-serien Bryssel calling, som tar oss bakom kulisserna i Europaparlamentet. Veckan bjuder även på ett smörgåsbord av intressanta debatter om migration, långtidsbudgeten, rättsstatsprincipen, gröna given och presidentvalet i USA.
Opinionsundersökning
Förhandlingarna fortsätter om EU:s långtidsbudget, återhämtningsfonden samt kopplingen mellan EU-medel och respekten för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi reder ut hur förslagen hänger samman och varför förhandlingarna går trögt.
Glad Halloween!
Den här veckan ägnar sig ledamöterna i Europaparlamentet åt utskottsarbete. Vad ska budgeten för 2021 gå till? Hur kan EU hjälpa flyktingarna på Lesbos? Vad har Polska Wódka och Panjin Da Mi (Panjin-ris) gemensamt? Och varför gästar Margot Wallström Europaparlamentet?
Robot
Europaparlamentet håller i veckan i sin andra plenarsession för oktober. På grund utökad smittspridning av covid-19 i Belgien och Frankrike har ledamöterna ombetts att delta digitalt. På agendan står passande nog två digitala ärenden om den globala online-miljön och artificiell intelligens. Vi kommer också att få veta vem som blir årets Sacharovpristagare, vilka frågor EU ska prioritera under 2021 samt framtidens jordbrukspolitik.
Mynt, 1 Euro
Varför bröt budgetförhandlingarna samman? Vad står på spel när förhandlingarna om rättsstatsprincipen inleds? Vem ska få Sacharovpriset och vad ska EU:s hälsoprogram fokusera på?
Europaparlamentariker Jytte Guteland (S, Soc&Dem)
Behövs 55 % eller 60 % utsläppsminskningar till 2030 för att rädda klimatet? Hur försvarar vi rättsstatens principer bäst? Får de nominerade kommissionärskandidaterna godkänt? Det är några av ämnena på agendan när Europaparlamentet denna vecka sammanträder i plenum.
Miljö
Den här veckan diskuterar vi EU:s nya klimatlag, inför en avgörande omröstning i Europaparlamentet nästa vecka. Utöver det frågar skolelever ut EU-politiker och Europaparlamentarikerna frågar ut kommissionärskandidater.
Sjukvårdspersonal
Omröstning om en ny klimatlag, tuffa budgetförhandlingar och förberedelser inför årets största debatt om tillståndet i EU. Här kommer veckans höjdpunkter i Europaparlamentet, som du inte vill missa.
Ledamöter som medverkar den 10 september
Sommaren lider mot sitt slut och en fullspäckad höst väntar i Europaparlamentet. Pricka redan nu in 10 och 16 september i din kalender.
Euro-mynt
Vem får vad, under vilka villkor och hur ska det finansieras? Debatten om EU:s långtidsbudget är inte bara en sifferexercis utan en debatt om vilken typ av union vi vill ha, med hänsyn till politiska prioriteringar, rättsstatsprincipen och europeisk solidaritet. Budgeten diskuteras flitigt denna vecka och når sin kulmen i ett toppmöte 17-18 juli.
Angela Merkel
En fullspäckad plenarsession och flera viktiga utskottsmöten står på veckans agenda.
Vilka områden ska prioriteras i EU:s långtidsbudget?
Kommer EU:s långtidsbudget att vara på plats i tid? Det är en sommarens hetaste frågor i Europa. Det var också en av de frågor vi ställde under förra veckans ”digitala Almedalen” som nu kan avnjutas på en skärm nära dig.
Tidigare praktikanter
Onsdag till fredag är det dags för plenarsammanträde i Bryssel där återhämtningsplanen, grön omställning och Brexit står på agendan. Här i Sverige förbereder vi för ett digitalt Almedalen samt har utlyst höstens praktikplatser.
Möte i Bryssel
Europaparlamentet är med sin öppenhet och sitt breda politiska spektrum en unik plattform för politisk debatt på europeisk nivå. I dagarna diskuterar vi allt från polisvåld i USA, klimatomställning, transport och ekonomisk återhämtning från covid-19.
Digital utfrågning med elever
Den här veckan diskuterar vi europeisk avtalsrätt medan elever frågar ut EU-ministern och Europaparlamentariker före sommarlovet.
Banner till MFF paneldebatt.
Den här veckan ligger fokus på revideringen av EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för att hantera den ekonomiska tillbakagången i medlemsländerna till följd av covid-19-krisen.
Provrör.
Kampen mot covid-19 fortsätter oförtröttligt och i veckan debatteras snabbspår för vaccin, ekonomisk återhämtning och organiserad brottslighet. Samtidigt börjar andra politikområden, som utrikespolitik och utvidgning, sakteligen få ta plats på den politiska scenen.  På hemmaplan anordnar vi digitala inspirationsmöten om den europeiska demokratin.
Ett nytt plenarsammanträde denna vecka då de svenska Europaparlamentarikerna distansröstar.
För, emot eller blankt? Den här veckan har ledamöterna en fullspäckad sessionsagenda med flera hundra omröstningar.
Europadagen
I år överskuggas Europadagen den 9 maj av den pågående coronakrisen. Men för att uppmärksamma 70-årsdagen av Schumandeklarationen, som lade grunden till europeisk gemenskap och solidaritet, erbjuder vi ett smörgåsbord av aktiviteter som du kan delta i hemifrån.
Utskottsmöte på distans
EU:s svar på coronapandemin, flyktingsituationen längs den centrala Medelhavsrutten och märkning av däck. Det kommer ledamöterna bland annat att diskutera i utskotten. Här i Sverige förbereder vi för fullt Europadagen.
Ett andra plenarsammanträde skedde på distans och de svenska Europaparlamentarikerna röstade hemifrån.
Kampen mot covid-19 fortsätter. Utöver att hantera den akuta krisen genom ytterligare resurser till sjukvården sätter Europaparlamentet luppen på hur covid-19 påverkar rättsstatsprincipen, turistnäringen och klimatet.
Kvinnor på balkong
Extrainsatt plenarsammanträde och hantering av bedrägerier på nätet som en följd av coronaviruset. Det är några av frågorna som står på Europaparlamentets agenda i veckan.
Provrör
"Vi är Europa - vår styrka är vår solidaritet" så uttryckte sig Europaparlamentets talman David Sassoli i ett tal förra veckan om EU:s pågående insatser mot covid-19. Europaparlamentet kommer att hålla ett extrainsatt plenarsammanträde 16-17 april för att anta fler åtgärder. Men har du koll på de tio saker EU redan gör?
Ledamöterna röstar på distans
Covid-19 kan inte stoppa vår demokrati. Så här såg det ut hos några av våra ledamöter, när de röstade hemifrån om brådskande EU-åtgärder för att bekämpa pandemin. Den här veckan inleds utskottsmöten på distans.
Forskare i laboratorium
EU institutionerna lanserar ett stödpaket som sammantaget är den största demonstrationen av europeisk solidaritet som någonsin skådats. Europaparlamentet håller ett extraordinärt sammanträde på distans för att rösta om åtgärder för att hantera coronapandemin.
God handhygien
Inte sedan andra världskriget har Europa varit i ett så dramatisk läge som nu. Europaparlamentet, tillsammans med EU-kommissionen och rådet, agerar nu resolut för att hjälpa medlemsländerna med sjukvårdsutrustning, medel till forskning och stimulansåtgärder för ekonomin.
Plenarsession i Bryssel
Den här veckan sammanträder Europaparlamentet i Bryssel, i stället för i Strasbourg. Sammanträdet är dessutom förkortat och avslutas på tisdag kväll. På dagordningen står bland annat Coronaviruset, EU:s långtidsbudget och situationen vid den grek-turkiska gränsen.
Greta Thunberg
I veckan ska Europaparlamentet granska den nya klimatlagen för att göra vår kontinent klimatneutral till 2050. Klimataktivist Greta Thunberg kommer också att närvara och ge sin syn på EU:s klimatarbete. Här på hemmaplan anordnar vi ett demokratiseminarium i Lund samt två panelsamtal i Stockholm: ett om jämställdhet och ett om sällsynta sjukdomar. Välkommen att följa oss på plats eller via våra digitala kanaler.
Bättre tillsammans
Den här veckan är en så kallad grön vecka i Europaparlamentet, vilket innebär externt parlamentariskt arbete för ledamöterna. 
Dragkampen om budgeten
På veckans agenda står det EU:s långtidsbudget för 2021–2027, eller MFF. I själva verket handlar det bland annat om hur pengarna ska fördelas för att stödja regioner, bönder, forskare, studenter, företag och organisationer. På torsdag möts stats- och regeringscheferna vid ett extrainsatt EU-toppmöte för att nå enighet om långtidsbudgeten.
Brexit, budget, handel, hundar och katter
Idag sammanträder Europaparlamentet i Strasbourg för första gången utan de brittiska ledamöterna. Helt brexit-fritt blir det dock inte, under veckan kommer ledamöterna att debattera den framtida relationen med Storbritannien, EU:s långtidsbudget och rösta om ett frihandelsavtal med Vietnam.
Riktning UK och EU
En ny gryning för Europa - så uttryckte EU:s tre högsta ledare det förra veckan när de lanserade sina tankar om EU:s framtid efter Storbritanniens sorti. Detta nya kapitel börjar med att vi hälsar välkommen till Sveriges nya parlamentsledamot, Jakop Dalunde (MP). Coronaviruset, ekonomin och EU:s nya åklagarmyndighet, står också på agendan.   
Riktning UK och EU
Under veckans plenarsession i Bryssel väntas Europaparlamentet ge sitt godkännande till Storbritanniens utträdesavtal ur EU. Ledamöterna kommer också att uppmärksamma minnesdagen av Förintelsen och ska dessutom diskutera EU-kommissionens lagstiftningsprogram för 2020.
Vindkraftverk
I veckan sammanträder Europaparlamentets utskott. På agendan står brexit, handelsavtalet mellan EU och Vietnam och prioriteringarna för det kroatiska ordförandeskapet i rådet. Den 24 januari arrangerar vi ett panelsamtal om den europeiska gröna given.  
Plenisalen i Strasbourg
Europeisk grön giv, brexit, Iran och hur gränsöverskridande brottslighet påverkar den fria rörligheten. Det är några frågor som Europaparlamentarikerna debatterar och röstar om när de samlas för årets första plenarsammanträde i Strasbourg den 13-16 januari.