skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 22, 31 maj−4 juni 2021

31-05-2021
Pass och munskydd
Pass och munskydd
 

Lär dig mer om EU:s handels-, säkerhets- och försvarspolitik. Inled sommaren med spännande samtal om EU:s roll i världen. 

Ryssland rustar – hur ska Sverige och Europa försvaras? EU och handel – hur fungerar det, Cecilia Malmström? Och hur fungerar EU-samarbete i praktiken? I Europaparlamentets utskott och politiska grupper förbereder sig ledamöterna för nästa veckas plenarsession i Strasbourg.

På hemmaplan:

EU i Sverige och Sverige i EU – hur fungerar samarbetet i praktiken? 
Efter grundkursen i EU-kunskap och fortsättningskursen om Europaparlamentet har det blivit dags för det tredje och sista utbildningstillfället. Den 2 juni kl. 14.00–16.00 är du varmt välkommen att delta i en påbyggnadsutbildning om EU och Sverige. Utbildningen arrangeras i samarbete med Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS) och hålls av Anna Wetter Ryde, forskare i juridik, och Jakob Lewander, utredare i statsvetenskap. Anmäl dig senast idag på denna länk: https://tillsammansieuropa.eu/sv/event?company=13 .

Ryssland rustar – hur ska Sverige och Europa försvaras?
Hur ser det försvarspolitiska läget ut för Europa idag och vad kan tänkas hända under de kommande åren? Den 8 juni kl. 14.00–15.30 diskuterar vi EU:s försvarspolitiska samarbete och den militära dimensionen av den gemensamma säkerhetspolitiken med Katarina Engberg, fil.dr. i freds- och konfliktforskning, senior rådgivare vid SIEPS samt tidigare departementsråd i Försvarsdepartementet och Statsrådsberedningen. Varmt välkommen att bli medlem i vårt Tillsammans i Europa-nätverk och delta i samtalet. Länk till anmälan: https://tillsammansieuropa.eu/sv/event?company=13

EU och handel – hur fungerar det? Vi samtalar med Cecilia Malmström!
Den 9 juni kl.15.30–16.30 bjuder vi in till ett samtal om EU och handel med Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor. Vi ser fram emot att få lära oss mer om vad ett handelsavtal är, vad det innehåller och hur de handelspolitiska förhandlingarna går till. Vill du delta i samtalet? Inbjudan skickas ut till alla medlemmar i vårt nätverk Tillsammans i Europa inom kort. Passa på att bli medlem, om du inte redan är det. Länk till medlemssida: https://tillsammansieuropa.eu/sv/

Vår skolturné med EU-politiker fortsätter till...

... Stockholm 2 juni
Sjölins gymnasium i Vasastan i Stockholm  blir nästa stopp på vår EU-skolturné, där elever från Europaparlamentets ambassadörsskolor får träffa ledande EU-politiker! På onsdag kl. 10.00 får gymnasieleverna i Västerås ställa kniviga frågor till EU-minister Hans Dahlgren. Vi ses på Youtube!

... Falun 4 juni
På fredag kl. 10.00 fortsätter vi till Kristinegymnasiet i Falun. Den här gången har vi med oss EU-minister Hans Dahlgren samt Europaparlamentarikerna Jessica Stegrud (SD) och Johan Danielsson (S). Vi ses på Youtube!

... Visby 7 juni
Vårens sista stopp på vår EU-skolturné blir Wisbygymnasiet på Gotland. Den 7 juni kl. 10.15 deltar EU-minister Hans Dahlgren i en frågestund med elever som aktivt jobbar med frågor som avgörs på EU-nivå. Vi ses på Youtube!

Senaste nytt från Europaparlamentet:

Flygplatser ställer ut bilder på Raman Pratasevitj
Förra veckan uppmanade Europaparlamentets talman David Sassoli flygplatser i Europa att ställa ut bilder på den belarusiske journalisten Raman Pratasevitj som "ett tecken på vår solidaritet och att vi inte kommer att svika honom". Raman Pratasevitj greps den 23 maj efter att Belarus tvingade ett Ryanairplan att landa i Minsk. Flygplatsen Charles de Gaulle i Paris, och flygplatserna i Wien och Palermos flygplats är några av de som kommer att delta i initiativet. Länk till pressmeddelande: https://www.europarl.europa.eu/the-president/en/newsroom/sassoli-exhibit-photos-of-protasevich-across-main-eu-airports

Nya regler för offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för företag
På tisdag hoppas Europaparlamentet och medlemsländerna att nå en överenskommelse om nya regler för multinationella företag att offentliggöra hur mycket skatt de betalar i olika EU-länder. Syftet med de nya reglerna är att öka transparensen i fråga om  var och hur mycket företagen betalar skatt. Länk till Europaparlamentets förhandlingsmandat https://www.europarl.europa.eu/news/sv/press-room/20210301IPR98959/delay-is-over-work-begins-to-shine-spotlight-on-where-companies-pay-their-taxes.

Grönt ljus till covid-intyg för resor i Europa
En stor majoritet i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter gav grönt ljus till det digitala covid-intyget som ska underlätta resandet i Europa från och med den 1 juli. Nästa vecka ska hela kammaren ta ställning till intyget. Länk till mer information: https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/society/20210520STO04404/res-sakert-med-eu-s-digitala-covid-intyg

 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu