skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 47, 22–26 november 2021

22-11-2021
Europaparlamentet i Strasbourg
Europaparlamentet i Strasbourg
 

Den här veckan bjuder på ett smörgåsbord av debatter och omröstningar. Jordbruk, digitala marknader, laglig migration, minimilöner och relationen med Belarus står på agendan när ledamöterna sammanträder i Strasbourg.

Från ax till limpa
Efter flera år av förhandlingar väntas ledamöterna på tisdag ge sitt slutliga godkännande till reformen av EU:s jordbrukspolitik för 2023-2027. De nya reglerna innehåller mer stöd till mindre jordbruk och unga jordbrukare. Övervakning av arbetsvillkoren på gårdarna ska också bli mer strukturerad. Länk till mer information om överenskommelsen.

Främja laglig arbetskraftsinvandring till EU
Ledamöterna väntas kräva åtgärder för att underlätta laglig invandring till EU. Med Abir Al-Sahlani (C) i spetsen har ledamöterna utarbetat ett betänkande som bland annat föreslår en EU-omfattande databas över arbetssökande migranter och en plattform som ska matcha en arbetssökandes profil med arbetsgivares behov.

Gränsen mellan Polen och Belarus: vad blir EU:s nästa steg?
På tisdag debatterar ledamöter den eskalerade situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus. På onsdag klockan 12.00 väntas den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja gästa kammaren.

Minimilöner: många om och men
I
dag väntas talmannen tillkännage Europaparlamentets beslut om att inleda förhandlingar med medlemsländernas regeringar om den, inte minst i Sverige, omstridda frågan om tillräckliga minimilöner i EU. Ledamöterna har möjlighet att invända och begära en omröstning om beslutet fram till tisdag kväll.

En sammanfattning från klimattoppmötet
På onsdag morgon debatterar ledamöterna slutsatserna av det senaste klimattoppmötet i Glasgow (COP26). EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltar också i debatten.

Nya regler för digitala marknader
På tisdag ska ledamöterna i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd rösta om Europaparlamentets ståndpunkt inför förhandlingarna med medlemsländernas regeringar. Ledamöterna har lagt 1199 ändringsförslag som de nu ska kompromissa om.

Krav på ett snabbt införande av ett europeiskt socialförsäkringskort  
Idag ska ledamöterna fråga ut kommissionen om planerna på att införa ett europeiskt socialförsäkringskort som ska minska den administrativa bördan för arbetstagare som är anställda som resande personal (mobila arbetstagare).

Länk till mer information om Europaparlamentets plenarsession.

Missa inte: ansök om praktik på Europaparlamentet
Brinner du för media, kommunikation och PR och vill lära dig mer om EU? Under perioden 1 mars-31 juli 2022 har du möjlighet att arbeta med kommunikation i en av EU:s lagstiftande institutioner. Sök avlönad praktik på Europaparlamentets kontor i Sverige senast den 30 november. Vill du veta mer om vår praktik? Länk till mer information och titta på vårt Youtube samtal.

 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu