skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 7, 15–19 februari 2021

15-02-2021
 .
Eurobarometer
Eurobarometer
 

Statistik, siffror och EU-priser: Hur har pandemin påverkat stödet för EU och vilka frågor bör EU prioritera framöver? Vi tipsar även om EU-priser och blickar tillbaka på förra veckans höjdpunkter. 

Ny opinionsundersökning: Stödet för EU
63 % av EU-medborgarna anser att EU-medlemskapet är bra, vilket är den högsta noteringen sedan 2007. I Sverige har stödet fallit, men är fortfarande högre än genomsnittet i EU (68 %), visar en färsk opinions undersökning Europaparlamentet.

Vilka frågor bör EU prioritera?
Synen på vad EU bör prioritera i framtiden har förändrats och skiljer sig åt mellan svenskar och övriga EU-medborgare. I 23 av 27 medlemsländer vill medborgarna helst se att Europaparlamentet gör mer för att bekämpa fattigdom och sociala ojämlikheter. Svenska folket vill i stället att EU gör mer för att bekämpa organiserad brottslighet och terrorism.
Här hittar du mer statistik och siffror: https://www.europarl.europa.eu/news/sv/press-room/20210208IPR97326/ny-opinionsundersokning-sa-ser-svenskarna-pa-eu-samarbetet

På hemmaplan

Grundkurs i EU-kunskap – vem gör vad och hur fattas besluten i EU?
I samarbete med Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS) bjuder vi in medlemmar i vårt nätverk "Tillsammans i Europa" till ytterligare tre kostnadsfria digitala EU-utbildningar. Nu kan du anmäla sig till det första utbildningstillfället som hålls den 1 mars kl. 15.00–16.30. Välkommen att delta! Anmäl dig här. Vill du få inbjudan till kommande två tillfällen? Registrera dig på www.tillsammansieuropa.eu så missar du inte när inbjudningarna skickas ut per e-post.

Yalla Trappan vinner EU-pris
Vi säger grattis till Yalla Trappan i Malmö, som har vunnit  Europeiska medborgarpriset 2020, Europaparlamentets pris till enastående européer. Läs mer om vad priset betyder för dem: https://www.europarl.europa.eu/sweden/sv/press_media/pressmeddelande/pressmeddelanden2021/yalla-trappan-vinner-eu-pris.html

Europeiska Karlspriset för unga 2021 – ansök nu!
Är du mellan 16–30 år och arbetar med ett intressant projekt med en europeisk dimension? Då kan du vara med och tävla om Karlspriset för unga 2021.  Förstapriset är 7 500 euro och du kommer att vara med och tävla med unga från alla EU:s 27 medlemsländer.  
Läs mer om och ansök här: https://www.europarl.europa.eu/charlemagneyouthprize/sv/introduction.html

Vem vinner filmpriset? Rösta på din favorit!
Har du sett En runda till, en svensk-dansk samproduktion regisserad av Thomas Vinterberg? Den är en av de tre finalisterna till LUX-publikpriset för europeisk film, tillsammans med Corpus Christi, en polsk-fransk samproduktion regisserad av Jan Komasa och Collective, en rumänsk-luxemburgsk produktion regisserad av Alexander Nanau. Här kan du läsa mer om filmerna och rösta på din favorit: https://luxaward.eu/en

Förra veckans höjdpunkter i kammaren

”Ingen går säker förrän alla är säkra” betonade ledamöterna i debatten om EU:s vaccineringsstrategi mot covid-19 och efterlyste ökad produktion av vaccin samt internationell solidaritet.

672,5 miljarder euro i bidrag och lån ska gå till att finansiera nationella åtgärder för att minska pandemins effekter. Detta klubbade ledamöterna igenom.

Minimilöner krävs för att bekämpa ojämlikhet och fattigdom bland förvärvsarbetande, betonade ledamöterna.

Moskvaresan borde inte ha ägt rum, betonade ledamöterna i en debatt om EU:s utrikeschef Josep Borrells resa och kritiserade medlemsländerna för att de inte reagerat tillräckligt på Rysslands aggressiva politik.

Människohandel är ett av de snabbast växande brotten. Ledamöterna efterlyste strängare regler mot människohandel och skärpta åtgärder för att skydda barn, migranter och asylsökanden.

Här sammanfattar vi plenarsession på 1 minut och 25 sekunder: https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/eu-affairs/20210204STO97131/hojdpunkter-aterhamtning-efter-covid-19-vacciner-cirkular-ekonomi

Grönt hela veckan
På EU-jargong kallar vi denna vecka för ”grön vecka” och nu talar vi inte om matsedeln. Den gröna färgen i kalendern betyder externt parlamentariskt arbete.

 

 

Följ oss på sociala medier!
Europaparlamentets kontor i Sverige har flera olika konton i sociala medier. Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram. Välkommen att följa och kommentera!

 

 .
 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu