skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 8, 22–26 februari 2021

22-02-2021
 .
vaccin
Vaccin
 

Vad säger vaccinföretagen om att öka produktionskapaciteten av covid-19-vaccin? Utfrågning av vaccinföretagens chefer, högnivåsamtal om EU:s politiska prioriteringar samt debatt om den kritiserade abortlagen i Polen, är några av höjdpunkterna under denna utskottsvecka.

Vaccinföretagens VD:ar frågas ut
Hur kan vi öka produktionskapaciteten och förbättra leveranser av covid-19-vaccin? Verkställande direktörerna för vaccinföretagen AstraZeneca, Moderna, Novavax, CureVac, Johnson&Johnson, Pfizer Group och Sanofi har blivit inbjudna till en utfrågning i Europaparlamentet på torsdag kl. 16.00–19.00. Länk till utfrågningen: https://multimedia.europarl.europa.eu/sv/committee-on-environment-public-health-and-food-safety-committee-on-industry-research-and-energy_20210225-1600-COMMITTEE-ENVI-ITRE_vd

Detta vill du inte missa idagIdag deltar FN:s generalsekreterare António Guterres, Internationella valutafondens vd Kristalina Georgieva, Europaparlamentets talman David Sassoli, Europeiska rådets ordförande Charles Michel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde m.fl. i en diskussion om de viktigaste politiska prioriteringarna vad gäller klimatet och de sociala och ekonomiska utmaningarna i sviten av covid-19-pandemin. 

Länk till inbjudan http://www.epgencms.europarl.europa.eu/cmsdata/upload/15a31401-1ddf-4179-aef8-d2546ae36c2f/European_Parliamentary_Week_2021_Agenda_EN.pdf och länk till direktsändningen https://multimedia.europarl.europa.eu/sv/european-semester-conference-inter-parliamentary-conference-on-stability-economic-coordination-and-g_20210222-1445-COMMITTEE-ECON-EMPL-BUDG-ENVI_vd idag, måndag kl. 14.45–16.45.

Aborträtten i Polen
I Polen har det styrande partiet Lag och Rättvisa fört en lång kamp mot aborträtten. På torsdag ska ledamöterna debattera den nya kritiserade lagen med EU:s kommissionär för jämställdhet, Helena Dalli, en av grundarna för ”polska kvinnostrejken”, Marta Lempart och representanter för polska myndigheter.

Hur kan vi rädda turismsektorn?
På torsdag väntas ledamöterna rösta om en rad lösningar för att så fort som möjligt återuppliva turismsektorn, som utgör 9,5 procent av EU:s totala BNP och sysselsätter 22,9 miljoner människor.

Kosovo and Serbien
Hur ser vägen till EU-anslutning ut för Kosovo och Serbien? På tisdag utvärderar ledamöterna de framsteg som länderna har tagit för att uppfylla medlemskraven.

Länk till veckans agenda: https://www.europarl.europa.eu/news/en/agenda/weekly-agenda

***

Save the dates

Friska upp dina kunskaper om EU
I samarbete med Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS) bjuder vi in medlemmar i vårt nätverk "Tillsammans i Europa" till ytterligare tre kostnadsfria digitala EU-utbildningar. Nu kan du anmäla dig till en grundkurs i EU-kunskap, en fortsättningskurs om Europaparlamentet och en påbyggnadsutbildning om Sverige och EU. Varmt välkommen att anmäla dig till en eller flera tillfällen här: https://tillsammansieuropa.eu/sv/event?company=13.

Covid-19: Hur kan EU stärka kvinnors rättigheter?
Hur har covid-19 påverkat jämställdheten? Vad kan EU göra för att öka kvinnors egenmakt och för att mildra effekterna av covid-19-krisen? Hur ser utmaningarna ut och vilka är lösningarna? Den 8 mars diskuterar vi detta med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah Kuhnke (MP), Heléne Fritzon (S), Arba Kokalari (M) och Jessica Stegrud (SD) m.fl.

 

Följ oss på sociala medier!
Europaparlamentets kontor i Sverige har flera olika konton i sociala medier. Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram. Välkommen att följa och kommentera!

 

 .
 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu