skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 40, 4−7 oktober 2021

05-10-2021
Höst utanför Europaparlamentet
Höst utanför Europaparlamentet
 

Skenande energipriser - europeiska lösningar efterlyses – Stigande energipriser, trafiksäkerhet, Arktis, USA och Belarus. Det är några av punkterna på Europaparlamentets dagordning den här veckan när ledamöterna träffas på plenarsammanträde i Strasbourg.

Veckans höjdpunkter i kammaren

Omröstning om samarbetet mellan EU och USA
På tisdag morgon diskuterar ledamöterna hur det fortsatta samarbetet mellan EU och president Joe Bidens administration ska se ut. EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell deltar i diskussionen. På onsdagen röstar ledamöterna om ett betänkande om samarbetet mellan EU och USA.

Stigande energipriser i Europa till debatt
De kraftigt stigande energipriserna i Europa och möjliga europeiska lösningar för att begränsa effekterna av prisökningarna. Det diskuterar Europaparlamentet och representanter för ministerrådet och kommissionen på onsdag morgon. Diskussionen väntas fokusera på stigande gaspriser som ett resultat av hög efterfrågan och begränsade lager i EU:s medlemsländer, den roll som åtgärder för energieffektivitet och förnybar energi spelar samt behovet av att ta itu med energifattigdom. Läs mer.

Hårdare krav på trafiksäkerhet väntas
Europaparlamentet vill att EU ska uppfylla sin ambition om noll dödsolyckor i trafiken senast 2050. För att nå målet föreslår ledamöterna tuffare trafiksäkerhetsåtgärder, exempelvis nolltolerans mot rattfylleri och en hastighetsgräns på 30 km/h i bostadsområden där det finns många fotgängare och cyklister. Ledamöterna diskuterar detta i kammaren på måndag och röstar om en resolution på tisdag. Läs mer.

Oro över nya hot mot stabiliteten i Arktis
Vi behöver ett konstruktivt internationellt samarbete i Arktis. Det betonar ledamöterna i ett betänkande som de ska rösta om på onsdag. I betänkandet framför ledarmötena att de är oroliga över den gradvisa ryska militära upptrappningen i Arktis. Frågan kommer upp för debatt på tisdag. Läs mer.

Situationen i Belarus åter på agendan
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell håller på tisdag ett anförande i Europaparlamentet om situationen i Belarus. Anförandet följs av en debatt om hur EU ska reagera på regimen i Belarus som använder den humanitära krisen på gränsen mellan EU och Belarus till att föra hybridkrig mot EU. Säkerhetskommissionär Ylva Johansson deltar också i diskussionen. Ledamöterna röstar om en resolution på torsdag. Läs mer.

Utbildningar och evenemang

Vill du lära dig mer om EU? Välkommen på kvällskurs
I morgon den 5 oktober kl. 19 bjuder vi in till en grundkurs i EU-kunskap. Nästa vecka, den 12 oktober, följer vi upp med en utbildning om EU och Sverige. Den 19 oktober är det sedan dags för en utbildning om makt och metoder i Europaparlamentet. Varmt välkommen att anmäla dig till ett eller flera tillfällen.

Delta i europeisk ungdomskonferens på nätet
Den 8–9 oktober samlas mellan 3 000 och 4 000 ungdomar från länder både i och utanför EU i Strasbourg och på nätet för att bolla idéer och bidra till diskussionerna om Europas framtid. Ett centralt diskussionstema kommer att vara miljön och kampen mot klimatförändringarna, mot bakgrund av klimatmötet COP26 i Glasgow i november. Ungdomsevenemanget EYE är öppet för 16–30-åringar som går i skolan, är medlemmar i en ungdomsorganisation, läser på universitetet eller arbetar.

Yalla Trappan i Malmö tar emot EU-pris
Yalla Trappan tar emot Europeiska medborgarpriset, Europaparlamentets pris till enastående européer, vid en ceremoni i Malmö den 11 oktober. Priset delas ut av Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S). Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som startade i Rosengård i Malmö 2010. Målsättningen är att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor med begränsad arbetslivserfarenhet och därmed bidra till ökad självkänsla och självständighet.

Var med och diskutera EU:s framtid den 14 oktober
Är du intresserad av EU:s framtid och av hur den cirkulära ekonomin kan bidra till den gröna omställningen? Då är du välkommen att delta i ett digitalt arrangemang som kemiföretaget BASF och Universeum i Göteborg bjuder in till den 14 oktober. Bland talarna finns bl.a. Europaparlamentariker Johan Danielsson (S) och riksdagsledamot Jessika Roswall (M), som båda är ledamöter i plenarförsamlingen för den pågående Konferensen om Europas framtid. Läs mer och anmäl dig här. Du kan också anmäla dig på Framtidskonferensens webbplats, där du hittar massor av information om diskussionsämnen, evenemang m.m.

Sex slumpmässigt utvalda svenskar ska påverka EU:s framtid
Den fjärde europeiska medborgarpanelen träffas i Strasbourg den 15–17 oktober och ska diskutera temat ”EU i världen” och migration. Medborgarpanelen består av sammanlagt 200 slumpmässigt utvalda personer från alla EU-länder, varav 6 personer från Sverige. De fyra europeiska medborgarpanelerna är en viktig del i konferensen om Europas framtid. De samlar vid fyra olika tillfällen sammanlagt 800 personer som diskuterar olika ämnesområden och lägger fram rekommendationer. Totalt deltar 24 svenskar. I helgen som gick medverkade bland annat svenska Thilde som SVT Blekinge rapporterade om igår.

Välkommen till Europaforum Hässleholm 2021
Minimilöner, ungdomsmakt, rättsstatsprincipen, Afghanistan, tågtrafik och migration. Det är några av alla spännande ämnen som kommer att lyftas vid årets Europaforum Hässleholm den 27-28 oktober. Bland talarna finns flera svenska Europaparlamentariker, Sveriges EU-minister Hans Dahlgren samt experter, forskare och politiker. Medverkan sker både på plats och digitalt. Arrangemanget är gratis, men föranmälan krävs. Anmäl dig senast den 22 oktober. Till årets program och anmälan.

 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu