skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 39, 27 september–1 oktober 2021

27-09-2021
Höst utanför EuropaparlamentetEuropaparlamentets byggnad i Bryssel
Höst utanför Europaparlamentet
 

Dags att friska upp dina EU-kunskaper? Känner dig ringrostig och vill förbättra dina EU-kunskaper? Missa inte våra populära EU-utbildningar med Sieps. Vi vill även tipsa om flera intressanta ärenden på utskottsagendan.

Detta vill du inte missa!

Favorit i repris: EU-utbildningar med Sieps
Många i nätverket ”Tillsammans i Europa” har efterfrågat kvällskurser och vi är därför glada att kunna bjuda in till ytterligare en omgång utbildningar, denna gång på kvällstid. Den 5 oktober bjuder vi in till en grundkurs i EU-kunskap, följd av en utbildning om EU och Sverige den 12 oktober och en utbildning om Europaparlamentet den 19 oktober. Varmt välkommen att anmäla dig till ett eller flera tillfällen.

Höjdpunkter från utskotten

I veckan granskas...
rättsstatsprincipen, mediefrihet, utbildningssystemet och minoriteters rättigheter i Ungern. En delegation från Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE) reser till Budapest på onsdag.

Idag avslöjas...
årets nominerade till Sacharovpriset för tankefrihet 2021. Kandidaterna presenteras idag och vinnaren utses den 21 oktober.

Veckans akronym
Havsbaserade elnät, vätgasinfrastruktur och smarta nät står i fokus när ”TEN-E” eller riktlinjerna för transeuropeiska energinät revideras. Alla framtida projekt för energiinfrastruktur ska ligga i linje med målet om klimatneutralitet senast 2050. Idag, måndag, röstar ledamöterna i industriutskottet om Europaparlamentets ståndpunkt.

Förra veckan presenterades...
ett efterlängtat lagförslag om gemensamma laddare för elektroniska produkter. "Under det senaste decenniet har Europaparlamentet drivit på för att kommissionen ska lägga fram ett förslag om en gemensam laddare i syfte att ta itu med e-avfall, göra livet enklare för konsumenter och ge dem möjlighet att göra hållbara val,” konstaterade Anna Cavazzini (De gröna/EFA, Tyskland), ordförande för utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd. Länk till uttalandet. 

Övriga höjdpunkter

Hej gymnasielärare och elever!
Är du gymnasielärare eller elev? Vill du och din skolklass representera Sverige i Euroscola on-line under höstterminen 2021 och diskutera frågor som avgörs på EU-nivå tillsammans med lärare och elever från EU:s övriga medlemsländer? Läs mer och skicka in en intresseanmälan. 

Välkommen till Europaforum Hässleholm 2021
Minimilöner, ungdomsmakt, rättsatsprincipen, Afghanistan, tåg och migration. Det är några av alla spännande ämnen som kommer att lyftas vid årets Europaforum Hässleholm den 27-28 oktober. Bland talarna finns flera svenska Europaparlamentariker, Sveriges EU-minister Hans Dahlgren samt experter, forskare och politiker. Medverkan sker både på plats och digitalt. Arrangemanget är gratis, men föranmälan krävs. Anmäl dig senast den 22 oktober. Till årets program och anmälan.

Konferensen om Europas framtid: Klimatförändringar, miljö och hälsa
I veckan möts 200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare i Strasbourg för att diskutera och lägga fram förslag på hur vi kan bekämpa klimatförändringar samt skydda miljön och vår hälsa. Dessa medborgarpaneler är viktiga delar i konferensen om Europas framtid. Syftet är att forma EU:s framtida politik, genom att låta EU:s medborgare ta fram de stora dragen och påverka vilken riktning EU ska ta. Vill du veta mer? Läs här.

 

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu