skip to content
 
 
 

Nyhetsbrev vecka 19: 70 år av solidaritet

04-05-2020
 .
Europadagen
Europadagen
 

I år överskuggas Europadagen den 9 maj av den pågående coronakrisen. Men för att uppmärksamma 70-årsdagen av Schumandeklarationen, som lade grunden till europeisk gemenskap och solidaritet, erbjuder vi ett smörgåsbord av aktiviteter som du kan delta i hemifrån.

Ett omarbetat förslag till EU:s långtidsbudget
Den här veckan fortsätter ledamöterna att diskutera effekterna av covid-19. Här kommer ett axplock ur veckans kalender: https://www.europarl.europa.eu/news/sv/agenda/weekly-agenda

  • Ett omarbetat förslag till EU:s långtidsbudget och arbetsprogrammet för 2021 – det står på agendan när Europaparlamentet talman David Sassoli och ledarna för de politiska grupperna möter EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på tisdag.
  • Säkerhet, migration och integritet står på agendan när EU-kommissionär Ylva Johansson gästar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor på torsdag.
  • Hur ska digitala tjänster regleras i framtiden? EU-kommissionär Margarethe Vestager gästar på måndag utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd för att diskutera vilka insatser som behövs inom den digitala sektorn.
  • Hur påverkar covid-19-pandemin medier, sport, kultur den kreativa sektorn? Debatt i kulturutskottet på måndag med EU-kommissionärerna Thierry Breton och Mariya Gabriel.

Hur påverkar covid-19 EU-samarbetet, den inre marknaden och jobben? Årets Europadag blir digital.
På Europadagen den 9 maj uppmärksammar vi freden och sammanhållningen i Europa. På grund av den pågående coronakrisen blir det ett digitalt program som börjar redan fredagen den 8 maj kl. 13.30 då vi bjuder in till tre spännande webbinarier:

  • EU, coronakrisen och framåtblick
  • Så utmanar coronaviruset den fria rörligheten i EU
  • EU och jobben: Från krisläge till återstart

Medverkar gör bland andra: Evin Incir, Europaparlamentariker (S), Arba Kokalari, Europaparlamentariker (M), Hans Dahlgren, EU-minister, Ylva Johansson, nuvarande EU-kommissionär, Cecilia Malmström, EU-kommissionär 2010-2019 och Margot Wallström, EU-kommissionär 2004-2010.

Mer information om programmet: https://www.europarl.europa.eu/sweden/sv/aktuellt/aktiviteter/aktiviteter2020/europadagen2020.html

Följ webbinarierna här: https://ec.europa.eu/sweden/events/europe-day_sv

Elever träffar EU-ministern
Hur ser europeisk solidaritet ut i coronatider? Elever från Europaparlamentets Ambassadörsskolor kommer att ställa frågor till EU-minister Hans Dahlgren. Bänka dig framför en skärm den 8 maj kl.12.00-13.45 för att följa frågestunden på Europaparlamentets Facebooksida:  https://www.facebook.com/Europaparlamentet/

70 år av solidaritet
Den 9 maj föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete, som blev startskottet för europeisk gemenskap.  Ett enat Europa ”kommer att bygga på konkreta resultat, varigenom man först skapar en verklig solidaritet.”  För dig som är historieintresserad bjuder Europeana Collections på en digital utställning "70 år sedan Schumandeklarationen". Länk till utställningen: https://www.europeana.eu/sv/exhibitions/70th-anniversary-of-the-schuman-declaration

Årets Europadag den 9 maj kommer att uppmärksammas med en heldag av digitala aktiviteter på temat europeisk solidaritet. Följ #Europeermotcovid19 och vår hemsida https://www.europarl.europa.eu/news/sv för mer information.

 

 

Följ oss i sociala medier!
Europaparlamentets kontor i Sverige har flera olika konton i sociala medier. Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram. Välkommen att följa och kommentera!

 
 .

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Mejla oss på epstockholm@ep.europa.eu